Pyragėliai su baravykais

„Skonis ir kvapas turi galių grąžinti atgal – į senus gerus laikus, į vaikystę, kai šventės reiškė vien džiaugsmą, o ruošos rūpesčiai nuguldavo ant kažkieno kito pečių... Tegul viskas taip ir lieka. Tik skonį ir kvapą dabar kuriate jūs“, – sako teksto autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.

12 vnt.

Tešlai reikės:

250 g sviesto
250 g grietinės (30 proc.)
400 g miltų (ir dar šiek tiek pabarstyti ant stalo)
žiupsnio druskos

Įdarui reikės:

0,8 kg grybų (šaldytų atitirpintų baravykų kepurėlių)
4 svogūnų (nuluptų)
100 ml baltojo vyno
100 g sviesto
2 ar 3 šaukštų aliejaus
saujelės šviežių čiobrelių
trupučio druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 išplakto kiaušinio

Gaminame

* Tešla. Šaltą sviestą susmulkinkite ir dubenyje užberkite miltais, druska, išmaišykite. Sudėkite grietinę ir viską rankomis suminkykite į vientisą tešlą. Ją įdėkite 2 val. į šaldytuvą.

* Ant stalo paberkite miltų, ant jo iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio, formele (puodeliu ar dubenėliu) išspauskite apskritimus, atitinkančius kepimo formos duobeles. Į jas įklokite tešlos apskritimus. Skardą ir likusią tešlą įdėkite į šaldytuvą.
(Jeigu neturite tinkamos skardos, tešlą supjaustykite kvadratėliais ir, įdėję įdaro, užlenkite lyg skarelę, kraštus sulipdykite.)

* Įdaras. Svogūnus plonai supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pabarstykite juos druska. Pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol ims rusvėti, karamelizuotis. Tada supilkite vyną ir dar 1 ar 2 min. pakepkite. Svogūnus iš keptuvės perdėkite į lėkštę, o keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto ir sudėkite grybus (nesmulkinkite jų), pagardinkite druska, pipirais ir kepkite ant nesmarkios kaitros, retkarčiais kepurėles apverskite. Kai keptuvėje beveik neliks skysčio, sudėkite likusį sviestą ir pusę čiobrelių. Kepkite dar maždaug 5 min.
Iškeptus grybus ir svogūnus išdalykite į tešla išklotas duobeles skardoje. Tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

* Iš likusios iškočiotos tešlos išspauskite kiek mažesnius apskritimus ir uždenkite jais įdarą, viduryje padarykite įpjovą garams išeiti.

* Kepkite 200 °C orkaitėje 20–25 min. Iškeptus pyragėlius pagardinkite likusiais čiobreliais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis