Pyragėliai su baravykais

„Skonis ir kvapas turi galių grąžinti atgal – į senus gerus laikus, į vaikystę, kai šventės reiškė vien džiaugsmą, o ruošos rūpesčiai nuguldavo ant kažkieno kito pečių... Tegul viskas taip ir lieka. Tik skonį ir kvapą dabar kuriate jūs“, – sako teksto autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.
© MOTERIS / G.Barauskienė

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

12 vnt.

Tešlai reikės:

250 g sviesto
250 g grietinės (30 proc.)
400 g miltų (ir dar šiek tiek pabarstyti ant stalo)
žiupsnio druskos

Įdarui reikės:

0,8 kg grybų (šaldytų atitirpintų baravykų kepurėlių)
4 svogūnų (nuluptų)
100 ml baltojo vyno
100 g sviesto
2 ar 3 šaukštų aliejaus
saujelės šviežių čiobrelių
trupučio druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 išplakto kiaušinio

Gaminame

* Tešla. Šaltą sviestą susmulkinkite ir dubenyje užberkite miltais, druska, išmaišykite. Sudėkite grietinę ir viską rankomis suminkykite į vientisą tešlą. Ją įdėkite 2 val. į šaldytuvą.

* Ant stalo paberkite miltų, ant jo iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio, formele (puodeliu ar dubenėliu) išspauskite apskritimus, atitinkančius kepimo formos duobeles. Į jas įklokite tešlos apskritimus. Skardą ir likusią tešlą įdėkite į šaldytuvą.
(Jeigu neturite tinkamos skardos, tešlą supjaustykite kvadratėliais ir, įdėję įdaro, užlenkite lyg skarelę, kraštus sulipdykite.)

* Įdaras. Svogūnus plonai supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pabarstykite juos druska. Pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol ims rusvėti, karamelizuotis. Tada supilkite vyną ir dar 1 ar 2 min. pakepkite. Svogūnus iš keptuvės perdėkite į lėkštę, o keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto ir sudėkite grybus (nesmulkinkite jų), pagardinkite druska, pipirais ir kepkite ant nesmarkios kaitros, retkarčiais kepurėles apverskite. Kai keptuvėje beveik neliks skysčio, sudėkite likusį sviestą ir pusę čiobrelių. Kepkite dar maždaug 5 min.
Iškeptus grybus ir svogūnus išdalykite į tešla išklotas duobeles skardoje. Tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

* Iš likusios iškočiotos tešlos išspauskite kiek mažesnius apskritimus ir uždenkite jais įdarą, viduryje padarykite įpjovą garams išeiti.

* Kepkite 200 °C orkaitėje 20–25 min. Iškeptus pyragėlius pagardinkite likusiais čiobreliais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Cukinijų blyneliai su avinžirniais

Nepraleidžiu progos pasilepinti tokio tipo blyneliais, kai būnu viena. Dažniausiai persivalgau, bet aiii, o kam nepasitaiko?

Savaitgalio receptai: plikytos tešlos pyragas ir vištienos ir daržovių sriuba su avokadu (1)

Italas kulinaras Gian Luca Demarco ir jo kolega Ali Gadžijevas pristato šeštadienio ryto patiekalus.

Uzbekiškas plovas su vištiena

Kam teko ragauti uzbeko paruoštą plovą, žino, kad jo skonis smarkiai skiriasi nuo mums įprasto. Dauguma pripažins: uzbekiškas plovas yra be galo skanus.

Ypatingai dienai – išskirtinės vaišės

Gimtadienis, jubiliejus, vestuvės, Velykos ar Kalėdos – svarbios šventės proga stalą dažnai puošia nepakeičiami lietuviški skanėstai.

Šventiniam savaitgaliui – vištienos troškinys ir kakaviniai sausainiai

Šventinį savaitgalį reikia švęsti ir smagiai praleisti laiką, sako virtuvės šefai Gian Luca ir Ali Gadžijevas.

Žirnių ir perlinių kruopų sriuba

Vėsesniam orui ypač tinkanti sriuba.

Cinamonais kvepianti minkšta „Beždžionių“ duona

Smagus pavadinimas, kitaip sakant cinamoninių bandelių pyragas, o šios tikrai minkštos ir purios. Pyrago pjaustyti tikrai neapsimoka, o valgyti skaniausia dar šiltą, mūsų šeimyna susėdo aplink stalą ir tiesiog plėšėm kamuoliukus ir valgėm, kaip beždžioniukai.

Pats skaniausias biskvitinis pyragas su abrikosais

Maistas man kelia džiaugsmą, o ypač, kai jis spalvotas. Šį pyragą man visada kepdavo mama, o aš daviau jam vardą "Saulė". Kepkite jį savo artimiesiems ir džiuginkite juos.

Šventėms – traškiausi vafliai

Prieš kokią savaitę pasidalinau mamos keptų vaflių nuotrauka savo Instagrame, ir sulaukiau keletos prašymų pasidalinti patikrintu receptu. Ką gi, ėmėmės malonaus darbo: mama iškepė, o aš nufotografavau ir dalinuosi pačių skaniausių ir traškiausių vaflių receptu.

Beata Nicholson: vasario 16-ąją ant stalo – tarpukario receptai

Kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson kviečia Vasario 16-sios šventimui pradėti ruoštis jau dabar.