Pyragėliai su baravykais

„Skonis ir kvapas turi galių grąžinti atgal – į senus gerus laikus, į vaikystę, kai šventės reiškė vien džiaugsmą, o ruošos rūpesčiai nuguldavo ant kažkieno kito pečių... Tegul viskas taip ir lieka. Tik skonį ir kvapą dabar kuriate jūs“, – sako teksto autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.
© MOTERIS / G.Barauskienė

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

12 vnt.

Tešlai reikės:

250 g sviesto
250 g grietinės (30 proc.)
400 g miltų (ir dar šiek tiek pabarstyti ant stalo)
žiupsnio druskos

Įdarui reikės:

0,8 kg grybų (šaldytų atitirpintų baravykų kepurėlių)
4 svogūnų (nuluptų)
100 ml baltojo vyno
100 g sviesto
2 ar 3 šaukštų aliejaus
saujelės šviežių čiobrelių
trupučio druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 išplakto kiaušinio

Gaminame

* Tešla. Šaltą sviestą susmulkinkite ir dubenyje užberkite miltais, druska, išmaišykite. Sudėkite grietinę ir viską rankomis suminkykite į vientisą tešlą. Ją įdėkite 2 val. į šaldytuvą.

* Ant stalo paberkite miltų, ant jo iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio, formele (puodeliu ar dubenėliu) išspauskite apskritimus, atitinkančius kepimo formos duobeles. Į jas įklokite tešlos apskritimus. Skardą ir likusią tešlą įdėkite į šaldytuvą.
(Jeigu neturite tinkamos skardos, tešlą supjaustykite kvadratėliais ir, įdėję įdaro, užlenkite lyg skarelę, kraštus sulipdykite.)

* Įdaras. Svogūnus plonai supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pabarstykite juos druska. Pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol ims rusvėti, karamelizuotis. Tada supilkite vyną ir dar 1 ar 2 min. pakepkite. Svogūnus iš keptuvės perdėkite į lėkštę, o keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto ir sudėkite grybus (nesmulkinkite jų), pagardinkite druska, pipirais ir kepkite ant nesmarkios kaitros, retkarčiais kepurėles apverskite. Kai keptuvėje beveik neliks skysčio, sudėkite likusį sviestą ir pusę čiobrelių. Kepkite dar maždaug 5 min.
Iškeptus grybus ir svogūnus išdalykite į tešla išklotas duobeles skardoje. Tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

* Iš likusios iškočiotos tešlos išspauskite kiek mažesnius apskritimus ir uždenkite jais įdarą, viduryje padarykite įpjovą garams išeiti.

* Kepkite 200 °C orkaitėje 20–25 min. Iškeptus pyragėlius pagardinkite likusiais čiobreliais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Minkštutėliai keksiukai, kuriuos net vaikai įvertino 10 balų

Dalinuosi keksiukų, kuriems nereikės baltų miltų, pieno produktų ar pridėtinio cukraus, receptu.

Šefas Gian Luca Demarco: itališka virtuvė išgyvena renesansą

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė išgyvena renesansą – namie gamintas, natūralus maistas populiarėja, o kartu su juo – ir šiuos atributus atspindinti itališka virtuvė.

Silpnai rauginti agurkai. TOP 5 receptai

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

7 geriausio Lietuvos baristos patarimai, kaip paruošti skanią kavą namie

Pasirodo, puikia kava galima pasimėgauti ir namuose.

Gruzdinti ryžių kukuliai su įdaru

Apie mano santykį su Italija artimesni draugai žino, o jums pasakysiu tiek – kadaise ši šalis man tapo startu į tai, kuo esu dabar. Ir štai jau daugel metų apsilankau joje, paragauju naujų skonių, susipažįstu su naujais žmonėmis. Ir visada atrandu kažko nematyto, neragauto.

Receptai savaitgaliui: kepkite orkaitėje ir grilyje

Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, šį šeštadienį kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas Gediminas paruoš net tris receptus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų ypatingai skanus.

Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai)

Ragavusieji šiuos pyragėlius ne kartą sakė, kad „gardūs tavo čeburekai“.

Bananiniai varškėtukai su avižiniais dribsniais

Sveikuoliškas patiekalas, kurio noriai ragaus ir mažieji šeimos nariai. Skanaus!

Pasigaminkite pienių medaus (1)

Pienių medus nėra visai kaip medus - labiau kaip saldus gėlių sirupas, kiek panašus į klevų sirupą. Dažniausiai juo skaninu ką tik iškeptus blynus ar gardinu saldžius gėrimus. Jis - puikus cukraus sirupo pakaitalas, kvepiantis pavasariu ir ką tik pražydusiomis pienėmis.

Kinų virtuvė: makaronai su daržovėmis ir saldžiarūgščiu padažu

Rekomenduoju rytiečių virtuvės gerbėjams - labai greita, paprasta ir skanu.