Prancūziški rageliai arba kruasanai

Kas gi nemėgsta nemėgsta prancūziškų ragelių, dar kitaip vadinamų kruasanais? Jie tiesiog puikūs. Bent aš labiausiai mėgstu pačius paprasčiausius sviestinius kruasanus, be jokių migdolinių ar kitokių įdarų.

Niekada neįsivaizdavau, kad galima namuose išsikepti tokių skanių kruasanų. Darbelio įdėti reikia nemažai, laiko atima, tačiau rezultatas tiesiog nuostabus.

Tiesa, gamindami nemėginkite praleisti ar sutrumpinti kurį nors gamybos žingsnį, nes kruasanai tikrai lepus kepinys. Geriausią rezultatą gausite neskubėdami, tešlai/sviestui leisdami pakankamai atvėsti tarp kočiojimų.

Kruasanus gaminau keletą kartų. Vienąkart bandžiau sutrumpinti laiką, nes pradėjau kepti vėlai vakare, norėjosi greitesnio proceso. Tiek sviestą pradinėje stadijoje, tiek tešlą dėjau į šaldiklį 20 minučių tarp jos kočiojimų (vietoj valandos), deja, sviestas buvo per daug šaltas, kočiojant suskilo į gabaliukus. Kepant tie sviesto gabaliukai išsilydė, todėl kruasanai plaukė svieste. Patarimas: netrumpinkite laiko ir neperšaldykite sviesto ir tešlos.

Kitąkart dariau viską pagal instrukciją, procesas ilgas, bet man labai patiko. O iškepus rezultatas - dieviškas skonis.

Skonis. Nepaprastai skanūs, minkšti, purūs, tirpsta burnoje. Šiek tiek saldūs viduje, trupučiuką sūrumo ant plutelės. Puikus sviesto ir pieno skonių mišinys!

Paragavus, sušukau: 'O Dievuliau, kaip skanu!'. Neprisimenu, kad kada taip būčiau dar pasielgus! Buvo tikrai neįtikimai skanu!

Asmeninis albumas

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Tobulinčiau sluoksniavimo techniką, stengčiaus viską daryti preciziškai pagal instrukciją, kad išgauti kuo daugiau sluoksnių.

Ingredientai

Kruasanų tešlai

500 g miltų
300 g sviesto, kambario temperatūros
50 g cukraus
1 šaukštelis druskos
10 g sausų greito veikimo mielių
300 ml šalto pieno

Aptepimui
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

1. Visus ingridientus, skirtus tešlai, sumaišyti mikseriu arba rankomis. Dėkite tešlą ant miltuoto paviršiaus, suminkykite ir suformuokite į kamuoliuką. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą valandai.

2. Kambario temperatūros sviestą dėkite ant maistinės plėvelės, uždekite taip pat maistine plėvele ir iškočiokite 20 x 19 cm stačiakampį. Dėkite į šaldytuvą valandai.

3. Ant šiek tiek miltuoto paviršiaus, iškočiokite tešlą į 60 x 20 cm stačiakampį, apie 1 cm storio. Dėkite sviestą į tešlos centrą. Sulenkite tešlą į tris dalis, kaip verslo laišką. Užtvirtinkite tešlos kraštus.

4. Pasukite tešlą 90 laipsnių kampu ir iškočiokite stačiakampį 60 x 20 cm. Sulenkite tešlą į tris dalis kaip verslo laišką. Tešlą apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą valandai.

5. Pakartokite 4 žingsnį dar tris kartus, tarp kiekvieno žingsnio dėkite tešlą į šaldytuvą valandai.

6. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 8 valandoms arba per naktį kad tešla pailsėtų ir pakiltų.

Asmeninis albumas

7. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

8. Dėkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir iškočiokite 42 cm x 30 cm stačiakampį apie 7 mm storio

9. Padalinkite tešlą į dvi juostas išilgai, tada supjaustykite į nedidelius trikampius 12 cm pločio, 15 cm aukščio. Turėtume gauti 6 trikampius iš kiekvienos juostos. Paimkite vieną trikampiuką ir patempdami tešlą sulyginkite trikampį, kad kraštinės būtų vienodesnės. Toliau suvyniokite tešlą į kruasaną, pradėdami vynioti nuo trikampio pagrindo (apačios). Turėtume gauti 12 vidutinio dydžio kruasanų. Jei norite tradicinių kruasanų, šiek tiek užlenkite galiukius į vidų (turėtų gautis forma kaip C raidė).

10. Dėkite kruasanus ant kepimo formos palikdami vietos tarp kiekvieno, kad pakiltų. Uždenkite plėvele ir leiskite tešlai pakilti, kol padvigubės. Tai turėtų trukti apie 2 valandas.

11. Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC laipsnių. Aptepkite bandeles kiaušinio plakiniu (kiaušinį suplakite su žiupsneliu druskos). Kepkite apie 15-20 minučių arba kol gražiai paruduos. Atvėsinkite ant grotelių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis