Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS

 (1)
Nepaprastai skanus pyragas – puiki proga palydėti žiemos šventes.
© R. Šeškaičio nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Artėjanti Trijų Karalių diena – kiek kitokia nei ankstesnės žiemos šventės. Kai per Tris Karalius mes nupuošiame eglutę ir šiek tiek liūdime, nes šventės baigiasi, prancūzai švenčia išsijuosę.

„Trys Karaliai Prancūzijoje – ne prastesnė šventė nei Kalėdos“, - sako prancūzas, populiarių bandelių Vilniuje kepėjas Thierry Lauvray. Jau tampa tradicija Thierry kepyklėlėse ragauti Trijų Karalių pyrago. Šiais metais – ne tik ragauti, bet ir patiems jį kepti.

Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS
© R. Šeškaičio nuotr.

Prieš dešimtmetį Vilniaus Užupio rajone įkūręs prancūzišką kepyklėlę, Thierry šiandien jų turi ne vieną. Tačiau jį patį sutikti dažniausiai galima Užupyje. Čia prancūzas kepėjas prieš Trijų Karalių šventę surinko žinomiausius maisto tinklaraštininkus bei apie maistą rašančius žurnalistus. Kepyklėlėje jų laukė iššūkis – iškepti Trijų Karalių bandelę su pačių sugalvotais, slaptais ingredientais. Labiausiai pasisekusią Thierry žadėjo dar šiek tiek patobulinti ir kitais metais pasiūlyti kepyklėlės svečiams.

Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS
© R. Šeškaičio nuotr.

„Trijų Karalių šventė neįsivaizduojama be Trijų Karalių pyrago, - prancūzišką tradiciją prisiminė Thierry. – Pyragas paprastai patiekiamas vakarienės pabaigoje. Jis stovi ant stalo, o po stalu, pagal seną tradiciją, palenda jauniausias šeimos narys. Iš pastalės jis praneša, kam kurį pyrago gabalą atiduoti. Vienas laimingasis gauna pyrage paslėptą keramikinę figūrėlę. Jis tituluojamas vakaro karaliumi ir gauna auksinę karūną“.

"Moters" maisto rubrikos redaktorę ir fotografę Giedrę Barauskienę lydėjo sėkmė.
"Moters" maisto rubrikos redaktorę ir fotografę Giedrę Barauskienę lydėjo sėkmė.
© Organizatorių nuotr.

Figūrėlių šių metų šventėms Thierry parsigabeno iš gimtosios Prancūzijos. “Būkite atsargūs, stomatologo paslaugų nekompensuojame”, - juokauja geraširdis bandelių kepėjas ir priduria, kad tas, kuriam atitenka keramikinė figūrėlę laimę nešioja visus metus.

Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS
© R. Šeškaičio nuotr.

Pjaustydamas Trijų Karalių pyragą, Thierry stengiasi sau palikti gabalą be figūrėlės. „Užtat ir vaikštau be laimės“, - kvatoja atsiraitojęs rankoves ir negaili susirinkusiems kepimo paslapčių.

Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS
© R. Šeškaičio nuotr.

Įprastai Trijų Karalių pyragas įdaromas migdolų kremu, tačiau prancūzas aklai tradicijų nesilaiko ir yra atviras lietuviškiems pasiūlymams. O jų tą popietę būta visokių – nuo šviežių braškių, kardamono miltelių, cukruotų apelsino žievelių, džiovintų spanguolių iki lietuviškų svarainių, cinamonu apibarstytų obuolių ir bananų. Kiekvienoje, žinoma, buvo paslėpta ir po keramikinę figūrėlę – laimei.

Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS
© R. Šeškaičio nuotr.

Trijų Karalių pyrago receptas

Tešla

2 sluoksniuotos tešlos lakštai
1 kiaušinio trynys
20 ml vandens.

Kremas

2 kiaušiniai
25 ml pieno
60 g cukraus pudros
30 g miltų

Pieną užvirkite. 2 kiaušinius išplakite su cukraus pudra, įmaišykite miltus. Supilkite verdantį pieną ir gerai išmaišykite. Masę supilkite į nedidelį puodą, užvirkite, pavirkite 3 min. Kremą supilkite į dubenį, palikite atvėsti ir dėkite į šaldytuvą valandai.

Migdolų įdaras

60 g minkšto sviesto
4 kiaušiniai
150 g maltų migdolų
100 g cukraus pudros.

Kiaušinių trynius iki baltumo suplakite su cukraus pudra. Į masę įmaišykite sviestą, po to – maltus migdolus. Kai kremas atvės, įmaišykite į jį migdolinę tešlą.

Prancūzai siūlo naują tradiciją – Trijų karalių pyragą + RECEPTAS
© R. Šeškaičio nuotr.

Pyragas

Kiaušinio trynį išplakite su vandeniu. Kepimo formą ištepkite sviestu ir dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą, patepkite jį kiaušinio plakiniu. Ant lakšto dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų. Dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdykite pirmojo ir antrojo kraštus. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui. Dar kartą aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Gardieji Kijevo kotletai

Skanių nekasdieniškų kotletų receptas.

Baltojo šokolado putėsiai su damų piršteliais

Su charizmatiškaisiais virtuvės virtuozais Ali Gadžijevu ir Gian Luca Demarco pasigaminkite vasariškų, Viduržemio jūros dvasia alsuojančių patiekalų.

Morkų pyragas su sūrio glaistu

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą. Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas.

Gaivios smidrų salotos

Gaivios ir lengvos salotos nebijantiems eksperimentuoti. Jos puikiai įsitaisys prie bet kurio mėsos patiekalo.

Minkštas ir purus varškės apkepas su razinomis

Esu išbandžius įvairiausių varškės apkepo receptų, kol eksperimentuodama galiausiai atradau tą patį pačiausią savo skoniui. Minkštas, purus - tiesiog tirpstantis burnoje.

Kinų virtuvė: kalakutiena su anakardžių riešutais

Jeimegstate kinų virtuvės patiekalus, Jums būtinai reikia pabandyti pagaminti patiekalą pagal šį receptą. Nesudėtinga ir skanu.

Pikantiška mišrainė su vištiena, pupelėm ir česnakiniais duonos skrebučiais

Soti, išraiškingo skonio mišrainė, labai tiksianti vakarėliams ir šventėms. Jei mišrainės iš karto nevalgote, skrebučius dėkite prieš patiekdami, nes jie suminkštės.

Keksiukai su šokolado gabaliukais (1)

Minkšti, purūs, labai gardūs keksiukai su šokolado gabaliukais.

Kokius prieskonius geriausia rinktis kepant mėsą ant grotelių?

Termometro stulpeliams pranašaujant vasarišką šilumą, artėjantis savaitgalis puikiai tinka skelbti grilio sezono pradžią. Ant grotelių paruoštas maistas – puiki alternatyva kasdien keptuvėje gaminamiems patiekalams. Nors mėsą rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę, tačiau norint, kad ji organizmui atiduotų visas gerąsias savybes, reikia pasirinkti tinkamą mėsos rūšį, kiekį bei paruošimo būdą.

Daržovės tempuroje

„Kai už lango pilka, noras prisivalgyti žalumos tampa nevaldomas. Traškūs salotų, špinatų lapai, sultingi ridikėliai, paprikos, brokoliai ir kitos daržovės nuspalvina dieną artėjančio pavasario spalvomis“, – sako šios rubrikos autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.