Plikyti sausainiai

 (1)
Žiemos vakarai labai tinka sukiojimuisi virtuvėje, todėl dažniau lepinu šeimyną saldumynais. Nors šių sausainių saldumynais vadinti gal ir nederėtų, cukraus juose tikrai nedaug, labiau užburia minkšta, puri tekstūra ir lengvas vanilės prieskonis.
Plikyti sausainiai
© Shutterstock nuotr.

Tikiu, kad visi esate bent kartą ragavę pirktinių tuščiavidurių plikytinukų, ir jei mėgstate – pasigaminkite būtent tokių. Šis tešlos receptas tiks ir eklerų gamybai.

Garantuotai geram rezultatui būtinos kelios sąlygos – turi būti vienodas vandens ir pieno kiekis, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros ir miltus būtina persijoti. Kol neišmokau šių pamokų, sausainių vaizdas ir skonis labiau liūdino, nei džiugino.

Kad nereikėtų sverti ar matuoti skysčių tūrio, aprašysiu proporcijas, matuojant 250 ml stikline ar puodeliu.

Reikalingi produktai:

0,5 st. pieno
0,5 st. vandens
100 g sviesto (apie 0,5 standartinio pakelio)
1 st. miltų
4 v.š. balto cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus (ar lašelis vanilės esencijos)
4 vidutinio dydžio kiaušiniai

Gaminame

* Į puodą supilu vandenį, pieną ir cukrų, dedu gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaičiu ugnį.

* Skysčiams užkaitus suberiu ir vanilinį cukrų. Maišau mentele, kol cukrus ištirpsta, užvirinti nereikia. Miltus persijoju ir suberiu į karštą skystį. Puodui tebekaistant ant ugnies intensyviai maišau, kol tešla sušoka į kamuolį. Puodą perkeliu ant medinės lentelės, tešlai leidžiu pailsėti 5-7min., tuo metu iš spintelės traukiu mikserį ir neskubant pradedu plakti tešlą, vis įmušant po vieną kiaušinį, kol ji tampa vientisa, blizgia.

* Tešlą sudedu į konditerinį maišelį ar švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spaudžiu norimo dydžio sausainius. Jie pūsis, todėl reikia palikti nemažus tarpelius. Man patinka ratukai, jie mažiau svyla, nei kūgio formos sausainiai.

Plikyti sausainiai
© kumucia.wordpress.com nuotr.

* Sausainius kepu apie 30 min. 180C.

* Svarbu – neskubėkite traukti sausainių iš orkaitės, tegu jie ten ir atvėsta. Traukiant lauk karštus, jie subliūkšta.

kumucia.wordpress.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Grikių ir cukinijų kotletai

Skanu, lengva ir sotu!

Itališkas obuolių pyragas

Super lengvai ir greitai pagaminamas itališkas pyragas su obuoliais ir cinamonu.

Trinta moliūgų sriuba

Švelnaus skonio, be galo kvapni ir skani sriuba.

Plokštainis „Magdė“ (2)

Senovinis trapios tešlos plokštainis-pyragas „Magdė“, perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina.

Jautienos dešrelės su pupelėmis

Puikus rudeniškas troškinys.

Iš bulvių: nauji patiekalai jūsų stalui (1)

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų.

3 rudens patiekalai – jausitės žvalūs ir figūra padailės

Ruduo – metas, kuomet norisi ne tik keisti savo mitybos įpročius, bet ir sočiau pavalgyti. O, kad maistas nesukeltų „tingulio“ , o atvirkščiai – skatintų veikti, rinkitės lengvesnius daržovių patiekalus.

Močiutės spurgytės – skaniausios

Turbūt neskanių spurgų nebūna, bet labiausiai atsimename tas, kurios vaikystėje mums kepdavo mama arba močiutė.

Švilpikai su pievagrybių padažu (9)

Šis patiekalas primena vaikystę, kąsnis švilpiko ir, žiūrėk, jau skęstu prisiminimuose!

Virtų bulvių cepelinai (3)

Gardus patiekalas pietums. Pasigaminus daugiau galima užšaldyti šaldymo kameroje.

Net 4 obuolių pyrago receptai

Jei reiktų rinkti rudens desertų karalių, neabejotinai tai būtų obuolių pyragas. Šio skanumyno receptų galima suskaičiuoti galybes. Įsipilkite šiltos arbatos į termo-puodelį ir įsidėkite obuolių pyrago į priešpiečių dėžutę – o ko ne tobulas planas po darbo ar savaitgaliui pasivaikščioti su draugais.

Marinuota paprika su medumi (2)

Marinuoju jau ne pirmą kartą - labai skanu kaip užkandis ar garnyras. Prieskonius galima dėti pagal savo skonį arba nedėti visai. Labai patinka tai, kad greitai ir paprastai padaroma!

Varškinės tešlos obuolių pyragas

Iki šiol mano favoritas buvo Perlinis obuolių pyragas. Dabar į pirmą vietą iškyla šis. Ypač skanus pyrago viršus - cukrus karamelizuojasi į traškią plutelę.

Makaronai su grybais ir rūkyta lašiša

Makaronai su grybais turi kažkokį ypatingą ryšį, ne kitaip. Beprotiškai skanu, todėl savo virtuvėje vis sugrįžtu prie šito klasikinio derinio.

Žemaičių blynai iš šviežių bulvių derliaus (15)

Recepto sudėtis labai gera ir patikrinta, todėl galite gaminti drąsiai, be baimės, kad masė kepant subyrės.
Sk spa. 02d.
10°...21°
Pr spa. 03d.
10°...16°
An spa. 04d.
6°...13°
Tr spa. 05d.
5°...11°
Kt spa. 06d.
7°...13°