Plikyti sausainiai

 (1)
Žiemos vakarai labai tinka sukiojimuisi virtuvėje, todėl dažniau lepinu šeimyną saldumynais. Nors šių sausainių saldumynais vadinti gal ir nederėtų, cukraus juose tikrai nedaug, labiau užburia minkšta, puri tekstūra ir lengvas vanilės prieskonis.
© Shutterstock nuotr.

Tikiu, kad visi esate bent kartą ragavę pirktinių tuščiavidurių plikytinukų, ir jei mėgstate – pasigaminkite būtent tokių. Šis tešlos receptas tiks ir eklerų gamybai.

Garantuotai geram rezultatui būtinos kelios sąlygos – turi būti vienodas vandens ir pieno kiekis, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros ir miltus būtina persijoti. Kol neišmokau šių pamokų, sausainių vaizdas ir skonis labiau liūdino, nei džiugino.

Kad nereikėtų sverti ar matuoti skysčių tūrio, aprašysiu proporcijas, matuojant 250 ml stikline ar puodeliu.

Reikalingi produktai:

0,5 st. pieno
0,5 st. vandens
100 g sviesto (apie 0,5 standartinio pakelio)
1 st. miltų
4 v.š. balto cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus (ar lašelis vanilės esencijos)
4 vidutinio dydžio kiaušiniai

Gaminame

* Į puodą supilu vandenį, pieną ir cukrų, dedu gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaičiu ugnį.

* Skysčiams užkaitus suberiu ir vanilinį cukrų. Maišau mentele, kol cukrus ištirpsta, užvirinti nereikia. Miltus persijoju ir suberiu į karštą skystį. Puodui tebekaistant ant ugnies intensyviai maišau, kol tešla sušoka į kamuolį. Puodą perkeliu ant medinės lentelės, tešlai leidžiu pailsėti 5-7min., tuo metu iš spintelės traukiu mikserį ir neskubant pradedu plakti tešlą, vis įmušant po vieną kiaušinį, kol ji tampa vientisa, blizgia.

* Tešlą sudedu į konditerinį maišelį ar švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spaudžiu norimo dydžio sausainius. Jie pūsis, todėl reikia palikti nemažus tarpelius. Man patinka ratukai, jie mažiau svyla, nei kūgio formos sausainiai.

Plikyti sausainiai
© kumucia.wordpress.com nuotr.

* Sausainius kepu apie 30 min. 180C.

* Svarbu – neskubėkite traukti sausainių iš orkaitės, tegu jie ten ir atvėsta. Traukiant lauk karštus, jie subliūkšta.

kumucia.wordpress.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Paprastas ir skanus varškės apkepas (6)

Labai lengvai pagaminamas, paprastas, skanus varškės apkepas.

Amerikietiški blynai

Purūs, minkšti, saldūs kefyro blynai.

Šokoladinis karamelinis tortas su lazdyno riešutais

Kartais tai, kas labai skanu ir gražu, gimsta spontaniškai... Taip nutiko su šiuo tortu. Visai nesiruošiau tokio torto kepti, apskritai tą vakarą nesiruošiau nieko daugiau daryti. Jau ruošiausi ilsėtis, tačiau smalsumas nugalėjo.

Gardieji „Pūkučiai“

Faršas, faršas, faršas…ką gi iš jo pagaminti? Juk neretai pritrūksta idėjų, o kotletai, apkepai ir visi kiti populiarieji patiekalai iš faršo taaaip pabosta, kad net žodis „kotletas“ tampa lyg keiksmažodis!

Čili sriuba–troškinys (8)

Čili sriuba-troškinys yra kilęs iš Teksaso patiekalas. Žiemos metu norisi sušildyti skrandukus karšta, deginančia aštrumu sriubyte.

Greitai ir skaniai – bulviniai kukuliai (2)

Paprasčiausias receptukas, kai lieka iš vakaro virtų bulvių. Jei neturite, galima tiesiog išvirti bulvių (geriau su lupenomis).

Kitokie. Plikytos tešlos koldūnai

Tešla elastinga, minkšta, koldūnai lengvai formuojami ir nepasileidžia. Aš dariau su varškės įdaru, nurodau ir mėsos įdarą, bet tešlos kiekis skirtas tik vienai įdaro rūšiai.

Grikių kotletai (1)

Tradiciniai paprasti grikių kotletukai!

Mielinės bandelės su cinamonu (2)

Kai norisi ir pasilepinti, ir namus iškvėpinti cinamono aromatu…

Paprastas kefyro pyragas su kriaušėmis (4)

Pyragas itin paprastai pagaminamas, greitas, neįmantrus. Toks, kokį galima greitai sumeistrauti ir ragauti.

Sočioji žirnių ir perlinių kruopų sriuba

Vėsesniam orui ypač tinkanti sriuba.

Sūrio sausainiai-žvaigždutės

Labai greitai ir lengvai iškepami sūrio sausainiai.

Greitai paruošiami grietininiai sausainiukai (3)

Šiai tešlai nereikia nei kiaušinių, nei cukraus...

Ryžių užkepėlė su vištiena ir sūriu

Šią užkepėlę lengva „paversti“ vegetariška, nededant į ją vištienos. Be to, tai puikus būdas panaudoti keptą vakarykščią vištieną arba pakeisti ją kepta/virta vištienos krūtinėle.