Plikyti sausainiai

 (1)
Žiemos vakarai labai tinka sukiojimuisi virtuvėje, todėl dažniau lepinu šeimyną saldumynais. Nors šių sausainių saldumynais vadinti gal ir nederėtų, cukraus juose tikrai nedaug, labiau užburia minkšta, puri tekstūra ir lengvas vanilės prieskonis.
Plikyti sausainiai
© Shutterstock nuotr.

Tikiu, kad visi esate bent kartą ragavę pirktinių tuščiavidurių plikytinukų, ir jei mėgstate – pasigaminkite būtent tokių. Šis tešlos receptas tiks ir eklerų gamybai.

Garantuotai geram rezultatui būtinos kelios sąlygos – turi būti vienodas vandens ir pieno kiekis, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros ir miltus būtina persijoti. Kol neišmokau šių pamokų, sausainių vaizdas ir skonis labiau liūdino, nei džiugino.

Kad nereikėtų sverti ar matuoti skysčių tūrio, aprašysiu proporcijas, matuojant 250 ml stikline ar puodeliu.

Reikalingi produktai:

0,5 st. pieno
0,5 st. vandens
100 g sviesto (apie 0,5 standartinio pakelio)
1 st. miltų
4 v.š. balto cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus (ar lašelis vanilės esencijos)
4 vidutinio dydžio kiaušiniai

Gaminame

* Į puodą supilu vandenį, pieną ir cukrų, dedu gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaičiu ugnį.

* Skysčiams užkaitus suberiu ir vanilinį cukrų. Maišau mentele, kol cukrus ištirpsta, užvirinti nereikia. Miltus persijoju ir suberiu į karštą skystį. Puodui tebekaistant ant ugnies intensyviai maišau, kol tešla sušoka į kamuolį. Puodą perkeliu ant medinės lentelės, tešlai leidžiu pailsėti 5-7min., tuo metu iš spintelės traukiu mikserį ir neskubant pradedu plakti tešlą, vis įmušant po vieną kiaušinį, kol ji tampa vientisa, blizgia.

* Tešlą sudedu į konditerinį maišelį ar švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spaudžiu norimo dydžio sausainius. Jie pūsis, todėl reikia palikti nemažus tarpelius. Man patinka ratukai, jie mažiau svyla, nei kūgio formos sausainiai.

Plikyti sausainiai
© kumucia.wordpress.com nuotr.

* Sausainius kepu apie 30 min. 180C.

* Svarbu – neskubėkite traukti sausainių iš orkaitės, tegu jie ten ir atvėsta. Traukiant lauk karštus, jie subliūkšta.

kumucia.wordpress.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Kas yra svarbiausias itališkų Kalėdų elementas?

Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo.

Šventiniam stalui – maisto tinklaraštininkių patiekalai iš burokėlių. RECEPTAI (2)

Sekmadienį Julijos Janus naujai įrengtų namų virtuvėje susirinko garsiausios maisto tinklaraštininkės, kulinarinių knygų autorės – Renata Ničajienė, Nida Degutienė bei visa tinklaraščio „Miško žvėrys“ kūrėjų komanda – Lina, Asta ir Julė.

Vokiškos Kalėdos: be kokių patiekalų neįsivaizduojame šventinio stalo (5)

Vokietijos kalėdinius patiekalus restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatė kūrybingoji šefė Rima Remeikienė ir garsi šalies verslininkė Rasa Martens su vyru, kilusiu iš Vokietijos – Johannu Martens. Vokietijos šventinių patiekalų paslapčių ją išmokė vyras, todėl dabar gali gardžiais receptais ir tradicijomis pasidalinti ir su Lietuvos šeimininkėmis.

Persimonų ir varškės apkepas (2)

Lengvas ir tiesiog tirpstantis burnoje.

Keptos bulvės, įdarytos varške

Senai pamirštas patiekaliukas, kai su įdarais gali improvizuoti, kaip tik širdis geidžia arba ką sufleruoja šaldytuvo turinys.

Minkštutis obuolių pyragas (1)

Nuėmėme obuolių derlių, tad griekas neiškepti skanaus obuolių pyrago.

Biskvitinis medaus tortas (1)

Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu.

Medaus ir sojos vištiena (1)

Vištiena marinuota saldžiame medaus ir sojų padaže.

Vištienos šnicelis su agurkų salotomis

Šis patiekalas bus įtrauktas į mūsų mėgiamiausius. Labai skanu. Vištiena minkšta, sultinga su traškia šviežios duonos, prieskonių ir Parmezano plutele. Agurkų salotos taip pat neblogos, paprastos, su japonišku 'tvistu' - užpilu.

Imbierinis morkų pyragas

Dar vėsiais ankstyvo pavasario rytais ir vakarais taip norisi ko nors šildančio: karšto arbatos puodelio, pūkuotos antklodės, kailinių šlepečių… o gal pabandykite pasigaminti imbierinio morkų pyrago su glaistu?

Šorena pristato 6 kalėdinius gruziniškus patiekalus (5)

Gruzijos kalėdinius patiekalus pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

Makaronai su žirneliais ir kumpiu

Labai skanūs, paprasti, greiti 'Kaspinėliai' (makaronai) su žirneliais, kumpiu ir sūriu.

Greit paruošiama apelsininė vištiena

Labai skani, nesudėtingai ir greitai pagaminama apelsininė vištiena.

Du vištienos receptai pagal Ruslaną Bolgovą

Kai spusteli šaltukas, nesinori niekur eiti iš namų: norisi susisukti į antklodę ir su šilta arbata rankoje skaityti knygą ar žiūrėti televizorių. Pakelkite sau tonusą, susišildykite iš vidaus eksperimentuodami virtuvėje, o Jums padės virtuvės šefo Ruslano Bolgovo patarimai, kaip pasigaminti sušildančius patiekalus, kurie ir pakels tonusą, ir stiprins imunitetą.

Sotieji čenakai

Paprastai pagaminami ir produktų įmantrių nereikalaujantys. Nuolat pagal šį receptą gaminu, puikūs!