Patarimai, kad maisto gaminimas netaptų varginančia rutina

Ką gaminti šiandien? Tai klausimas, kurį sau nuolat užduoda moteris, turinti šeimą. Kasdienis rūpestis, kad visi būtų pamaitinti sočiu, sveiku ir šiltu maistu, tampa nuobodžia rutina, stovint prie viryklės nelieka nei fantazijos, nei polėkio sugalvoti dar ką nors skanaus. Tačiau šią buities naštą galima palengvinti.

Planuokite iš anksto, apsipirkite savaitei
Kelias dienas į priekį suplanuotas valgiaraštis labai palengvins jūsų įprastą buitį – nereikės grįžtant iš darbo užsukti į parduotuvę ir vaikštant mąstyti, ką pagaminti šiandien vakarienei. Juk protingai suplanavus daug ką galima pasidaryti iš anksto, o vakare tik atšaldyti, pašildyti ar termiškai apdoroti. Išankstinio planavimo pliusas dar ir tas, kad jūs iš anksto žinote, kokius ir kiek produktų turite nusipirkti artimiausiu metu, be to, gerokai sutaupysite laiko ir pinigų.

Mėgstamiausi šeimos patiekalai
Prisiminkite visus patiekalus, kuriuos jūsų šeima mėgsta labiausiai, ir surašykite juos kokioje nors patogioje vietoje, sakykim, receptų knygelėje, nedideliame bloknote, kuris visada yra jums po ranka virtuvėje. Žvilgtelėję į šį sąrašą lengvai galėsite paskirstyti patiekalus pagal savaitės dienas. Pavyzdžiui, trečiadienį – balandėliai, penktadienį – kotletai, o sekmadienį – pica. Šalia surašykite, kokių produktų ir kiek jūs paprastai sunaudojate, gamindami šiuos patiekalus.

Viską, ką galite, pasigaminkite iš anksto
Paprastai šiuolaikinėje virtuvėje yra keturių kaitviečių viryklė, viena orkaitė ir mikrobangų krosnelė. Puiku, jeigu jūsų virtuvės „arsenalą“ dar papildo, sakykim, garpuodis, greitpuodis, duonkepė ir t. t. Su tokiais pagalbininkais vienu metu galima gaminti nemažai skirtingų patiekalų, juos vėliau užšaldyti ir vartoti visą savaitę. Pavyzdžiui, laisvą dieną vienu metu galite virti bulves, ryžius, makaronus, kepti mėsą, duoną, bandeles, blynus ir kt. Kai ką palikite vakarienei, o visa kita – užšaldykite. Kol produktai verda, galite pasiruošti šaltų pusgaminių – supjaustyti sriubai daržoves (sudėti į specialius maišelius ir laikyti šaldiklyje), padaryti kotletus, varškėčius (sudėti į vienkartinius indus ir užšaldyti), supjaustyti bulvytes skrudinti (taip pat užšaldyti), pritarkuoti morkų, pripjaustyti krapų (taip pat užšaldyti). Idėjų tokiems pusgaminiams pasiruošti – begalė. Tik nepamirškite ant kiekvienos pakuotės parašyti, kas joje laikoma ir kada padėta į šaldiklį.

Vienas produktas – keli patiekalai
Štai kaip įdomiai galima pasielgti su viena kepta višta ar kalakutu. Padalykite į dalis, atvėsinkite, sudėkite į paketus ar dėžutes ir užšaldykite. Vėliau vieną mėsos dalį galėsite panaudoti salotoms, kitą dalį – sriubai, kitą – su daržovėmis ir padažu, dar kitą – sumuštiniams ruošti. Amerikiečių namų šeimininkės tai vadina „gumine višta“ – labai padeda paįvairinti valgiaraštį nedidelėmis fizinėmis ir laiko sąnaudomis.

Skanieji likučiai
Neišmeskite likusios makaronų porcijos, dviejų bulvių, gabalėlio sūrio ar dešros. Iš maisto likučių (žinoma, nesugedusių) galima pagaminti puikų apkepą, salotas, o šiupininė sriuba bus tik skanesnė, jei joje plaukios ir supjaustyta pieniška dešrelė, ir rūkytos dešros gabaliukų. Šiek tiek pafantazuokite, ir jums nereikės papildomai stovėti prie viryklės.

Gaminkite orkaitėje
Šis gaminimo būdas – kaip laisvų rankų įranga. Proceso nereikia kontroliuoti, tik svarbu nepamiršti įjungti laikmačio. O būdų, kaip skaniai gaminti orkaitėje, pasirinkimas didelis: atskiruose dubenėliuose, folijoje, kepimo maišeliuose ar tiesiog skardoje, troškintuve, ant grotelių. Ir kol vakarienė keps, jūs turėsite laisvo laiko, sakykim, sudėti skalbinius į skalbyklę ir padengti stalą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis