Paprastas obuolių pyragas

 (1)
Paprastas obuolių pyragas%
„iStockphoto“ nuotrauka




Obuolių pyragas – vienas dažniausiai kepamų ir daugelio labai mėgstamas. Šiam pyragui kepti nereikia jokių įmantrių produktų. Su pieno stikline, kavos ar kakavos puodeliu – tai tikras gardumynas. Ir žinoma, jis skaniausias – ką tik ištrauktas iš orkaitės. 

Reikės:
300 g miltų,
120 g cukraus,
120 g kepinių margarino arba sviesto,
3-4 obuolių,
4 kiaušinių,
5 šaukštų pieno,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
nuo vienos citrinos nutarkuotos žievelės,
1 valgomojo šaukšto cukraus pudros,
sviesto skardai patepti.  

Kaip gaminti
* Atskirtus kiaušinių baltymus plakite iki jie virs standžiomis putomis.
* Cukrų, margariną, citrinos žievelę, pieną ir kiaušinių trynius sukite, kol pasidarys puri masė. Tada įmaišykite miltus, kepimo miltelius, pabaigoje – baltymus.
* Tešlą sudėkite į sviestu išteptą apvalią skardą ir šaukštu ją išlyginkite.
* Obuolius nulupkite, supjaustykite didelėmis skiltelėmis ir sudėkite ratu ant tešlos. Kepkite 170 °C orkaitėje apie valandą.
* Iškeptą pyragą pabarstykite cukraus pudra.

Verta žinoti

Skardą galima ne sviestu ištepti, bet iškloti kepimo popieriumi.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Pavasariškas vištienos troškinys (2)

Vištienos troškinys su bulvėmis, pupomis, kukurūzais ir pomidorais bei baltu padažu.

"Armonika" iš kiaulienos

Seniai buvau nusižiūrėjusi šį receptą ir jis manęs tikrai nenuvylė. Naudojau paprastą fermentinį sūrį (mat šaldytuve kitokio neturėjau), nors dauguma šeimininkių deda mocarelos ir rūkyto sūrio. Tikiu, kad jie tik pagerina skonį, bet tikrai buvo skanu ir be jų.

Vištų kepenėlių salotos

Sočios ir maistingos salotos puikiai atstos pietus arba vakarienę. Išbandyti tikrai verta.

Citrininis keksas (1)

Keksas man buvo labai skanus pastovėjęs, kitą dieną. Jaučiasi malonaus skonio citrinos rūgštelė. Nenaudojau citrinos žievelės, bet su ja keksas būtų dar aromatingesnis.

Plikytos tešlos blynai (5)

Plikytos tešlos nestandartiniai blynai. Valgykite juos su mėgstamiausiais pagardais arba susluoksniuokite blynų tortą.

Spurgų mėgėjams – meksikietiškos čiūros

Čiūros („churros“) – be galo populiarus desertas Meksikoje, kuris patiks visiems, mėgstantiems tradicinius žagarėlius ar spurgas, tačiau norintiems nustebinti draugus kažkuo kitokiu ir dar nematytu.

Velykinis vaisių pyragas

Šį kartą norėjau išbandyti ką nors naują šv. Velykoms. Velykinio vaisių pyrago receptas labai sudomino, nes pyragas atrodė puikiai, o ir noras pagaliau išbandyti iškepti vaisių pyragą labai viliojo. Todėl ir pasirinkau būtent šį receptą.

Velykoms – orkaitėje kepta antis su obuoliais (5)

Antis kepa ilgiau nei viščiukas. Jeigu norite, kad mėsytė kristų nuo kauliukų – teks kantriai palaukti bent jau 2 valandas.

Velykų stalui - šventiniai grybukai (4)

Minkšti, skanūs, biskvitiniai grybukai.

Velykų stalui – netikras zuikis. 2 receptai

Virtuvės šefė pasakoja, kokių taisyklių reikia laikytis, kad iš maltos mėsos ar jau paruošto faršo gaminamas „Netikras zuikis“ būtų skanus.

Velykų pyragas – stalo karalius“. 3 pyragų receptai

Etnologas Libertas Klimka sako, kad seniau Šv. Velykoms buvo gaminama daug gardžių ir gilią prasmę turinčių patiekalų, šios tradicijos suvienydavo šeimas.

Vištienos ir kiaušinių mišrainė

Tikriausiai po Velykų daugelis turi likusių virtų kiaušinių, tad siūlau pasigaminti skanią ir sočią mišrainę su kiaušiniais ir rūkyta vištiena.

Sluoksniuotos silkės salotos

Ir šventinis, ir kasdienis patiekalas, taip pat ir gardus, sotus ir džiuginantis akį spalvomis. Šventėms šias salotas gaminu gilesniame stikliniame inde, o nedideliam kiekiui valgančių – taurėse.

Putpelių kiaušiniai kailiniuose

Dar vienas puikus patiekalas šventiniam stalui.

Velykų boba, kurios receptui - daugiau nei 200 metų (8)

Kitą savaitgalį švęsime Velykas, tačiau nedaugelis žino šios šventės pavadinimo reikšmę. Kaip teigia žemaičiai, jis kilo nuo žemaitiško žodžio „velkinis“, kuris reiškia pirmasis pavasarinis kiaušinis. Pirmojo pavasarinio kiaušinio šventė neįsivaizduojama ne tik be įvairiaspalvių margučių, mėsos patiekalų, bet ir nuo seno Lietuvoje keptų pyragų.