Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės

 (1)
Recepati iš naujausio leidinio „Moteris. Geriausi metų receptai“.
© Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Orkaitėje kepta antis

8 porcijoms reikės:

4 ar 5 kg anties (žąsies)
1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus
saujos šviežių čiobrelių, šalavijų
druskos, pipirų (pagal skonį)

Padažui reikės:

400 ml paukštienos sultinio
200 ml kepamos anties sulčių
100 ml raudonojo vyno
1 šaukšto miltų
25 g sviesto

Gaminame

* Antį nuplaukite, nusausinkite. Vidų ir išorę įtrinkite druskos, pipirų bei aliejaus mišiniu. Žalumynus sudėkite į anties vidų ir palikite ją per naktį šaldytuve.

* Į kepimo skardą įstatykite groteles, ant jų padėkite antį. (Jeigu manote, kad nusikaltimas yra neprikimšti antį obuolių, padarykite tai!)

* Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. Tada karštį sumažinkite iki 160 °C ir pasukiodami kepsnį kepkite dar 1,5 val. Išbėgusias sultis ir riebalus vis nupilkite. Jų reikės padažui arba juose galima gardžiai iškepti daržoves – pastarnokus, bulves, morkas, salierus, ropes, moliūgus, svogūnus.

* Padažas. Įkaitintoje keptuvėje ant nesmarkios ugnies ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, po truputį supilkite sultis, tada – vyną. Kai ims virti, įpilkite sultinio – tiek, kad padažas būtų norimo tirštumo. Jei liko miltų rutuliukų, padažą nukoškite.

* Tradiciškai antis arba žąsis patiekiama su įdaru, ruošiamu iš skrudintos baltos duonos, rūkytos kiaulienos, sultinio, daržovių ir kiaušinių plakinio kepinio (jį kepti galima atskirai orkaitėje).

Karamelizuotos bulvės

Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės
© Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

8 porcijoms reikės:

300 g cukraus
175 g sviesto kubeliais
2 kg nedidelių bulvių

Gaminame

* Pasūdytame vandenyje bulves virkite tol, kol pradės minkštėti, tada nusunkite. Kai pravės, nulupkite, sudėkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.

* Keptuvėje storu dugnu ant labai silpnos ugnies ištirpinkite cukrų (tik nemaišykite!). Kai jis pradės burbuliuoti ir rusvėti, sudėkite sviestą. Lengvai pamaišydami kaitinkite, iki susiformuos karamelė.

* Sudėkite į ją bulves, pamaišykite jas, kad pasidengtų karamele. Ant silpnos ugnies kaitinkite bulves karamelėje nuolat jas apversdami, kol pasidengs plonu karamelės sluoksniu (maždaug 35 min.).

* Likusia karamele skanu pagardinti antieną.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Uzbekiškas plovas su vištiena

Kam teko ragauti uzbeko paruoštą plovą, žino, kad jo skonis smarkiai skiriasi nuo mums įprasto. Dauguma pripažins: uzbekiškas plovas yra be galo skanus.

Ypatingai dienai – išskirtinės vaišės

Gimtadienis, jubiliejus, vestuvės, Velykos ar Kalėdos – svarbios šventės proga stalą dažnai puošia nepakeičiami lietuviški skanėstai.

Šventiniam savaitgaliui – vištienos troškinys ir kakaviniai sausainiai

Šventinį savaitgalį reikia švęsti ir smagiai praleisti laiką, sako virtuvės šefai Gian Luca ir Ali Gadžijevas.

Žirnių ir perlinių kruopų sriuba

Vėsesniam orui ypač tinkanti sriuba.

Cinamonais kvepianti minkšta „Beždžionių“ duona

Smagus pavadinimas, kitaip sakant cinamoninių bandelių pyragas, o šios tikrai minkštos ir purios. Pyrago pjaustyti tikrai neapsimoka, o valgyti skaniausia dar šiltą, mūsų šeimyna susėdo aplink stalą ir tiesiog plėšėm kamuoliukus ir valgėm, kaip beždžioniukai.

Pats skaniausias biskvitinis pyragas su abrikosais

Maistas man kelia džiaugsmą, o ypač, kai jis spalvotas. Šį pyragą man visada kepdavo mama, o aš daviau jam vardą "Saulė". Kepkite jį savo artimiesiems ir džiuginkite juos.

Šventėms – traškiausi vafliai

Prieš kokią savaitę pasidalinau mamos keptų vaflių nuotrauka savo Instagrame, ir sulaukiau keletos prašymų pasidalinti patikrintu receptu. Ką gi, ėmėmės malonaus darbo: mama iškepė, o aš nufotografavau ir dalinuosi pačių skaniausių ir traškiausių vaflių receptu.

Beata Nicholson: vasario 16-ąją ant stalo – tarpukario receptai

Kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson kviečia Vasario 16-sios šventimui pradėti ruoštis jau dabar.

Valentino dienai – raudonojo aksomo tortas

Labai skanus, minkštas, drėgnas Raudonojo Aksomo (Red Velvet) tortas.

Užgavėnėms – 5 blynų receptai

Užgavėnės! Net jei nevysite šiandien žiemos, blynų prisikirsti – būtina! Ir pamaitinti ne tik šeimą, bet ir į duris pasibeldusius persirengėlius.