Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės

 (1)
Recepati iš naujausio leidinio „Moteris. Geriausi metų receptai“.
Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės
© Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

Orkaitėje kepta antis

8 porcijoms reikės:

4 ar 5 kg anties (žąsies)
1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus
saujos šviežių čiobrelių, šalavijų
druskos, pipirų (pagal skonį)

Padažui reikės:

400 ml paukštienos sultinio
200 ml kepamos anties sulčių
100 ml raudonojo vyno
1 šaukšto miltų
25 g sviesto

Gaminame

* Antį nuplaukite, nusausinkite. Vidų ir išorę įtrinkite druskos, pipirų bei aliejaus mišiniu. Žalumynus sudėkite į anties vidų ir palikite ją per naktį šaldytuve.

* Į kepimo skardą įstatykite groteles, ant jų padėkite antį. (Jeigu manote, kad nusikaltimas yra neprikimšti antį obuolių, padarykite tai!)

* Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. Tada karštį sumažinkite iki 160 °C ir pasukiodami kepsnį kepkite dar 1,5 val. Išbėgusias sultis ir riebalus vis nupilkite. Jų reikės padažui arba juose galima gardžiai iškepti daržoves – pastarnokus, bulves, morkas, salierus, ropes, moliūgus, svogūnus.

* Padažas. Įkaitintoje keptuvėje ant nesmarkios ugnies ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, po truputį supilkite sultis, tada – vyną. Kai ims virti, įpilkite sultinio – tiek, kad padažas būtų norimo tirštumo. Jei liko miltų rutuliukų, padažą nukoškite.

* Tradiciškai antis arba žąsis patiekiama su įdaru, ruošiamu iš skrudintos baltos duonos, rūkytos kiaulienos, sultinio, daržovių ir kiaušinių plakinio kepinio (jį kepti galima atskirai orkaitėje).

Karamelizuotos bulvės

Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės
© Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

8 porcijoms reikės:

300 g cukraus
175 g sviesto kubeliais
2 kg nedidelių bulvių

Gaminame

* Pasūdytame vandenyje bulves virkite tol, kol pradės minkštėti, tada nusunkite. Kai pravės, nulupkite, sudėkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.

* Keptuvėje storu dugnu ant labai silpnos ugnies ištirpinkite cukrų (tik nemaišykite!). Kai jis pradės burbuliuoti ir rusvėti, sudėkite sviestą. Lengvai pamaišydami kaitinkite, iki susiformuos karamelė.

* Sudėkite į ją bulves, pamaišykite jas, kad pasidengtų karamele. Ant silpnos ugnies kaitinkite bulves karamelėje nuolat jas apversdami, kol pasidengs plonu karamelės sluoksniu (maždaug 35 min.).

* Likusia karamele skanu pagardinti antieną.

Žurnalas
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Kas yra svarbiausias itališkų Kalėdų elementas?

Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo.

Šventiniam stalui – maisto tinklaraštininkių patiekalai iš burokėlių. RECEPTAI (2)

Sekmadienį Julijos Janus naujai įrengtų namų virtuvėje susirinko garsiausios maisto tinklaraštininkės, kulinarinių knygų autorės – Renata Ničajienė, Nida Degutienė bei visa tinklaraščio „Miško žvėrys“ kūrėjų komanda – Lina, Asta ir Julė.

Vokiškos Kalėdos: be kokių patiekalų neįsivaizduojame šventinio stalo (5)

Vokietijos kalėdinius patiekalus restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatė kūrybingoji šefė Rima Remeikienė ir garsi šalies verslininkė Rasa Martens su vyru, kilusiu iš Vokietijos – Johannu Martens. Vokietijos šventinių patiekalų paslapčių ją išmokė vyras, todėl dabar gali gardžiais receptais ir tradicijomis pasidalinti ir su Lietuvos šeimininkėmis.

Persimonų ir varškės apkepas (2)

Lengvas ir tiesiog tirpstantis burnoje.

Keptos bulvės, įdarytos varške

Senai pamirštas patiekaliukas, kai su įdarais gali improvizuoti, kaip tik širdis geidžia arba ką sufleruoja šaldytuvo turinys.

Minkštutis obuolių pyragas (1)

Nuėmėme obuolių derlių, tad griekas neiškepti skanaus obuolių pyrago.

Biskvitinis medaus tortas (1)

Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu.

Medaus ir sojos vištiena (1)

Vištiena marinuota saldžiame medaus ir sojų padaže.

Vištienos šnicelis su agurkų salotomis

Šis patiekalas bus įtrauktas į mūsų mėgiamiausius. Labai skanu. Vištiena minkšta, sultinga su traškia šviežios duonos, prieskonių ir Parmezano plutele. Agurkų salotos taip pat neblogos, paprastos, su japonišku 'tvistu' - užpilu.

Imbierinis morkų pyragas

Dar vėsiais ankstyvo pavasario rytais ir vakarais taip norisi ko nors šildančio: karšto arbatos puodelio, pūkuotos antklodės, kailinių šlepečių… o gal pabandykite pasigaminti imbierinio morkų pyrago su glaistu?

Šorena pristato 6 kalėdinius gruziniškus patiekalus (5)

Gruzijos kalėdinius patiekalus pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

Makaronai su žirneliais ir kumpiu

Labai skanūs, paprasti, greiti 'Kaspinėliai' (makaronai) su žirneliais, kumpiu ir sūriu.

Greit paruošiama apelsininė vištiena

Labai skani, nesudėtingai ir greitai pagaminama apelsininė vištiena.

Du vištienos receptai pagal Ruslaną Bolgovą

Kai spusteli šaltukas, nesinori niekur eiti iš namų: norisi susisukti į antklodę ir su šilta arbata rankoje skaityti knygą ar žiūrėti televizorių. Pakelkite sau tonusą, susišildykite iš vidaus eksperimentuodami virtuvėje, o Jums padės virtuvės šefo Ruslano Bolgovo patarimai, kaip pasigaminti sušildančius patiekalus, kurie ir pakels tonusą, ir stiprins imunitetą.

Sotieji čenakai

Paprastai pagaminami ir produktų įmantrių nereikalaujantys. Nuolat pagal šį receptą gaminu, puikūs!