Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės

 (1)
Recepati iš naujausio leidinio „Moteris. Geriausi metų receptai“.
© Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Orkaitėje kepta antis

8 porcijoms reikės:

4 ar 5 kg anties (žąsies)
1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus
saujos šviežių čiobrelių, šalavijų
druskos, pipirų (pagal skonį)

Padažui reikės:

400 ml paukštienos sultinio
200 ml kepamos anties sulčių
100 ml raudonojo vyno
1 šaukšto miltų
25 g sviesto

Gaminame

* Antį nuplaukite, nusausinkite. Vidų ir išorę įtrinkite druskos, pipirų bei aliejaus mišiniu. Žalumynus sudėkite į anties vidų ir palikite ją per naktį šaldytuve.

* Į kepimo skardą įstatykite groteles, ant jų padėkite antį. (Jeigu manote, kad nusikaltimas yra neprikimšti antį obuolių, padarykite tai!)

* Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. Tada karštį sumažinkite iki 160 °C ir pasukiodami kepsnį kepkite dar 1,5 val. Išbėgusias sultis ir riebalus vis nupilkite. Jų reikės padažui arba juose galima gardžiai iškepti daržoves – pastarnokus, bulves, morkas, salierus, ropes, moliūgus, svogūnus.

* Padažas. Įkaitintoje keptuvėje ant nesmarkios ugnies ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, po truputį supilkite sultis, tada – vyną. Kai ims virti, įpilkite sultinio – tiek, kad padažas būtų norimo tirštumo. Jei liko miltų rutuliukų, padažą nukoškite.

* Tradiciškai antis arba žąsis patiekiama su įdaru, ruošiamu iš skrudintos baltos duonos, rūkytos kiaulienos, sultinio, daržovių ir kiaušinių plakinio kepinio (jį kepti galima atskirai orkaitėje).

Karamelizuotos bulvės

Orkaitėje kepta antis ir karamelizuotos bulvės
© Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)

8 porcijoms reikės:

300 g cukraus
175 g sviesto kubeliais
2 kg nedidelių bulvių

Gaminame

* Pasūdytame vandenyje bulves virkite tol, kol pradės minkštėti, tada nusunkite. Kai pravės, nulupkite, sudėkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.

* Keptuvėje storu dugnu ant labai silpnos ugnies ištirpinkite cukrų (tik nemaišykite!). Kai jis pradės burbuliuoti ir rusvėti, sudėkite sviestą. Lengvai pamaišydami kaitinkite, iki susiformuos karamelė.

* Sudėkite į ją bulves, pamaišykite jas, kad pasidengtų karamele. Ant silpnos ugnies kaitinkite bulves karamelėje nuolat jas apversdami, kol pasidengs plonu karamelės sluoksniu (maždaug 35 min.).

* Likusia karamele skanu pagardinti antieną.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Obuolių trupiniuotis

Pyragas, kuriam, mano nuomone, labiausiai tinka rūgštūs obuoliai. Aš apskritai kažkaip per mažai jų įpjausčiau, norėjosi daugiau drėgno sluoksnio. Kitą kartą obuolių naudosiu daugiau.

Nepamirštamo skonio grietininis obuolių pyragas (1)

Nė vieno savo pyrago taip gerai nejaučiu ir nepažįstu, kaip grietininio obuolių. Man jis labai gardus, ypač su ledais.

Aštrūs agurkai, marinuoti pagal bulgarišką receptą (3)

Šiuo receptu gaminti agurkai yra ypatingi – didelis kiekis cukraus, užgesintas actu, čili pipirai – nuostabus derinys, jei nebijote didelio kiekio konservantų ir mėgstate vadinamą “bulgarišką” marinuotų agurkų skonį.

Burnoje tirpstantis pyragas su avietėmis (1)

Purus, tirpstantis burnoje pyragas. Su traškia migdolų plutele ir avietine rūgštele! Nieko, ko būtų galima nemėgti.

Cukinijų uogienė su apelsinais

Saldi, skani cukinijų uogienė su apelsinais.

Specialistai pataria: kaip neapsigauti perkant žuvį

Manoma, kad žuvis, o ypač šviežia, žmogaus racione turėtų atsirasti bent kartą per savaitę. Kaip išsirinkti kokybišką žuvį ir kuo skiriasi jų rūšys?

Slyvų tyrė su cinamonu (1)

Ši uogienė bus nepakeičiama šalia blynų ar naminės varškės.

Naminė duona – raugo, maišinio ir tešlos receptas (1)

Duona yra neatsiejama nuo dažno lietuvio virtuvės. Dar skanesnė ji yra tuomet, kai kepta namuose.

Mielinis aguonų vyniotinis

Šiuo saldžiu vyniotiniu džiaugsis visa šeima – jis ypač skanus su pienu!

Naminė varškė – užtruksite vos kelias minutes (2)

Šis paprastas receptas leis džiaugtis ypatingo skonio namine varške, o ją pagaminti užtruks vos kelias minutes.

Troškintos triušių šlaunelės su grietinėlės padažu

Šis patiekalas – tai gardus palikimas, primenantis maistą, ragautą vaikystėje, pas mamą ar močiutę.

Silpnai raugintų agurkų receptai – TOP 5 (1)

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

Naujas agurkų konservavimo būdas – žiemą valgysite lyg ką tik paraugtus (69)

Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.

Paskelbtas 30 geriausių šalies restoranų Lietuvoje reitingas

Susumavus Gero maisto akademijos narių balsus šiemet buvo sudarytas 30 geriausių restoranų sąrašas, o pirmosios 5 vietos buvo paskelbtos renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų, gurmanų, politikų.

Grilio meistrė: mėsainiai ant grilio – patys skaniausi! RECEPTAI

Įsibėgėjus vasarai vis dažniau maistą gaminame lauke. Kepti ant grilio tapo neatsiejama veikla iškylaujant gamtoje, sodyboje ar net mieste. Tai ne tik būdas skaniai pasigaminti įvairius patiekalus, bet ir puikus laiko praleidimas ir proga pabendrauti su draugais, ypač jei maisto gaminimas suburia bendrai veiklai.