Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra

Rudeninių spalvų turtingo skonio pyragas.

Morkos man asmeniškai yra vienos gardžiausių ir universaliausių šakniavaisių, ypač tos bukagalės, saldžiosios. Ir pagaliau metas nukabinti nuo jų garnyrų, sriubų sudedamųjų ir salotų etiketes. Jau esu aprašiusi kokius tortus gaminu su „morkiniais“ biskvitais, aprašymo dar laukia morkų saldainiai, kava (na gerai, ne kava, karštas morkų gėrimas), traškučiai, o šiandien noriu pristatyti pyragų dienos proga keptą morkų pyragą.

Pirmąjį kartą, kepant šį pyragą, nedėjau razinų, nelaisčiau glajumi, gavau tokį paprastą ir gal net kiek sprangų kepinį. Todėl ilgam buvau apleidusi saldžių daržovių pyragų barą, kol Dovilė iš Skanios Bajalių šeimos istorijos nepasigyrė gaminanti raudoną pyragą. Ir mano vaizduotė pradėjo žaisti spalvomis, kol apsistojau ties oranžine, vaikystėje vadinta morkine. Morkinė! Su ruda, rudenine spalva, o tai reiškia su tamsiomis razinomis ir šokoladiniu glajumi. Kadangi šokolado namie būna retai, šįkart gaminau kakavinį.

Pyragui pasiruošiau:

400 g smulkiai tarkuotų morkų
200 g rudojo cukraus
2 v.š. riebios grietinės
4 kiaušinus
100 ml saulėgrąžų aliejaus
1 a.š. kepimo miltelių
400 g miltų
100 g razinų

Asmeninio albumo nuotr.

Labai greitai paruošiu tešlą virtuvinio kombaino pagalba, tačiau viską įmanoma pagaminti ir su paprastais įrankiais.

Pirmiausiai pačia smulkiausia tarka sutarkuoju nuluptas, gerai nuplautas ir nusausintas morkas. Tarkius sukrečiu į gilų indą, kombaine tarką pakeičiu S formos peiliais. Įmušu kiaušinius, jungiu lėčiausią režimą ir po truputį beriu cukrų. Kaip kiaušinių masė tampa balta, stabdau plakimą. Nedideliame indelyje sumaišau grietinę su kepimo milteliais, sumaišau ir dedu į indą su plakiniu. Supilu aliejų, ir vėl jungiu lėtąjį režimą. Galiausiai šaukštą po šaukšto sudedu miltus.

Razinas sumaišau su šaukšteliu miltų – taip jos tolygiai pasiskirstys tešloje, nenuskęsdamos dugne. Šaukštu įmaišau į tešlą, o ją sukrečiu į apvalią silikoninę 28cm formą. Pyragą kepu orkaitės viduryje apie 1 h 180C.

Asmeninio albumo nuotr.

Pyragui kepant pasiruošiu glajų, tam reikia:

50 g sviesto
4 v.š. rudojo cukraus
2 v.š. riebios kakavos
1 v.š. pieno

Sviestą išlydau metaliniame indelyje, pilu pieną. Kakavą sumaišau su cukrumi ir mišinį beriu į sviestą, intensyviai maišau, prižiūrėdama, kad neprisviltų. Cukrus turi nebegirgždėti, tuomet jau indą galima kelti nuo ugnies. Glajų palieku atvėsti.

Iškepusį pyragą traukiu iš orkaitės, lukteliu, kol atvės, išimu iš formos tiesiai ant serviravimo lėkštės. Aplieju glajumi ir tuomet jau nešu į šaldytuvą. Pyragui ten reikėtų „pasisvečiuoti“ bent 12 h.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis