Močiutės morkų pyrago receptas keliauja iš kartos į kartą

 (3)
Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – tai ilgus metus gyvuojantys šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Būtent tokį, iš kartos į kartą keliaujantį šeimos receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomšas“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma.

Močiutės morkų pyrago receptas keliauja iš kartos į kartą
© Asmeninio albumo nuotr.

Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotos pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų. Tačiau jos ir pasakiškai gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol. Paskatintos močiutės ilgesio ir įkvėptos nepaprastos jos gyvenimo istorijos seserys sukūrė senelei dedikuotą jautrų dokumentinį filmą „Močiute, Guten Tag!“. Lietuvos kino teatruose jis pasirodys nuo sausio 12 d., o belaukdamos premjeros seserys Samulionytės dalinasi močiutės pyrago receptu ir kviečia jį išbandyti visus smaližius.

Seserys Samulionytės pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė. Pačioms seserims šio recepto atgaminti nepavyko, todėl į pagalbą jos pasitelkė kepyklos „Crustum“ meistrus. Šie, pagal nurodytus ingridientus išbandę net kelis kepimo variantus, galiausiai sėkmingai atkūrė seniai ragauto pyrago skonį ir netgi įtraukė jį į savo meniu.

Pyrago „Močiutės zomšas“ receptas

Jums reikės:

5 kiaušinių;
3 didesnių morkų;
pakelio margarino;
1,5 stiklinės cukraus;
porcijos grietinės (vidutinio indelio dydžio);
stiklinės kefyro;
pusės šaukštelio sodos;
Miltų.

Gaminimas:

Suplakite 5 kiaušinius.

Į plakinį įpilkite 1,5 stiklinės cukraus.

* Į kiaušinių plakinį su cukrumi, įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite.

* Ištirpinkite 200 g. margarino arba sviesto, jį atvėsinkite.

* Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

Smulkiai sutarkuokite 3 didesnės morkas.

* Sutarkuotas morkas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos.

* Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

* Pyragą kepkite apie 45-60 min.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Gardieji Kijevo kotletai

Skanių nekasdieniškų kotletų receptas.

Baltojo šokolado putėsiai su damų piršteliais

Su charizmatiškaisiais virtuvės virtuozais Ali Gadžijevu ir Gian Luca Demarco pasigaminkite vasariškų, Viduržemio jūros dvasia alsuojančių patiekalų.

Morkų pyragas su sūrio glaistu

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą. Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas.

Gaivios smidrų salotos

Gaivios ir lengvos salotos nebijantiems eksperimentuoti. Jos puikiai įsitaisys prie bet kurio mėsos patiekalo.

Minkštas ir purus varškės apkepas su razinomis

Esu išbandžius įvairiausių varškės apkepo receptų, kol eksperimentuodama galiausiai atradau tą patį pačiausią savo skoniui. Minkštas, purus - tiesiog tirpstantis burnoje.

Kinų virtuvė: kalakutiena su anakardžių riešutais

Jeimegstate kinų virtuvės patiekalus, Jums būtinai reikia pabandyti pagaminti patiekalą pagal šį receptą. Nesudėtinga ir skanu.

Pikantiška mišrainė su vištiena, pupelėm ir česnakiniais duonos skrebučiais

Soti, išraiškingo skonio mišrainė, labai tiksianti vakarėliams ir šventėms. Jei mišrainės iš karto nevalgote, skrebučius dėkite prieš patiekdami, nes jie suminkštės.

Keksiukai su šokolado gabaliukais (1)

Minkšti, purūs, labai gardūs keksiukai su šokolado gabaliukais.

Kokius prieskonius geriausia rinktis kepant mėsą ant grotelių?

Termometro stulpeliams pranašaujant vasarišką šilumą, artėjantis savaitgalis puikiai tinka skelbti grilio sezono pradžią. Ant grotelių paruoštas maistas – puiki alternatyva kasdien keptuvėje gaminamiems patiekalams. Nors mėsą rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę, tačiau norint, kad ji organizmui atiduotų visas gerąsias savybes, reikia pasirinkti tinkamą mėsos rūšį, kiekį bei paruošimo būdą.

Daržovės tempuroje

„Kai už lango pilka, noras prisivalgyti žalumos tampa nevaldomas. Traškūs salotų, špinatų lapai, sultingi ridikėliai, paprikos, brokoliai ir kitos daržovės nuspalvina dieną artėjančio pavasario spalvomis“, – sako šios rubrikos autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.