Močiutės morkų pyrago receptas keliauja iš kartos į kartą

 (3)
Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – tai ilgus metus gyvuojantys šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Būtent tokį, iš kartos į kartą keliaujantį šeimos receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomšas“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma.

Močiutės morkų pyrago receptas keliauja iš kartos į kartą
© Asmeninio albumo nuotr.

Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotos pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų. Tačiau jos ir pasakiškai gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol. Paskatintos močiutės ilgesio ir įkvėptos nepaprastos jos gyvenimo istorijos seserys sukūrė senelei dedikuotą jautrų dokumentinį filmą „Močiute, Guten Tag!“. Lietuvos kino teatruose jis pasirodys nuo sausio 12 d., o belaukdamos premjeros seserys Samulionytės dalinasi močiutės pyrago receptu ir kviečia jį išbandyti visus smaližius.

Seserys Samulionytės pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė. Pačioms seserims šio recepto atgaminti nepavyko, todėl į pagalbą jos pasitelkė kepyklos „Crustum“ meistrus. Šie, pagal nurodytus ingridientus išbandę net kelis kepimo variantus, galiausiai sėkmingai atkūrė seniai ragauto pyrago skonį ir netgi įtraukė jį į savo meniu.

Pyrago „Močiutės zomšas“ receptas

Jums reikės:

5 kiaušinių;
3 didesnių morkų;
pakelio margarino;
1,5 stiklinės cukraus;
porcijos grietinės (vidutinio indelio dydžio);
stiklinės kefyro;
pusės šaukštelio sodos;
Miltų.

Gaminimas:

Suplakite 5 kiaušinius.

Į plakinį įpilkite 1,5 stiklinės cukraus.

* Į kiaušinių plakinį su cukrumi, įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite.

* Ištirpinkite 200 g. margarino arba sviesto, jį atvėsinkite.

* Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

Smulkiai sutarkuokite 3 didesnės morkas.

* Sutarkuotas morkas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos.

* Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

* Pyragą kepkite apie 45-60 min.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Sausas agurkų raugimo būdas - valgysite jau po 3 val.

Būna, kad šviežiai raugintų agurkėlių užsimanote šiandien. Bet vakar anei užvakar jų neparaugėte... Išeitis yra!

Traškūs senoviniai vafliai

Saulėtą vasaros rytą susigundykite praleisti virtuvėje: tyla ir ramybė, šviesioje virtuvėje ant grindų besivoliojanti saulė, šviežios kavos kvapas ir naminiai pusryčiai. Senoviniai pusryčiai. Tiesiog visas senoviškų vaflių kepimo ritualas.

Minkštos varškės spurgytės

Pasigaminkite gardžių varškės spurgyčių.

Be galo skani namuose sūdyta skumbrė su krapais ir kadagio uogomis

Pagaminti nesudėtinga, o skonis kaip restorane!

Vasariškas kalakutienos kepeninės receptas

Ši kepeninė tiesiog tirpsta burnoje kartu su sproginėjančiomis uogomis.

Bruknių pyragėliai su burnoje tirpstančia tešla

Labai gardūs pyragėliai, burnoje tirpstanti trapi tešla. Mmmm….

Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas morkų pyragas

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą.

Gardieji bulvių kroketai su varške ir sūriu

Tinka kaip patiekalas arba garnyras.