Mitai ir tiesa apie kiaušinius: kiek valgyti, iš kur pirkti, per kiek laiko suvartoti

Apie kiaušinius sklando daugybė mitų. Kalbama, kad suvartojamą kiaušinių kiekį reikėtų griežtai riboti, kiaušinius pirkti tik iš turgaus, o šio maisto produkto kokybiškumą nustatyti iš trynio spalvos. Kai kurie iš šių mitų yra iš dalies pagrįsti, kiti gi ir lieka tik mitais.
© Shutterstock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Mitus apie kiaušinius aiškina bendrovės „Groward Group“ vadovas Tomas Strumskas.

MITAS. Galima valgyti po tris kiaušinius per savaitę

Anksčiau buvo manoma, kad galima suvalgyti tik po kelis kiaušinius per savaitę. Vis dėlto naujausios mokslininkų studijos rekomenduoja žmogui suvalgyti bent po kiaušinį per dieną. Šiame produkte gausu naudingųjų medžiagų, o kalorijų – vos 70-90.

Kaip parodė JAV publikuotų tyrimų rezultatai, vartojant daugiau kiaušinių, vyrų širdies ir kraujotakos sistemos ligų rizika ne didėja, bet mąžta.

MITAS. Iš ūkininkų perkami kiaušiniai kokybiškesni

Daugelis mano, kad perkant kiaušinius iš ūkininkų, jie bus sveikesni ir geresnės maistinės vertės. Jei vištos lesinamos kokybišku pašaru, laikomos geromis sąlygomis, tinkamai vykdoma ligų prevencija, tai yra tiesa. Tačiau tai patikrinti, ypač jeigu kiaušiniai perkami turgavietėse ir yra neženklinti, yra labai sudėtinga.

Pagal reikalavimus, parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. Jie kruopščiai tikrinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, o oficialus ženklinimas rodo vištų laikymo sąlygas. Taip pat nurodoma, kokiais pašarais vištos yra lesinamos, pirkėjai yra tiksliai informuoti apie kiaušinių šviežumą ir galiojimo laiką.

MITAS. Galima ilgai laikyti tik šaldytuve.

Nupirktus kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, tačiau bent porą savaičių juos galima laikyti ir kambario temperatūroje. Kai kiaušinis laikomas vėsioje temperatūroje (žemesnėje nei 7 laipsnių), patartina jį suvartoti per 4 savaites nuo galiojimo termino pradžios, bet ne vėliau nei ant pakuotės nurodyta galiojimo data. Kiaušinį patariama dėkle laikyti smaigaliu žemyn.
Specialistai rekomenduoja kiaušinius laikyti šaldytuvo lentynoje, specialioje dėžutėje. Šaldytuvo durelės nėra tam tinkamiausia vieta, nes ten aukščiausia temperatūra, o dažnai atidarant dureles, jose esantys produktai patiria temperatūros kaitą ir todėl gali greičiau sugesti.

MITAS: Naudingiausi – tamsiatryniai

T. Strumskas teigia, kad kiaušinio maistinė vertė nepriklauso nuo trynio spalvos – jis gali būti maistingas ir tamsesnis, ir baltesnis – tai priklauso nuo vištoms duodamų pašarų. Trynio spalva priklauso ir nuo metų laiko: žiemą dedamų kiaušinių tryniai dažniausiai būna šviesesni.

MITAS. Plauti kiaušiniai galioja tiek, kiek ir neplauti

Kiaušinius plaukite tik tuomet, kai nuspręsite juos vartoti. Neplaukite jų ką tik nupirktų, nes taip labai sutrumpinsite galiojimo terminą, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

MITAS. Dribsniai pusryčiams yra sveikesnis pasirinkimas negu kiaušiniai

Net dviejose britų mitybos specialisto Robo Hobsono sudaryto sveikiausių pusryčių penketuko vietose puikuojasi patiekalai iš kiaušinių. Viename recepte siūlomas virtas ar keptas kiaušinis su skrudinta duona, kitame – šakšuka (iš Izraelio kilęs keptas kiaušinių ir šviežių daržovių patiekalas) su pomidorų ir paprikų padažu. Tuo tarpu saldūs pusryčių dribsniai, skrudinta duona su vaisių džemu ir saldūs grūdiniai batonėliai pateko į blogiausių pusryčių patiekalų penketuką.

Pasak mitybos specialisto, kiaušinis – tiesiog tobulas maistas pusryčiams, su juo gausite visą gamą vitaminų, taip pat gerai įsisavinamų baltymų ir retųjų amino rūgščių. Kiaušiniai, skirtingai nei dauguma dribsnių, sotumo suteikia daugeliui valandų, todėl yra nepamainomi norintiems sulieknėti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Traškūs senoviniai vafliai

Saulėtą vasaros rytą susigundykite praleisti virtuvėje: tyla ir ramybė, šviesioje virtuvėje ant grindų besivoliojanti saulė, šviežios kavos kvapas ir naminiai pusryčiai. Senoviniai pusryčiai. Tiesiog visas senoviškų vaflių kepimo ritualas.

Minkštos varškės spurgytės

Pasigaminkite gardžių varškės spurgyčių.

Be galo skani namuose sūdyta skumbrė su krapais ir kadagio uogomis

Pagaminti nesudėtinga, o skonis kaip restorane!

Vasariškas kalakutienos kepeninės receptas

Ši kepeninė tiesiog tirpsta burnoje kartu su sproginėjančiomis uogomis.

Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas morkų pyragas

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą.

Gardieji bulvių kroketai su varške ir sūriu

Tinka kaip patiekalas arba garnyras.

Vasaros užkandžiai: tortilijų suktinukai su kumpiu

Receptas labai paprastas. Vienas du ir oplia – tortilijų suktinukai su kumpiu. Paprasčiau nebūna. Bet kai skanu... Nors variantų galima sugalvoti milijoną!

Mindaugo karūnavimo puotos valgiai – pasigaminkite troškinio

Liepos 6-ąją minime pirmojo (ir, deja, vienintelio) Lietuvos karaliaus – Mindaugo – karūnavimą 1253 metais. Pabandykime panagrinėti, kokie patiekalai galėjo puikuotis ant Mindaugo karūnacijos proga iškeltos puotos stalo?