Mielinės bandelės su lašinukais

Labai skanios, minkštos, purios, lengvos, sultingos bandelės su lašinukais. Jų kvapas tiesiog gundantis.

Patirtis. Bandelės su lašinukais - tai vienas skaniausių prisiminimų iš mano vaikystės. Pamenu, kiek būdavo laimės, kai atvažiavus į kaimą rasdavom prikeptų bandelių su lašinukais arba nusižiūrėjusi nuo babos jų iškepdavo mama. Ir nesvarbu, kad jos nebuvo tobulos, tešla nei iš tolo nepriminė mielinės tešlos, tačiau jos buvo kažkoks skanus stebuklas.

Pamačiusi šį receptą Aguonėlės blog'e, sukilo vaikystės prisiminai ir nusprendžiau būtinai jas išsikepti. Greitai galėsiu kurti tokius pačius prisiminimus ir savo dukrai...

Dabar apie gaminimą ir kepimą. Paprastai mieliniams kepiniams naudoju greitai veikiančias meiles, t.y. mieles, kurias galima iškart maišyti į miltus ir minkyti. Nereikia mielių berti į skystį ir laukti, kol jos pradės veikti. Su tokiom mielėm labai lengva, greita ir paprasta dirbti. Klaidų padaryti sunku, o ir kepiniai visad gerai iškyla.

Šįkart naudojau paprastas sausas mieles, nes tiesiog nusipirkau jas per klaidą, o ir knietėjo išmėginti tradicinį mielinės tešlos variantą. Patarimas nr. 1: pieną pašildykite iki tokios temperatūros, kad įkišus pirštą, nedegintų, o būtų šiek tiek šiltas. Jei subersite mieles į per karštą pieną, jos žus ir liks neveiksmingos. Patarimas nr. 2: visuomet į šiltą skystį (pieną ar vandenį), dėkite cukraus, t.y. maisto mielėms. Taip mielės maitinsis ir pradės veikti.

Pagaminti tešlą man nebuvo problemų, labiausiai nerimavau, kaip reikės gražiai suformuoti bandeles, kad būtų apvalios ir dailios. Pavyko geriau nei tikėjausi! Labai savim didžiavausi.

Iš šios tešlos normos man gavosi 11 nedidelių bandelių, bet labai skanių.

Skonis. Labai skanios, minkštos, purios, lengvos, sultingos bandelės su lašinukais. Jų kvapas tiesiog gundantis.

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Bandelės puikios, nieko nei pridėsi, nei atimsi.

Ingredientai

Mielinei tešlai

250 g miltų
125 ml šilto pieno
1 kiaušinis
20 g cukraus
25 g minkšto sviesto
5 g sausų mielių
žiupsnelis druskos

Įdarui

125 g rūkytos šoninės ar lašinukų
1 1/2 šaukšto džiūvėsėlių
1/2 svogūno
šiek tiek druskos ir pipirų

Aptepimui

1 kiaušinis
truputis sezamo sėklų

Gaminimo eiga

1. Mažame dubenėlyje sumaišykite šiltą pieną, cukrų ir mieles. Dėkite į šalį, kol mielės pradės veikti, pradės burbuliuoti.

2. Kitame dubenyje išsijokite miltus, dėkite susmulkintą minkštą sviestą, muškite kiaušinį, įberkite drukos.

3. Į miltų mišinį pilkite mieles. Pradėkite minkyti.

4. Minkykite apie 10-15 minučių, kol tešla taps glotni. Dėkite tešlą į šiek tiek aliejumi pateptą dubenį, uždenkite plėvele ir palikite, kol tešla dvigubai pakils. Tai turėtų trukti nuo 1 iki 2 valandų priklausomai nuo jūsų kambario temperatūros. Aš visuomet tešlą palieku tiesiog ant stalo, nededu specialiai kur šilčiau. Tešla puikiai iškyla.

5. Tuo tarpu susmulkinkite rūkytą šoninę arba lašinukus, dėkite pjaustyto svogūno, prieskonių ir džiūvėsėlių ir gerai išmaišykite.

www.bakingsecrets.lt

6. Kai tešla pakils, iškočiokite 1 cm storiu ir kepinių žiedu arba stikline išspauskite norimus apskritimus. Aš naudojau 7 cm kepinių žiedą.

7. Dėkite šiek tiek įdaro ant kiekvieno tešlos apskritimo, suformuokite kamuoliuką ir dėkite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą.

8. Kai suformosite visas bandeles, uždenkite kepimo formas plėvele ir palikite valandai dar šiek tiek pakilti.

9. Aptepkite bandeles plaktu kiaušiniu, užbarstykite sezamo sėklų.

10. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC ir kepkite 20-25 minutes arba kol gražiai apskrus.

11. Valgykite šiltas arba atvėsinkite ant gotelių.

www.bakingsecrets.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis