Mėsos vyniotinis kaip pas mamą. Virtuvės šefės patarimai

Artėjant šv. Velykoms džiaugiamės nubudusia gamta, puošiame namus bei ieškome patarimų, kokius patiekalus pagaminti šventiniam stalui.

Sutiksite, kad Velykos – itin marga šventė. Ne tik dėl to, kad gamta pasipuošia žiedais, bet ir todėl, kad mūsų stalą puošia įvairiaspalviai margučiai, prie kurių norime pasigaminti įmantriausių užkandžių bei karštų patiekalų, gardžių pyragų ar kitų kepinių.

Virtuvės šefė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė, viešbučio „Perkūno namai" restorano „Daugirdas", esančio Kaune, gamybos vadovė Janina Galubavičienė pasakoja, kad nuo senų laikų Velykų stalui šeimininkės ruošdavo rūkytus, keptus kiaulienos ar veršienos kumpius bei vištienos vyniotinius. Tiesa, virtuvės šefė pripažįsta, kad dabar rūkytų kumpių valgome mažiau, renkamės lengvesnį maistą. O ir ji pati pirmenybę teikia lengviau virškinamiems produktams, iš kurių šventiniai patiekalai pagaminami ne tik sveiki, bet ir skanūs.

„Pavasaris yra tas metas, kai susirūpiname savo figūra ir renkamės liesesnį maistą, todėl ir per gražiausią pavasario šventę – šv. Velykas stengiamės neapkrauti skrandžio, - sakė Janina, - Todėl Velykų stalui gaminame įvairias salotas, vyniotinius, drebučius.“

Prisimindama vaikystę Janina pasakoja, kaip jos mama Velykoms gamindavo drebučius: paimdavo vištienos kulšelę ir krūtinėlę, supjaustydavo smulkiais gabalėliais ir užpildavo drebučiais. Tačiau labiausiai virtuvės virtuozei atmintyje įstrigę mamos vyniotiniai su įdarais.

„Puikiai pamenu, kaip mama gamindavo vyniotinius. Mes vaikai labiau mėgdavome saldesnius: su džiovintais vaisiais ar riešutais, - prisiminė Janina Galubavičienė, - Mama vyniotinius kepdavo, nors kitos šeimininkės labiau mėgdavo juos virti. Kepti vyniotiniai žymiai skanesni, nes geriau išryškėja tiek mėsos, tiek įdaro skoninės savybės.“

Virtuvės šefė šiuolaikinėms moterims, norinčioms pasigaminti mėsos vyniotinius namuose, pataria, jog labai svarbu parinkti tinkamą mėsą, kad iškeptas vyniotinis nebūtų per sausas, o įdarai derėtų prie mėsos. Pati Janina pirmenybę teikia vištienai, nes iš jos pagaminti vyniotiniai liesesni, prie šios mėsos dera žymiai daugiau įdarų.

Gamintojo nuotr.

„Vyniotinį galima kepti iš vištienos krūtinėlės ar šlaunelių mėsos be kaulo, tačiau aš rekomenduočiau panaudoti abi dalis, kad vyniotinis būtų ir spalvingas, ir sultingas. Išdėliokite paruoštą mėsytę taip, kad skirtingų dalių mėsa padengtų viena kitą, gautųsi tokio paties storio. Galite ją šiek tiek paploninti peiliu ar pamušti. Be to, prekybos centruose jau galite įsigyti ir plonintos šlaunelių ar krūtinėlės mėsos, tad nereikės pačioms daug vargti, - pasakoja Janina, - Norėdamos pagaminti saldesnį vyniotinį ant viršaus sudėkite džiovintas uogas: puikiai tiks džiovintos slyvos, abrikosai, kivi, taip pat pistacijų riešutai. Iš šių ingredientų vyniotinis bus ne tiks sultingas ir skanus, bet ir spalvotas.“
Tiems, kurie nemėgsta saldžių mėsos vyniotinių, Janina siūlo panaudoti įvairius žalumynus ir daržoves.

„Paruoštą mėsytę padenkite tolygiu smulkinto česnako sluoksniu, pagardinti tinka petražolės, taip pat šiuo metu labai mėgiama gražgarstė, iš daržovių tinka morkos ar paprikos. Panaudoję įvairių spalvų paprikas išgausite ir įdomesnę spalvų gamą. Jei turite tik vištienos krūtinėlę, tiesiog padarykite įpjovas ir į tarpelius sudėkite tai, ką pasiruošėte įdarui. "Vyriškesnio" skonio vyniotinio įdarui tiktų ir kiaušinio omletas, ir gabalėlis vytintos ar rūkytos šoninės, Parmos kumpis arba keptos vištienos kepenėlės“, - pasakoja virtuvės šefė.

Janina teigia, kad vištienos vyniotinį iškepsite gan greitai – orkaitėje kepant 150 laipsnių temperatūroje tereikės 40-50 min. Tačiau pati virtuvės šefė dažniau kepa ilgėliau – 100 laipsnių apie 1,5 val. - taip kepant mėsa išlieka sultinga, pagardai nepraranda savo spalvos, išlaiko skonį. Galima kepti ir 60-80 laipsnių temperatūroje, tai jau taip vadinamas mėsos brandinimas – kepama apie 3 val. tačiau kepimo pabaigoje, ypač kepant iš vištienos, svarbu temperatūrą padidinti iki 80 laipsnių. Ilguoju kepimo režimu iškepti vyniotiniai būna itin sultingi.

Vyniotinius geriausia kepti suvyniotus kepimo popieriuje arba specialioje kepimo plėvelėje. Dabar naudojamos ir vyniotinių kepimo formos, kuriomis išgausite įvairių vyniotinio formų, tačiau ir jose vyniotinius patariama susukti į jau minėtą plėvelę ar popierių. Vyniotiniui galima naudoti ir suši gaminimui naudojamą jūržolę, kurią galima pritaikyti jo formavimui ar vyniotinio viduje, ji gali pakeisti ir vištienos odelę. Kad vyniotinis gerai iškeptų, formuokite jį ne storesnį už rankos riešą, galite padaryti trikampį, kvadratinį ar tiesiog apvalų. Na, o jei neturite pakankamai laiko pasigaminti vyniotinius pačios, jų galite įsigyti jau pagamintų ir įvairiausių skonių: su abrikosais ir slyvomis, su džiovintais obuoliukais ir cinamonu, taip pat su spanguolėmis ar kmynais, kuriuos iš lietuviškos vištienos gamina „Kaišiadorių paukštynas“.

Tačiau kokios Velykos be pyrago ar torto. Janina Galubavičienė Velykoms dažniausiai gamina mielinį pyragą, kurį per Velykas pagardina razinomis, arba taip vadinamą Velykinę bobą, pašlakstomą romo sirupu.

„Velykos man visuomet asocijuojasi su Pascha – varškės gardėsis, kuris gaminamas kaip saldus varškės sūris, ar riebiu varškės pyragu, kuriam gaminti panaudojama apie vieną kilogramą sviesto, du kilogramus varškės, cukraus ir kiaušinio trynių. Tačiau šiandien aš dažniau gaminu žele tortą mozaikos principu, kurio galite paragauti ir mūsų restorane,“ - apie Velykų stalui gaminamus saldumynus pasakoja Janina.

Janina mozaikinį žele tortą gamina iš kelių rūšių žele su grietinėle ir ledais.

Virtuvės šefės J.Galubavičienės receptai šventiniam Velykų stalui:

1. Dviejų vištienos vyniotinių fantazija su morkų kremu

* Šiam patiekalui virtuvės šefė Janina Galubavičienė siūlo naudoti dviejų rūšių vyniotinius.

* Gaminame rutuliukus: supjaustome šlaunelių vyniotinį, įdedame į smulkintuvą, tada įdedame šiek tiek majonezo, taip pat petražolių. Susmulkiname ir iš gautos masės suformuojame rutuliukus, kuriuos apvoliojame smulkintose petražolėse.

Morkų kremas: jums reikės griežinėliais supjaustytų morkų. Virtuvės šefė pataria jas pakepinti, tada užpilti apelsinų sultimis. Po to lengvai apvirti, o atvėsintas susmulkinti smulkintuvu ir sumaišyti su sviestu.

* Vyniotinis su obuoliais ir cinamonu supjaustomas griežinėliais.

* Pagamintus rutuliukus ir supjaustytus vyniotinius sudėliokite lėkštėje, paskleiskite didelį šaukštą morkų kremo ir dekoruokite turimais salotų lapais ar žolelėmis.

2. Vištienos vyniotinio blynelis mažiesiems
* Ne paslaptis, kad vaikai vyniotiniais nesižavi, tačiau galima jiems pagaminti puikų karštą patiekalą, kuriam virtuvės šefė Janina siūlo paimti bet kokį vištienos vyniotinį, tačiau labiausiai tinka su slyvomis ar spanguolėmis. Vyniotinį reikia supjaustyti griežinėliais ir apvolioti tešloje.

Gamintojo nuotr.
* Tešla gaminama paprastai: sumaišomas vienas kiaušinis, šaukštas miltų, šlakelis aliejaus. Vyniotinio griežinėlius apvoliojame miltuose, paskui įmerkiame į paruoštą tešlą. Lengvai apkepame alyvuogių aliejuje.

* Padažui naudokite jogurtą, kurį galite pagardinti kariu. Juo dekoruosime lėkštę, taip pat padažo galime papilti po blyneliu.

* Blynelius galima patiekti tiek karštus, tiek atvėsusius, o garnyrui tinka salotų lapai, alyvuogės, paprikos, švieži šparagai. Šviežius šparagus reikia nulupti, apvirti 10 min. pasūdytame vandenyje.

3. Karštas vištienos vyniotinio patiekalas su žirnelių kremu

* Šiam patiekalui reikės vištienos vyniotinio su kmynais. Jį pašildykite užpylę sultiniu arba įdėję į foliją orkaitėje. Prieš šildant ant vyniotinio galite uždėti gabalėlį sviesto.

* Žirnelių kremui pagaminti naudokite šaldytus žirnelius. Juos pavirkite vandenyje arba vištienos sultinyje apie 5 min., tada sudėkite į smulkintuvą ir sumalkite. Į pagamintą kremą įdėkite šiek tiek grietinėlės.

* Morką supjaustykite juostelėmis, pakepinkite jas ant sviesto, o paskui užpilkite apelsinų sultimis.
Virtą bulvę paskaninkite krapų druska, o brokolius tik pašildykite verdančiame vandenyje, kad liktų daugiau vitaminų, jie būtų traškūs.

Gamintojo nuotr.
* Kriaušę išvirkite baltajame vyne su apelsinų sultimis ir šafranu (vietoje šafrano tinka kurkuma arba karis).

* Patiekalą galima dekoruoti šiuo metu žydinčiomis pienėmis, šalpusniais, našlaitėlėmis ar žolelėmis, puikiai tinka jaunos dilgėlės.

4. Saldžiosios vištienos vyniotinio salotos kiaušinio lukšte

* Šiam patiekalui jums reikės kiaušinio lukšto: aštriu peiliu nupjaukite žalio vištos kiaušinio galiuką, kiaušinį panaudokite kitam patiekalui, o lukštą apipilkite verdančiu vandeniu.

* Į kiaušinio lukštą įdėkite salotas iš smulkinto vištienos šlaunelių vyniotinio, konservuotų abrikosų, pakepintų salierų gumbų, krapų, ir užpilkite jogurto bei majonezo padažu. Abrikoso viršūnėlę panaudokite dekoracijai, kuri uždėta ant salotų primins kiaušinio trynį.

Gamintojo nuotr.
* Serviruodami lėkštėje įdarytą kiaušinio lukštą galite uždėti ant gabalėlio paprikos ir vyniotinio griežinėlio, o šalia padekoruokite salotomis: burokėlių lapais, gražgarstės lapeliais, tinka ir pienių lapeliai ar gėlių žiedai, kurie ankstyvą pavasarį puikus vitaminų šaltinis (pienės, šalpusniai, našlaitėlės).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis