Kulinarinė pamoka: gardusis štrudelis

Iš Austrijos kilęs karštas pyragas su vaniliniu padažu – štrudelis – viso pasaulio smaližių svajonė. Yra ne vienas jo gaminimo receptas ir būdas. Ilgesnis – kai gaminama tešla. Trumpesnis – kai pyragui ruošti naudojama labai plonai iškočiota šaldyta bemielė sluoksniuota tešla. Pabandykite jo išsikepti ir jūs.

Tešlai reikės:


200-250 g miltų,

kiaušinio,

žiupsnelio druskos,

2 šaukštų lydyto sviesto,

6 šaukštų drungno vandens.


Varškės įdarui reikės:


0,5 kg riebios arba pusriebės varškės,

1 stiklinės razinų be kauliukų,

5-6 šaukštų brendžio,

2 šaukštų kambario temperatūros sviesto,

150 g cukraus,

3 kiaušinių,

1 citrinos žievelės,

2 šaukštelių vanilinio cukraus.


Tešlai aptepti reikės:


4-5 šaukštų lydyto sviesto,

5-6 šaukštų maltų džiūvėsėlių.


Vaniliniam padažui reikės:


1 kiaušinio,

400 ml pieno,

1 šaukšto krakmolo,

2-3 šaukštų cukraus,

šaukštelio vanilinio cukraus.


Kaip gaminti


* Nuo citrinos plonai nutarkuokite žievelę.

* Razinas du kartus perliekite verdančiu vandeniu ir palikite apdžiūti. Tad suberkite į dubenėlį, apliekite brendžiu ir 1-2 val. palikite brinkti ir aromatizuotis.

* Iš visų tešlos komponentų suminkykite tešlą. Jei tešla limpa prie rankų, užberkite dar truputį miltų ir paminkykite, kol nebelips. Suformuokite iš tešlos rutulį, padėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele arba aptepkite aliejumi, kad nedžiūtų, ir pradėkite ruošti įdarą.

* Įdarui visus komponentus, išskyrus razinas ir kiaušinių baltymus, išplakite elektriniu plaktuvu iki purios vientisos masės. Tada įmaišykite razinas, po to – iki standžių putų išplaktus baltymus.

* Ant miltuoto paviršiaus arba didelės miltuotos drobės atraižos labai plonai iškočiokite iš tešlos stačiakampį. Patepkite jį lydytu sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais.

* Palikdami nuo kraštų po 3-5 cm ant tešlos paskirstykite įdarą. Tada tešlos kraštą nuo galo užlenkite ant įdaro, paskui šonuose tešlą užlenkite ant įdaro ir atsargiai vyniokite štrudelį. Siūle į apačią vyniotinį atsargiai įdėkite į sviestiniu popieriumi išklotą arba sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą. Vyniotinio viršų patepkite likusiu lydytu sviestu, kelis kartus subadykite šakute, kad galėtų išeiti garai.

* Kepkite 180 laipsnių orkaitėje beveik valandą vis patepdami lydytu sviestu.

* Padažui visus komponentus gerai išplakite iki vientisos masės, supilkite į puodą ir nuolat smarkiai maišydami kaitinkite ant nesmarkios ugnies. Kai masė pakankamai sutirštės, nukelkite nuo viryklės.


Iš pasiruoštos tešlos kepkite vieną didelį arba kelis mažesnius štrudelius. Kad kepinio paviršius nesutrūkinėtų, truputį subadykite šakute
Iš pasiruoštos tešlos kepkite vieną didelį arba kelis mažesnius štrudelius. Kad kepinio paviršius nesutrūkinėtų, truputį subadykite šakute
Shutterstock nuotr.


Daug kam patinka štrudelio įdaras, kuriame yra daug obuolių. Štai jo receptas.


Obuolių ir varškės įdarui reikės:


500 g obuolių,

500 g pusriebės varškės,

175 g cukraus,

80 g sviesto,

6 šaukštų manų kruopų,

2 kiaušinių,

pakelio vanilinio arba grietinėlės skonio pudingo,

šaukštelio tarkuotų citrinų žievelių,

šaukšto citrinų sulčių.


Kaip gaminti


* Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabaliukais, pašlakstykite citrinų sultimis, kad neruduotų.

* Cukrų ir kambario temperatūros sviestą plakite iki purios masės. Įmaišykite į ją kiaušinius.

* Į sviesto masę suberkite varškę, pudingo miltelius, manus, citrinų žievelę, įpilkite šaukštą citrinų sulčių ir gerai išmaišykite. Tada suberkite obuolių gabaliukus ir dar sykį išmaišykite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis