Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai

„Saulė, jūra ir geras maistas – tai, ko reikia per atostogas. Katalonijoje šiluma ir šiltas vanduo vasarą garantuoti, gardaus vietinio maisto irgi tikrai rasite – pradedant Barselonoje esančiu garsiu turgumi „La Boqueria“, baigiant jaukiu restoranu su staliukais po alyvmedžiais nedidelio miestelio senamiestyje“, – sako šios rubrikos autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.
© MOTERIS / G.Barauskienė

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė


Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė


Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė


Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė


Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė


Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė

Kumpio ir meliono užkandis

Šio populiaraus ispaniško patiekalo nereikia virti ar kepti. Saldaus meliono ir vytinto kumpio derinys – gardi klasika. Kaip šie produktai bus pateikti, priklauso nuo virtuvės šefo fantazijos.

Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė

2 porcijos

Reikės:
1 saldaus, gerai prinokusio meliono (nuplauto)
6 griežinėlių ispaniško vytinto kumpio, pvz., serano

* Melioną supjaustykite maždaug 3 cm pločio skiltelėmis, pašalinkite žievę. Skilteles pasmulkinkite ir sudėkite į dvi lėkštes.

* Kumpio griežinėlius perpjaukite skersai – turėsite iš viso 12 gabaliukų. Po 5 gėlės žiedo principu sudėkite ant meliono gabalėlių. Likusius du perlenkite per pusę, suvyniokite ir įsprauskite į patiekalo vidurį.

Šalta šviežių daržovių sriuba

Kaip sako katalonai, gardaus gaspačo pagrindas – šviežios daržovės, svarbiausias ingredientas – itin kokybiškas vynuogių actas. Šio parduotuvėse jie neperka – įsigyja iš vietinių gamintojų.

Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė

4 porcijos
Sriubai reikės:

900 g pomidorų (nuplautų)
2 trumpavaisių agurkų (nuplautų)
1 skiltelės česnako (nuluptos)
1 riekelės baltos duonos
2 šaukštų vynuogių acto
125 ml alyvuogių aliejaus (Extra Virgin)
250 ml šalto vandens
druskos pagal skonį

Pagardui reikės:

1 trumpavaisio agurko (nuplauto)
1/2 žalios paprikos (nuluptos, be sėklų)
1/2 raudonos paprikos (nuluptos, be sėklų)
1/2 raudonojo svogūno (nulupto)

* Sriuba. Pašalinkite nuo duonos riekelės plutą. Riekelę 30 min. pamirkykite šaltame vandenyje, tada ranka nuspauskite skysčio perteklių ir dėkite į trintuvą.

* Pomidorus keliose vietose įpjaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir po 2 min. išgriebkite. Kai atvės, perpjaukite, pašalinkite sėklas ir odelę.
* Agurkų žievelę pašalinkite, pačius agurkus supjaustykite kubeliais.

* Visus sriubai gaminti nurodytus produktus trintuvu susmulkinkite iki vientisos masės ir 2–3 val. palaikykite šaldytuve.

* Pagardas. Agurką be žievelės ir visas kitas daržoves supjaustykite kubeliais ir patiekite atskirame indelyje šalia sriubos. Ją papildomai galima pagardinti juodaisiais pipirais, alyvuogių aliejumi.

Ant grotelių keptos vištų šlaunelės ir daržovės

Kalafelio miestelyje esančiame restorane „Antiga“ šį patiekalą mums ruošė prieš daugiau nei keturiasdešimt metų į Kataloniją iš Velso atvykęs ir čia gyventi pasilikęs Parri's. Buvęs ilgaplaukis bitnikas dabar – kepimo ant grotelių žinovas. Jis mielai dalijasi savo patirtimi, kaip paruošti gardų patiekalą. Vištienai (triušienai ar putpelėms) bei daržovėms ant grotelių kepti jis naudoja savo paties aromatizuotą alyvuogių aliejų. Į 200 ml aliejaus įdeda šakute subadytą nuluptą česnako skiltelę ir įmaišo mėgstamo pipirų mišinio – tiek, kad, paragavęs aliejaus, justum skonį, bet nebūtų aitru.

Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė

2 porcijos

Reikės:

2 šlaunelių – vištų (nuplautų, nusausintų)
4 šaukštų aromatizuoto alyvuogių aliejaus (mėsai)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus (daržovėms)
1 ar 2 raudonų paprikų (nuplautų, nusausintų)
1 baklažano (nuplauto, nusausinto)
1 didelio baltojo svogūno (nulupto)
1 ar 2 bulvių (nuplautų)
1 šaukšto citrinų sulčių
druskos pagal skonį

* Svogūną pašlakstykite šaukštu aromatizuoto alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, įvyniokite į foliją (blizgiąja puse į vidų) ir padėkite ant grotelių virš arba tiesiai ant žarijų maždaug 45 min. – kol taps kremo tekstūros. Prieš patiekdami viršutinį parudavusį svogūno sluoksnį pašalinkite.

* Bulves 15 min. virkite pasūdytame vandenyje, tada nusunkite, perpjaukite, pašlakstykite aromatizuotu aliejumi ir apkepkite virš žarijų.

* Paprikas ir baklažaną patepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grotelių virš kaitrių žarijų 12–15 min. – iki šiek tiek apanglės. Kai daržovės pravės, nulupkite apanglėjusią žievelę. Paprikos minkštimą supjaustykite juostelėmis, baklažaną – griežinėliais.

* Vištų šlauneles įpjaukite išilgai, mėsą nuo kaulo kiek atlaisvinkite (kad išeitų lyg išklotinė), iš abiejų pusių įtrinkite aromatizuotu alyvuogių aliejumi (po 1 šaukštą šlaunelei), pabarstykite druska ir kepkite ant grotelių arti kaitrių žarijų be liepsnos, kiekvieną pusę – po maždaug 3 min.
Ragaukite su keptomis daržovėmis, pagardintomis likusiu aromatizuotu alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis.

Paelija

Yra begalė paelijos variacijų. Ši nuo kitų skiriasi tuo, kad į ją dedami ne pomidorų gabaliukai, o sutrinti švieži pomidorai. Be to, ši paelija yra be mėsos, su jūrų gėrybėmis. Ryžiai naudojami apvalieji, išauginti Ispanijoje, nes tokie sugeria daugiau sultinio nei kiti ir net per ilgai verdami nepraranda formos. Skaniai paelijai paruošti svarbu turėti sodraus skonio žuvų sultinio.

Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė

4 porcijos

Reikės:

300 g apvalių ryžių, pvz., Bomba arba Arborio
1 svogūno (nulupto)
2 česnako skiltelių (nuluptų)
200–300 g aštuonkojo (išvirto)
300 g žaliųjų žirnelių ( atitirpintų šaldytų)
4 didelių šviežių krevečių (nuplautų)
8–12 midijų (išmirkytų šaltame vandenyje)
1/2 raudonos paprikos (nuplautos)
1 ar 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 pomidorų (nuplautų)
100 ml sauso baltojo vyno
800–900 ml žuvų arba jūrų gėrybių sultinio
1/2 šaukštelio šafrano
rozmarinų šakelės
1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos
1 citrinos (nuplautos)
druskos

* Pomidorus keliose vietose įpjaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir po 2 min. išgriebkite į dubenį. Kai atvės, perpjaukite, pašalinkite sėklas ir odelę. Minkštimą sutrinkite iki tyrės.

* Sultinį užvirkite, sudėkite į jį šafraną, pamaišykite. Palikite ant viryklės, kad būtų karštas.

* Paelijos keptuvėje (ne mažesnėje nei 35 cm skersmens) įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintus svogūną, česnaką ir raudoną papriką. Pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol suminkštės. Užpilkite vyną ir maždaug 2 min. maišydami kaitinkite. Įmaišykite pomidorų tyrę bei saldžiąją papriką. Tada sudėkite susmulkintą aštuonkojį. Viską išmaišykite, suberkite ryžius ir pamaišydami kaitinkite maždaug 1 min. ant vidutinio karštumo ugnies. Po to ant ryžių supilkite sultinį, įdėkite rozmarinų šakelę, pamaišykite. Kai viskas ims lengvai virti, karštį sumažinkite iki nesmarkaus, rozmarinų šakelę išimkite. Paragaukite, jeigu reikia, įberkite druskos. Ryžių nebemaišykite. Po maždaug 10 min. ant jų sudėkite krevetes ir midijas, suberkite žirnelius.

* Keptuvę uždenkite folija ir palikite ant nesmarkios ugnies dar 15 min. Po to karštį išjunkite, o keptuvę uždengtą dar 5 min. palaikykite, – sultinys turi būti visiškai susigėręs į ryžius. Išdalykite paeliją į lėkštes. Patiekite su citrinos ketvirčiais.

Desertui – avių pieno varškė su bičių medumi

Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai
© MOTERIS / G.Barauskienė

Jokios konditerijos, tik du natūralūs produktai – avių pieno varškė ir bičių medus. Skaniau ir geriau nebūna!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Vyniotinis su obuoliais

Labai džiugus ir skanus kepinys. Atrodo gražiai, pagaminti paprasta ir skanu.

Saldi ir šildanti moliūgų sriuba

Šildanti, saldi, skani moliūgų sriuba.

Bulvių plokštainis, pagardintas sūriu (4)

Jeigu norėsite sotesnio ir aromatingesnio plokštainio, šis variantas kaip tik tai ko ieškote.

Minkštos mielinės spurgos

Tokias amerikietiškas spurgas jau labai seniai norėjau išbandyti. Išmėginau keletą receptų, o kepiau gal keturis ar penkis kartus, kol gavosi daugmaž, kaip norėjau.

Netradicinis ir labai skanus obuolių pyragas (13)

Šį kartą išbandžiau kitokį obuolių pyragą! Rekomenduoju - labai netradicinis ir skanus kepinys!

Sūrio užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Šiandien norėčiau pasidalinti iš ties labai skanios sūrio ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlės receptu. Receptas labai paprastas, laiko užima nedaug, tad jei sulauksite netikėtų svečių, užtepėlėi pagaminti sugaišite tik kelias minutes!

Pyragas „Angelo ašaros“

„Ašarėlė nuriedėjo, nieks tavęs taip nemylėjo, jeigu nori kitą pabučiuok, bet mylėti manęs nenustok.“ Tikiuosi gausiai verks tik jūsų pyragai, bet ne Jūs! Ir kodėl išvis aš čia kalbu apie ašaras?! Ogi todėl.

Ypatingasis spanguolių džemas

Jis puikiai dera su puskiečiais ir naminiais varškės sūriais, paukštienos kepsniais, su mielinėmis bandelėmis ir sluoksniuotos tešlos obuolių pyragu.

Kaip išvirti skanų ir tvirtą obuolių sūrį (6)

Kai sunokę antaniniai obuoliai iš sodo atnešami į namus, šeimininkės iš jų ruošia sūrį. Tiesa, tai trunka ilgai ir reikalauja kantrybės, tačiau dėl tokio skanėsto verta pasistengti.

Naminiai varškės sūreliai – vos per pusvalandį (3)

Mano 1,8 metų dukra labai mėgsta kaulyti sūrelių. Kadangi aš pati mėgstu juos su visokiais priedais, truputį graužė sąžinė, kad vaikas valgo sūrelius su įvairiais kvapikliais ir stiprikliais. Tad ilgai besiruošusi tiesiog padariau jai naminių sūrelių ir rezultatas nenuvylė nei jos, nei manęs.