Kaip tinkamai laikyti uogas ir vaisius

Prasideda derliaus metas, tad pateikiame informaciją, kuri bus naudinga ne tik sodininkui ir daržininkui.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Obuolius laikykite atskirai nuo kitų vaisių, šaldytuve.

Bananus laikykite kambario temperatūroje. Patartina juos įdėti į popierinį maišelį ar tiesiog į spintelę. Jeigu laikysite vaisių inde, jie sunoks greičiau ir pradės juoduoti.

Citrusiniai vaisiai reikalauja skirtingų laikymo sąlygų. Apelsinus, citrinas ir žaliąsias citrinas dėkite į šaldytuvą, o mandarinus ir greipfrutus geriau laikykite kambario temperatūroje. Jeigu kambario temperatūroje laikomų vaisių neplanuojate suvalgyti per 3–4 dienas, saugokite juos nuo stiprios saulės šviesos. Norėdami, kad vaisiai švieži išliktų ilgiau, laikykite juos šaldytuve, o prieš vartodami išimkite anksčiau ir kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Jeigu norite, kad melionai ar arbūzai ilgiau būtų švieži, laikykite juos šaldytuve. 2–5 dienas šie vaisiai gali būti laikomi ir kambario temperatūroje. Pasirinkus tokį laikymo būdą svarbu vaisius apsaugoti nuo saulės šviesos.

Vynuoges laikykite šaldytuve arba suvartokite greitai. Nepamirškite, kad jų nereikia plauti prieš dedant į šaldytuvą. Plaukite tik prieš valgydami – vynuogės ilgiau išliks šviežios.

Ananasus galite laikyti kambario temperatūroje, tačiau nepamirškite, kad juos reikėtų suvalgyti per dvi dienas. Jeigu norite, kad vaisiai ilgiau išliktų švieži, įdėkite į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve. Tokiomis sąlygomis ananasai bus švieži 5 dienas.

Mangus laikykite kambario temperatūroje. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks.

Kivius laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks. Jeigu laikote kivius šaldytuve, bent valandą prieš valgydami juos išimkite ir palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Kriaušes laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Kaulavaisius (slyvas, persikus, abrikosus, nektarinus, vyšnias) laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Daugiau patarimų apie uogas ir vaisius rasite knygoje „Uogos ir vaisiai“ www.virtuvesknyga.lt

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Obuolių trupiniuotis

Pyragas, kuriam, mano nuomone, labiausiai tinka rūgštūs obuoliai. Aš apskritai kažkaip per mažai jų įpjausčiau, norėjosi daugiau drėgno sluoksnio. Kitą kartą obuolių naudosiu daugiau.

Aštrūs agurkai, marinuoti pagal bulgarišką receptą (3)

Šiuo receptu gaminti agurkai yra ypatingi – didelis kiekis cukraus, užgesintas actu, čili pipirai – nuostabus derinys, jei nebijote didelio kiekio konservantų ir mėgstate vadinamą “bulgarišką” marinuotų agurkų skonį.

Burnoje tirpstantis pyragas su avietėmis (1)

Purus, tirpstantis burnoje pyragas. Su traškia migdolų plutele ir avietine rūgštele! Nieko, ko būtų galima nemėgti.

Cukinijų uogienė su apelsinais

Saldi, skani cukinijų uogienė su apelsinais.

Specialistai pataria: kaip neapsigauti perkant žuvį

Manoma, kad žuvis, o ypač šviežia, žmogaus racione turėtų atsirasti bent kartą per savaitę. Kaip išsirinkti kokybišką žuvį ir kuo skiriasi jų rūšys?

Slyvų tyrė su cinamonu (1)

Ši uogienė bus nepakeičiama šalia blynų ar naminės varškės.

Naminė duona – raugo, maišinio ir tešlos receptas (1)

Duona yra neatsiejama nuo dažno lietuvio virtuvės. Dar skanesnė ji yra tuomet, kai kepta namuose.

Mielinis aguonų vyniotinis

Šiuo saldžiu vyniotiniu džiaugsis visa šeima – jis ypač skanus su pienu!

Naminė varškė – užtruksite vos kelias minutes (2)

Šis paprastas receptas leis džiaugtis ypatingo skonio namine varške, o ją pagaminti užtruks vos kelias minutes.

Troškintos triušių šlaunelės su grietinėlės padažu

Šis patiekalas – tai gardus palikimas, primenantis maistą, ragautą vaikystėje, pas mamą ar močiutę.

Silpnai raugintų agurkų receptai – TOP 5 (1)

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

Naujas agurkų konservavimo būdas – žiemą valgysite lyg ką tik paraugtus (69)

Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.

Paskelbtas 30 geriausių šalies restoranų Lietuvoje reitingas

Susumavus Gero maisto akademijos narių balsus šiemet buvo sudarytas 30 geriausių restoranų sąrašas, o pirmosios 5 vietos buvo paskelbtos renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų, gurmanų, politikų.

Grilio meistrė: mėsainiai ant grilio – patys skaniausi! RECEPTAI

Įsibėgėjus vasarai vis dažniau maistą gaminame lauke. Kepti ant grilio tapo neatsiejama veikla iškylaujant gamtoje, sodyboje ar net mieste. Tai ne tik būdas skaniai pasigaminti įvairius patiekalus, bet ir puikus laiko praleidimas ir proga pabendrauti su draugais, ypač jei maisto gaminimas suburia bendrai veiklai.

Karameliniai ledai – prireiks tik kelių ingredientų!

Vis privengdavau gaminti naminius ledus, nors ir turiu ledų gaminimo mašinėlę. Prisiminimai likę prastoki. Mano mašinėlės talpa labai nedidelė, tai pamenu, prisidarau ledų masės, po paros ištraukiu atšalusį mašinėlės indelį, kol vieni ledai gaminasi, sukasi, ūžia - likusi masė laukia šaldytuve.