Kaip tinkamai laikyti uogas ir vaisius

Prasideda derliaus metas, tad pateikiame informaciją, kuri bus naudinga ne tik sodininkui ir daržininkui.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Obuolius laikykite atskirai nuo kitų vaisių, šaldytuve.

Bananus laikykite kambario temperatūroje. Patartina juos įdėti į popierinį maišelį ar tiesiog į spintelę. Jeigu laikysite vaisių inde, jie sunoks greičiau ir pradės juoduoti.

Citrusiniai vaisiai reikalauja skirtingų laikymo sąlygų. Apelsinus, citrinas ir žaliąsias citrinas dėkite į šaldytuvą, o mandarinus ir greipfrutus geriau laikykite kambario temperatūroje. Jeigu kambario temperatūroje laikomų vaisių neplanuojate suvalgyti per 3–4 dienas, saugokite juos nuo stiprios saulės šviesos. Norėdami, kad vaisiai švieži išliktų ilgiau, laikykite juos šaldytuve, o prieš vartodami išimkite anksčiau ir kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Jeigu norite, kad melionai ar arbūzai ilgiau būtų švieži, laikykite juos šaldytuve. 2–5 dienas šie vaisiai gali būti laikomi ir kambario temperatūroje. Pasirinkus tokį laikymo būdą svarbu vaisius apsaugoti nuo saulės šviesos.

Vynuoges laikykite šaldytuve arba suvartokite greitai. Nepamirškite, kad jų nereikia plauti prieš dedant į šaldytuvą. Plaukite tik prieš valgydami – vynuogės ilgiau išliks šviežios.

Ananasus galite laikyti kambario temperatūroje, tačiau nepamirškite, kad juos reikėtų suvalgyti per dvi dienas. Jeigu norite, kad vaisiai ilgiau išliktų švieži, įdėkite į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve. Tokiomis sąlygomis ananasai bus švieži 5 dienas.

Mangus laikykite kambario temperatūroje. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks.

Kivius laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks. Jeigu laikote kivius šaldytuve, bent valandą prieš valgydami juos išimkite ir palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Kriaušes laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Kaulavaisius (slyvas, persikus, abrikosus, nektarinus, vyšnias) laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Daugiau patarimų apie uogas ir vaisius rasite knygoje „Uogos ir vaisiai“ www.virtuvesknyga.lt

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Obuolių pyragas su razinomis ir migdolais

Turiu išsisaugojusi kelis dar nė karto nebandytus obuolių pyragų receptus.

Skanusis plokštainis „Magdė“ (5)

Senovinis trapios tešlos plokštainis-pyragas „Magdė“, perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina.

Ryžių salotos su daržovėmis ir kepenėlėmis

Daugelis kepenėles troškina su grietinėle, bet iš jų galima puikiai pagaminti skanias salotas. Būtinai išbandykite.

Kitokie traškūs bulviniai blynai (4)

Dviejų tarkių bulviniai blynai.

A. Užkalnis: koks yra pagrindinis gero restorano uždavinys (2)

Andrius Užkalnis išduoda, kodėl į vienus restoranus žmonės grįžta, o į kitus – ne.

Sūrio sriuba su pievagrybiais (1)

Tai išties viena skaniausių sriubų.

Morkų sriuba su jogurtu ir kmynais (2)

Ši „šilkinė“ morkų sriuba gardinta tik įprastais prieskoniais ir patiekta su jogurtu. Sriuba lengva, greitai paruošiama.

Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra (4)

Rudeninių spalvų turtingo skonio pyragas.

Tiršta kokosų sriuba su daržovėmis ir mėsa

Tirštos ir sočios sriubos pačios tinkamiausios, kai orai savo šiluma nebelepina. Išbandykite.

Tortas „Paukščių Pienas“ (1)

Torto receptą radau vienoje socialinuio tinklo grupėje. Tortą aš pakeičiau taip, kaip man apasirodė, kad bus skaniau ir paprasčiau.