Kaip tinkamai laikyti uogas ir vaisius

Prasideda derliaus metas, tad pateikiame informaciją, kuri bus naudinga ne tik sodininkui ir daržininkui.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Obuolius laikykite atskirai nuo kitų vaisių, šaldytuve.

Bananus laikykite kambario temperatūroje. Patartina juos įdėti į popierinį maišelį ar tiesiog į spintelę. Jeigu laikysite vaisių inde, jie sunoks greičiau ir pradės juoduoti.

Citrusiniai vaisiai reikalauja skirtingų laikymo sąlygų. Apelsinus, citrinas ir žaliąsias citrinas dėkite į šaldytuvą, o mandarinus ir greipfrutus geriau laikykite kambario temperatūroje. Jeigu kambario temperatūroje laikomų vaisių neplanuojate suvalgyti per 3–4 dienas, saugokite juos nuo stiprios saulės šviesos. Norėdami, kad vaisiai švieži išliktų ilgiau, laikykite juos šaldytuve, o prieš vartodami išimkite anksčiau ir kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Jeigu norite, kad melionai ar arbūzai ilgiau būtų švieži, laikykite juos šaldytuve. 2–5 dienas šie vaisiai gali būti laikomi ir kambario temperatūroje. Pasirinkus tokį laikymo būdą svarbu vaisius apsaugoti nuo saulės šviesos.

Vynuoges laikykite šaldytuve arba suvartokite greitai. Nepamirškite, kad jų nereikia plauti prieš dedant į šaldytuvą. Plaukite tik prieš valgydami – vynuogės ilgiau išliks šviežios.

Ananasus galite laikyti kambario temperatūroje, tačiau nepamirškite, kad juos reikėtų suvalgyti per dvi dienas. Jeigu norite, kad vaisiai ilgiau išliktų švieži, įdėkite į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve. Tokiomis sąlygomis ananasai bus švieži 5 dienas.

Mangus laikykite kambario temperatūroje. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks.

Kivius laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks. Jeigu laikote kivius šaldytuve, bent valandą prieš valgydami juos išimkite ir palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Kriaušes laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Kaulavaisius (slyvas, persikus, abrikosus, nektarinus, vyšnias) laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Daugiau patarimų apie uogas ir vaisius rasite knygoje „Uogos ir vaisiai“ www.virtuvesknyga.lt

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Gardieji Kijevo kotletai

Skanių nekasdieniškų kotletų receptas.

Baltojo šokolado putėsiai su damų piršteliais

Su charizmatiškaisiais virtuvės virtuozais Ali Gadžijevu ir Gian Luca Demarco pasigaminkite vasariškų, Viduržemio jūros dvasia alsuojančių patiekalų.

Morkų pyragas su sūrio glaistu

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą. Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas.

Gaivios smidrų salotos

Gaivios ir lengvos salotos nebijantiems eksperimentuoti. Jos puikiai įsitaisys prie bet kurio mėsos patiekalo.

Minkštas ir purus varškės apkepas su razinomis

Esu išbandžius įvairiausių varškės apkepo receptų, kol eksperimentuodama galiausiai atradau tą patį pačiausią savo skoniui. Minkštas, purus - tiesiog tirpstantis burnoje.

Kinų virtuvė: kalakutiena su anakardžių riešutais

Jeimegstate kinų virtuvės patiekalus, Jums būtinai reikia pabandyti pagaminti patiekalą pagal šį receptą. Nesudėtinga ir skanu.

Pikantiška mišrainė su vištiena, pupelėm ir česnakiniais duonos skrebučiais

Soti, išraiškingo skonio mišrainė, labai tiksianti vakarėliams ir šventėms. Jei mišrainės iš karto nevalgote, skrebučius dėkite prieš patiekdami, nes jie suminkštės.

Keksiukai su šokolado gabaliukais (1)

Minkšti, purūs, labai gardūs keksiukai su šokolado gabaliukais.

Kokius prieskonius geriausia rinktis kepant mėsą ant grotelių?

Termometro stulpeliams pranašaujant vasarišką šilumą, artėjantis savaitgalis puikiai tinka skelbti grilio sezono pradžią. Ant grotelių paruoštas maistas – puiki alternatyva kasdien keptuvėje gaminamiems patiekalams. Nors mėsą rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę, tačiau norint, kad ji organizmui atiduotų visas gerąsias savybes, reikia pasirinkti tinkamą mėsos rūšį, kiekį bei paruošimo būdą.

Daržovės tempuroje

„Kai už lango pilka, noras prisivalgyti žalumos tampa nevaldomas. Traškūs salotų, špinatų lapai, sultingi ridikėliai, paprikos, brokoliai ir kitos daržovės nuspalvina dieną artėjančio pavasario spalvomis“, – sako šios rubrikos autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.