Kaip tinkamai laikyti uogas ir vaisius

Prasideda derliaus metas, tad pateikiame informaciją, kuri bus naudinga ne tik sodininkui ir daržininkui.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Obuolius laikykite atskirai nuo kitų vaisių, šaldytuve.

Bananus laikykite kambario temperatūroje. Patartina juos įdėti į popierinį maišelį ar tiesiog į spintelę. Jeigu laikysite vaisių inde, jie sunoks greičiau ir pradės juoduoti.

Citrusiniai vaisiai reikalauja skirtingų laikymo sąlygų. Apelsinus, citrinas ir žaliąsias citrinas dėkite į šaldytuvą, o mandarinus ir greipfrutus geriau laikykite kambario temperatūroje. Jeigu kambario temperatūroje laikomų vaisių neplanuojate suvalgyti per 3–4 dienas, saugokite juos nuo stiprios saulės šviesos. Norėdami, kad vaisiai švieži išliktų ilgiau, laikykite juos šaldytuve, o prieš vartodami išimkite anksčiau ir kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Jeigu norite, kad melionai ar arbūzai ilgiau būtų švieži, laikykite juos šaldytuve. 2–5 dienas šie vaisiai gali būti laikomi ir kambario temperatūroje. Pasirinkus tokį laikymo būdą svarbu vaisius apsaugoti nuo saulės šviesos.

Vynuoges laikykite šaldytuve arba suvartokite greitai. Nepamirškite, kad jų nereikia plauti prieš dedant į šaldytuvą. Plaukite tik prieš valgydami – vynuogės ilgiau išliks šviežios.

Ananasus galite laikyti kambario temperatūroje, tačiau nepamirškite, kad juos reikėtų suvalgyti per dvi dienas. Jeigu norite, kad vaisiai ilgiau išliktų švieži, įdėkite į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve. Tokiomis sąlygomis ananasai bus švieži 5 dienas.

Mangus laikykite kambario temperatūroje. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks.

Kivius laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų, taip jie greičiau prinoks. Jeigu laikote kivius šaldytuve, bent valandą prieš valgydami juos išimkite ir palaikykite kambario temperatūroje, skonis bus geresnis.

Kriaušes laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Kaulavaisius (slyvas, persikus, abrikosus, nektarinus, vyšnias) laikykite šaldytuve. Jeigu nusipirkote nevisiškai prinokusių, laikykite vaisių inde šalia bananų.

Daugiau patarimų apie uogas ir vaisius rasite knygoje „Uogos ir vaisiai“ www.virtuvesknyga.lt

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Labai paprastas ir greitas pyragas su braškėmis

Pustrapės tešlos pyragas su citrininiu kremu ir braškėmis.

Labai gardus nekeptas karamelinis pyragas

Paprastas, skanus, karamelinis sūrio pyragas su Snickers šokoladukais.

Krevečių ir agurkų salotos

Krevečių ir agurkų salotos su aštriu jogurto užpilu.

Traškūs ir labai gardūs vištienos sparneliai

Tai yra tikrai dėmesio vertas patiekalas. Sparneliai traškūs, mėsytė minkštutė, lengvai nusinerianti nuo kauliukų, o padažas lipnus, saldžiai rūgštus ir vaisinis, su malonia ugnele.

Purus ir minkštas vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai

Pradedame ruošti atsargas žiemai.

Gaivi vasariška agurkų sriuba

Labai gaivi, šalta, vasariška sriuba. O su keptomis apskrudusiomis bulvėmis – tikras skanumėlis.

Naminiai maskarponės sūrio ledai

Tai švelnūs, riebūs, tiršti, labai skanūs ir baisiai geri ledai.

Bananiniai keksiukai su šokolado lašeliais

Šilti šie keksiukai skaniausi. Ne bent nelieka jų greičiausiai.

Greitai pagaminami, maistingi ir sveiki pietūs

Ne visada turime daug laiko sukiotis prie viryklės. Tokiomis dienomis stengiuosi, kad nei mano pačios, nei šeimos mityba nenukentėtų ir visgi pietums valgytume sveiką bei maistingą maistą. Šiandien dalinuosi tokiu greitu receptuku, kuris mane dažnai išgelbėja. Tikiu, jis pravers ir jums.