Kaip namuose pasigaminti „Kuršėnų“ vyniotinį

Kas nėra girdėjęs ar ragavęs legendinio „Kuršėnų“ vyniotinio? Šis visiems gerai žinomas ir be galo gardus skanėstas yra vienas populiariausių konditerijos gaminių, tiek gaminamų namuose, tiek parduodamų parduotuvėse.
Kuršėnų vyniotinis
© Audronė Zemenskienė

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šiais laikais tortų, pyragų ir kitų įvairių saldumynų pasirinkimas bei receptų įvairovė – be galo didelė, tačiau legendinį „Kuršėnų“ vyniotinį lietuviai vertina nuo seno.

Nepaisant to, kad Kuršėnai yra nedidelis miestelis, tačiau iš čia yra kilęs šimtmečius naudojamas klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinio receptas, tapęs miestelio bendruomenės simboliu.

„Kuršėnų vyniotinį lietuviai žino ir mėgsta nuo seno. Tai – istorinis lietuvių saldumynas bei vienas iš nedaugelio, kurį pirkėjai renkasi nedvejodami. Konditeriams kartais tenka labai sudėtinga užduotis, nes reikia sugalvoti ne tik kaip nustebinti pirkėją, bet kad ir produkto skonis patiktų. Dėl šios priežasties, gamindami tortus ir vyniotinius, biskvitą kepame tik iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudodami jokių jiems skirtų mišinių“, – pasakoja „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič.

Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, pastebi konditerė: „Kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, padedančių išgauti geresnį patiekalo skonį, tačiau gaminant šį vyniotinį – svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto“.

Gaminant legendinį vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir pavyzdžiui, vietoje paprastos varškės naudoti vanilinę arba desertinę. Pyrago įdarą savo nuožiūra galima pagardinti įvairiais džiovintais vaisias.
„Svarbiausia kepant vyniotinį, nepalikti jo be priežiūros, nes jeigu perkepsite – bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų“, – patarimais dalinasi sprecialistė.

Jums reikės:

Biskvito gamybai:

4 kiaušinių
4 v. š. cukraus
4 v. š. miltų

Įdarui:

180 g kambario temperatūros sviesto
180 g desertinės varškės
1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno

Gaminimas:

* Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

* Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri. Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje. Kepkite apie 10 minučių.

* Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite su kepimo popieriumi ant kurio buvo kepama bei palikite atvėsti.

* Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite. Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus. Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą. Tuomet neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Minkštutėliai keksiukai, kuriuos net vaikai įvertino 10 balų

Dalinuosi keksiukų, kuriems nereikės baltų miltų, pieno produktų ar pridėtinio cukraus, receptu.

Šefas Gian Luca Demarco: itališka virtuvė išgyvena renesansą

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė išgyvena renesansą – namie gamintas, natūralus maistas populiarėja, o kartu su juo – ir šiuos atributus atspindinti itališka virtuvė.

Silpnai rauginti agurkai. TOP 5 receptai

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

7 geriausio Lietuvos baristos patarimai, kaip paruošti skanią kavą namie

Pasirodo, puikia kava galima pasimėgauti ir namuose.

Gruzdinti ryžių kukuliai su įdaru

Apie mano santykį su Italija artimesni draugai žino, o jums pasakysiu tiek – kadaise ši šalis man tapo startu į tai, kuo esu dabar. Ir štai jau daugel metų apsilankau joje, paragauju naujų skonių, susipažįstu su naujais žmonėmis. Ir visada atrandu kažko nematyto, neragauto.

Receptai savaitgaliui: kepkite orkaitėje ir grilyje

Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, šį šeštadienį kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas Gediminas paruoš net tris receptus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų ypatingai skanus.

Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai)

Ragavusieji šiuos pyragėlius ne kartą sakė, kad „gardūs tavo čeburekai“.

Bananiniai varškėtukai su avižiniais dribsniais

Sveikuoliškas patiekalas, kurio noriai ragaus ir mažieji šeimos nariai. Skanaus!

Pasigaminkite pienių medaus (1)

Pienių medus nėra visai kaip medus - labiau kaip saldus gėlių sirupas, kiek panašus į klevų sirupą. Dažniausiai juo skaninu ką tik iškeptus blynus ar gardinu saldžius gėrimus. Jis - puikus cukraus sirupo pakaitalas, kvepiantis pavasariu ir ką tik pražydusiomis pienėmis.

Kinų virtuvė: makaronai su daržovėmis ir saldžiarūgščiu padažu

Rekomenduoju rytiečių virtuvės gerbėjams - labai greita, paprasta ir skanu.