Kaip namuose pasigaminti „Kuršėnų“ vyniotinį

Kas nėra girdėjęs ar ragavęs legendinio „Kuršėnų“ vyniotinio? Šis visiems gerai žinomas ir be galo gardus skanėstas yra vienas populiariausių konditerijos gaminių, tiek gaminamų namuose, tiek parduodamų parduotuvėse.
Kuršėnų vyniotinis
© Audronė Zemenskienė

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šiais laikais tortų, pyragų ir kitų įvairių saldumynų pasirinkimas bei receptų įvairovė – be galo didelė, tačiau legendinį „Kuršėnų“ vyniotinį lietuviai vertina nuo seno.

Nepaisant to, kad Kuršėnai yra nedidelis miestelis, tačiau iš čia yra kilęs šimtmečius naudojamas klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinio receptas, tapęs miestelio bendruomenės simboliu.

„Kuršėnų vyniotinį lietuviai žino ir mėgsta nuo seno. Tai – istorinis lietuvių saldumynas bei vienas iš nedaugelio, kurį pirkėjai renkasi nedvejodami. Konditeriams kartais tenka labai sudėtinga užduotis, nes reikia sugalvoti ne tik kaip nustebinti pirkėją, bet kad ir produkto skonis patiktų. Dėl šios priežasties, gamindami tortus ir vyniotinius, biskvitą kepame tik iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudodami jokių jiems skirtų mišinių“, – pasakoja „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič.

Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, pastebi konditerė: „Kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, padedančių išgauti geresnį patiekalo skonį, tačiau gaminant šį vyniotinį – svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto“.

Gaminant legendinį vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir pavyzdžiui, vietoje paprastos varškės naudoti vanilinę arba desertinę. Pyrago įdarą savo nuožiūra galima pagardinti įvairiais džiovintais vaisias.
„Svarbiausia kepant vyniotinį, nepalikti jo be priežiūros, nes jeigu perkepsite – bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų“, – patarimais dalinasi sprecialistė.

Jums reikės:

Biskvito gamybai:

4 kiaušinių
4 v. š. cukraus
4 v. š. miltų

Įdarui:

180 g kambario temperatūros sviesto
180 g desertinės varškės
1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno

Gaminimas:

* Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

* Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri. Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje. Kepkite apie 10 minučių.

* Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite su kepimo popieriumi ant kurio buvo kepama bei palikite atvėsti.

* Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite. Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus. Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą. Tuomet neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Persikų duonelė su graikiniais riešutais

Visiems persikų ir persikinių kepinių mėgėjams. Duonelė drėgna, minkštutė, kvapni. Tiek vaisių, tiek riešutų kiekį galite pakeisti pagal savo skonį. Aš mielai šiuo receptu pasinaudosiu dar kartą!

Purus, trapus ir drėgnas varškės pyragas (5)

Purus, trapus, gana drėgnas ir labai draugiškas (gaunasi tokio dydžio, kad visus draugus pavaišinsit) pyragas!

Traškieji bulvių ir sūrio blynai (1)

Tarkuotų bulvių blynų iki šiol net nemokėjau kepti. Bandymų buvo, bet nesėkmingų. Tai prisvildavo, tai subyrėdavo, tai skonis neįtikdavo - prėska, nuobodu, per paprasta. Iki šio recepto...

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis ir antiena

Jei tik mėgstate troškinius, tuomet ir šis patiekalas neabejotinai Jums patiks. Tereikia viską sudėti į kepimo indą ir pašauti į orkaitę.

Žiemai – marinuota paprika su medumi

Marinuoju jau ne pirmą kartą - labai skanu kaip užkandis ar garnyras. Prieskonius galima dėti pagal savo skonį arba nedėti visai. Labai patinka tai, kad greitai ir paprastai padaroma!

Karališko skonio obuolių pyragas (6)

Kodėl karališkas? Todėl, kad atrodo labai gražiai, o viduje net trys skirtingi sluoksniai: pyrago pagrindas, obuoliai ir bezė.

Sotieji grikių kotletai (1)

Tradiciniai paprasti grikių kotletukai!

Trinta brokolių ir sūrio sriuba

Ši sriuba man patiko nuo pirmo ragauto šaukšto, o dukrą pirma teko įtikinti, kad tikrai skanu. Tačiau ir ji nustojo abejoti, kai paragvo. Skani sriuba ir labai greitai išverdama. Dar vienas pliusas!

Kaip skaniai paruošti žuvį: populiariausi receptai

Žuvis yra sveikas ir lengvai virškinamas produktas, nenuostabu, kad Lietuvoje jis vis populiarėja. Maisto ekspertė atskleidžia nesudėtingus receptus, padėsiančius žuvies patiekalais mėgautis kasdien.