Kaip išsirinkti kokybišką kavą ir namuose pasigaminti tobulą kavos gėrimą

Pastaruoju metu domėjimasis kava auga lyg ant mielių. Kuriasi nauji kavos barai, juose baristos ne tik pataria, kokią kavą rinktis, bet ir plačiau papasakoja, kuo viena rūšis skiriasi nuo kitos, kuo pasižymi poskoniai. Talentinga kavos ruošimo meistrė Viktorija Kuktorovaitė šį kartą specialiai moteris.lt skaitytojams atskleidžia kavos paslaptis: kaip paruošti tobulos kavos puodelį namuose, kodėl kavos negalima plikyti, kodėl kava be kofeino nėra jau tokia nekalta?

Šių dienų populiariausi:
- Šeimos sode - tik baltai ar pastelinėmis spalvomis žydintys augalai
- Mokslininkai: spanguolės - puiki priemonė kovoje ir su mirtinomis ligomis
- Audrey Hepburn – stiliaus ikona, patyrusi badą ir 5 persileidimus
- Horoskopas 08.28-09.04: kas teiks gerų emocijų
- Marinuotos cukinijos

Populiariausios kavos rūšys – arabika ir robusta, mažiau paplitusi yra liberika. Rūšys skirstomos pagal tai, kur auginami kavamedžiai. Arabika išsiskiria skonių gausa, o robusta ypatingu skoniu nepasižymi, tačiau joje gausu kofeino. Liberikos skonių paletė dar skurdesnė, dažniausiai ši kavos rūšis naudojama gaminti kavos gėrimams. Daugiausia kavamedžių auginama Brazilijoje, iš čia pasaulį pasiekia arabikos pupelės, šių kavamedžių yra ir Etiopijoje. Robusta itin populiari Vietname, Indonezijoje bei Indijoje. Robustos kavamedžiai nėra tokie reiklūs kaip arabikos, pastarieji ypač jautrūs aplinkos veiksniams.

Šiuo metu pasaulyje populiaru kavą žymėti „Organic“, „Fair Trade“ ženklais ar įvairiais sertifikatais, patvirtinančiais kavos natūralumą ir skaidrią prekybą. Tokie ženklinimai labai vertinami tautiečių pamėgtame Londone, o štai Skandinavijos šalims didelės įtakos jie nedaro, kaip ir lietuvaičiams. Bet visgi renkantis kavą Viktorija nepataria ieškoti šių žymėjimų, nes anaiptol ne visa, kas parašyta ant pakuočių, yra tiesa: ne vienas gražus ženklas tėra skirtas pirkėjams apžavėti.

Ieškant kokybiškos kavos svarbu atkreipti dėmesį į pupelių skrudinimo datą ir prierašą, kas skrudino kavą, nes tai nurodo jos šviežumą. Dažnas perka žinomų masinių gamintojų kavas tinkliniuose prekybos centruose, vis dėlto čia tikėtis atrasti šviežią ir kokybišką produktą kažin ar verta. Šviežiai paskrudintos kavos pakuotė galioja apie 3 mėnesius, o prekybos centrų lentynoje jos išguli kur kas ilgiau...

Ypač giriama itališka kava, bet ar tikrai ji nusipelno susižavėjimo šūksnių? „Italai buvo pradininkai, jie pirmieji pagamino espresso aparatus, išplėtojo savitą kavos gėrimo kultūrą. Tačiau laikui bėgant pasaulis apie kavą sėmėsi naujų žinių, o italai atsiribojo ir sustojo ties savais išradimais. Šiuo metu vis daugiau tiekėjų ir kavos ekspertų imasi patys skrudinti kavą. Dabar baristos siekia žinoti apie kavą nuo-iki. Svarbu ne tik pagaminti tobulą puodelį kavos, bet ir patirti, ką reiškia auginti kavamedį, jį nurinkti, paruošti kavos pupeles. Aš irgi be galo norėčiau nuvykti į kavos plantaciją ir pamatyti, kaip viskas auga, kaip vyksta procesai. „Youtube“ esu peržiūrėjusi begalę video“ – šypsosi „No Sugar“ barista Viktorija.

Pasak Viktorijos,  svarbu ne tik pagaminti tobulą puodelį kavos, bet ir patirti, ką reiškia auginti kavamedį, jį nurinkti, paruošti kavos pupeles
Pasak Viktorijos, svarbu ne tik pagaminti tobulą puodelį kavos, bet ir patirti, ką reiškia auginti kavamedį, jį nurinkti, paruošti kavos pupeles
Asmeninio archyvo nuotr.

Paklausta, kaip namuose pasigaminti aromatingos kavos, Viktorija atvirai sako: „Namie tokios nepasigaminsi.“ Žinoma, tokios kavos kaip specializuotuose kavos baruose namie nepasidarysi, juk virtuvėje neturime ypatingų kavos aparatų, o ir nedideliais kiekiais įsigyti ypač kokybišką aukščiausios rūšies kavą kainuotų brangiai. Pasirodo, atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta, mažiau intensyvus pasidaro ir skonis. Todėl reikėtų nepamiršti kavos pakuotės užspausti specialiu spaustuku arba pupeles perpilti į sandarų indą. Jei ką tik paskrudinta kava yra sumalama, jos intensyvumas pradeda blėsti jau po 15 minučių.

Atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta
Atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta
Asmeninio archyvo nuotr.

Bet vis dėlto, kaip, pavyzdžiui, mylimajam paruošti jei jau ne kavos barui prilygstančios, tai bent jau tiesiog geros kvapnios kavos? „Greičiausiai dauguma jau žino, kad kavos negalima plikyti karštu vandeniu, nes taip ją nudeginame. Atsigėrus geros kavos turėtų likti gaivus poskonis, o ne sunkus, kaip atsitinka po nuplikymo. Bet ne vienas namuose mėgsta ruošti kavą metaliniame mokos kavinuke, kuriame vanduo verda. O kartu užverda ir kava, tad ji yra nuplikoma. Todėl patarčiau tiesiog šviežiai sumaltas kavos pupeles užpilti karštu (apie 75-85 laipsnių), bet ne verdančiu vandeniu, – sako Viktorija. Kaip dažniausią klaidą daromą namuose ruošiant kavą barista įvardija jau sumaltos kavos pirkimą. – Tikrai yra nebrangių kavos malūnėlių. Šviežiai sumalta kava turi visai kitą aromatą, daug intensyvesnį skonį, todėl verta ruošti kavą namuose verta iš ką tik sumaltų pupelių. Kava, kurią ruošime namuose, turėtų būti sumalta šiek tiek rupiau, o užpylus karštu vandeniu reikėtų palaikyti keletą minučių, tuomet nugriebti tirščius.“

Atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta
Atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta
Asmeninio archyvo nuotr.

Espresso gėrimo namuose be specialaus šiai kavai gaminti skirto aparato neparuošime, nes reikalingas didelis 8,5-9,5 barų slėgis. „Tačiau galima įsigyti specialų prietaisą „Aero Press“. Smulkiai sumalus pupeles juo galima paruošti itin sodrią tirštesnę kavą. Tačiau tai vistiek nebus espresso, greičiau gėrimas tarp koncentruotos juodos kavos ir espresso“, – pasakoja Viktorija.

Atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta
Atidaryta šviežiai skrudintos kavos pakuotė geriausią aromatą išlaiko 3 dienas, o vėliau jis išblėsta
Asmeninio archyvo nuotr.

Labai populiarus kavos gėrimas – cappuccino – espressas su išplaktu pienu (pieno kremu). Cappuccino yra stipresnė nei caffe latte. Latte kavoje yra daugiau išplakto pieno, dėl to ji lengvesnė. Turbūt teko girdėti ir apie latte macchiato, kuo ypatingas šis gėrimas? „Visų pirma į stiklinę yra supilamas plaktas pienas, palaukiama kol nusistovės puta, o tuomet pamažu supilamas espressas, taip pagaminama sluoksniuotas kavos gėrimas latte macchiato. Kita mėgstamas gėrimas yra americano, tai silpna juoda kava – espressas su didesniu kiekiu karšto vandens. Dažnai geriama ir mochacappuccino arba caffe latte su šokoladu“, – apie kavos gėrimų rūšis pasakoja Viktorija.

Kartais namuose gera jaukiai susirangius gerti šiltą kavą, o kartais norisi atsigaivinti šaltu gėrimu. Tuomet pasigaminkite frappe kavos, jai paruošti reikės espresso arba atvėsintos juodos kavos, pieno ir ledo kubelių, papildomam skoniui – sirupo arba uogienės, tiks ir šokolado drožlės. Tereikia viską sudėti į maišytuvą ir išplakti. Galima pasidaryti ir šaltos kavos su nesmulkintu ledu, tuomet reikėtų paruoštą atvėsusią kavą užpilti šaltu pienu, įdėti ledo kubelių ir, jei norisi, pagardinti pasirinkto skonio sirupu.

Pastaruoju metu vis daugiau klientų prašo kavos be kofeino, ypač būsimos mamos. Vis dėlto tokia kava nėra visai nekalta – kofeinas iš kavos atskiriamas cheminėmis medžiagomis. Kai kurie renkasi kavą su sojų pienu, tačiau vėlgi klausimas – ar norisi pajusti tikrąjį kavos skonį, aromatą, ar veikiau mėgautis pieno gėrimu. Žinoma, yra žmonių, kurių organizmas netoleruoja laktozės, tuomet sojų pienas yra suprantama alternatyva.

V. Kuktorovaitė nepraleidžia progos pagražinti latte kavos
V. Kuktorovaitė nepraleidžia progos pagražinti latte kavos
Asmeninio archyvo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis