Julijos virtuvė. Persikų-migdolų pyragas

Yra pyragai, kuriuos kepi pirmą bei paskutinį kartą gyvenime ir net neprisimeni koks buvo jų skonis, ir yra PYRAGAI, kurie, sakytum, atrodo nekaltai, tačiau yra tokio pasakiško skonio, jog imi gailėtis kvietęs svečių vakarienei.

Mėgstu drėgnus, ne per sunkius pyragus, į kurių sudėtį įeina vaisiai arba uogos, ir kurių tešla yra puikiai subalansuota, todėl šis receptas man itin tinka. Atradau jį vėlyvą pavasarį, kai turėjau šviežių, iš kaimo atsivežtų rabarbarų (originaliame recepte naudojamas rabarbaras) ir pamilau šį pyragą vos tik paragavus pirmojo kąsnio. Dabar, kai rabarbarų sezonas pasibaigęs, o parduotuvėse apstu šviežių persikų, aš visai netyčiomis atradau tobulą pakaitalą šiam receptui. Dar padariau kelis ingredientų bei jų kiekio pakeitimus ir voila!
Asmeninio albumo nuotr.

Šiam receptui reikalingas mikseris ir ilgas plakimo laikas. Šis procesas padaro pyragą purų, nors tešloje ir yra nemažai maltų migdolų, todėl, prašau, netinginiaukite ir sekite nurodymus.

Asmeninio albumo nuotr.

Dar viena pastabėlė – nekaitinkite sviesto norėdami šį ištirpinti prieš ruošiant tešlą. Išimkite sviestą iš šaldytuvo prieš eidami miegoti arba bent kelias valandas prieš gaminimą, kad šis spėtų visiškai suminkštėti.

Jums reikės:

140 g sviesto
1/2 stiklinės cukraus + šiek tiek daugiau pabarstymui (barstymui naudojau muskovado cukrų)
4-5 vidutinio dydžio persikai, sunarudojau 4,5
1 1/4 stiklinės miltų
3/4 stiklinės migdolų
2 dideli kiaušiniai
1/4 stiklinės natūralaus jogurto arba kefyro (bandžiau abu variantus)
1 arb.š. kepimo miltelių
3/4 arb.š. druskos (dėjau himalajų)
pusė vanilės ankšties arba 1 arb.š. vanilės ekstrakto, arba vanilinio cukraus
žiupsnelis muskato riešuto
pusės vidutinės citrinos sulčių

Vienai dydžio kepimo formai. Stiklinė=250ml.

Asmeninio albumo nuotr.

Kaip gaminti:

* Įkaitinkite orkaitę iki 180°. Kepimo formą ištepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Nepersistenkite, aš barsčiau maždaug vieną arbatinį šaukštelį (barstymui naudojau muskovado cukrų).

* Persikus supjaustykite plonomis skiltelėmis. Atidėkite kelias skilteles papuošimui.
Migdolus sumalkite blenderiu arba kavamale. Gali likti stambesnių gabalėlių – nesijaudinkite, jie pyragui tikrai nepakenks.

* Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltus migdolus bei druską. Išspauskite citrinos sultis ant kepimo miltelių ir įmaišykite į miltų masę. Aš citrinos sultimis nugesinu ir kepimo miltelius, ne tik sodą, todėl mano kepiniuose nesijaučia nemalonaus kepimo miltelių skonio.

* Į didelį dubenį sudėkite sviestą bei cukrų. Elektrinii mikseriu maišykite didesniu greičiu 4 minutes, kol masė taps puri ir šviesi. Po vieną dėkite kiaušinius, pirmąjį kiaušinį gerai įmaišyti prieš dedant antrąjį. Maišykite didesniu greičiu kol masė taps puri, dar 4 minutes. Įmaišykite vanilės sėklas arba vanilės ekstraktą, arba vanilinį cukrų.

* Įmaišykite pirma sausus ingredientus, tuomet jogurtą silikonine mentele, kol masė išsimaišys. Nepermaišykite. Masė bus tiršta. Įmaišykite persikų gabalėlius ir sudėkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą. Išlyginkite paviršių, papuoškite persikų skiltelėmis, apibarstykite cukrumi ir dėkite į orkaitę.

Asmeninio albumo nuotr.

* Kepkite 60-70 min. kol gražiai paruduos. Prieš išimdami iš kepimo formos, leiskite atvėsti.

Asmeninio albumo nuotr.

Net seilė varva, tiesa?

Skanaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis