Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis

Pradėdama naujus metus, dalinuosi gardžiosios neminkomos tešlos duonos receptu. Ji nėra be gliuteno, tačiau yra praturtinta linų sėmenimis – puikiu skaidulų, Omega-3 bei alfa-linoleno rūgšties šaltiniu.

Turiu dėkoti savo draugei, kuri lauktuvėms iš Vilkaviškio atvežė puikiausios kokybės linų sėmenų. Turėjau sukti galvą kaip juos tinkamai suvartojus ir taip gimė šis receptas. Paprasčiausiai padariau skirtingų miltų mišinį, pridėjau šiek tiek vaizduotės ir taukšt! – iš orkaitės išlindo skanusis kepaliukas.

Vienam dideliam kepalui

1 stiklinė – 250ml

Ingredientai:

2 stiklinės paprastų kvietinių miltų
1 stiklinė pilno grūdo speltos miltų
1 stiklinė maltų linų sėmenų
1/2 stiklinės nemaltų linų sėmenų
4 valg.š. skysto medaus
1 1/2 arb.š. druskos
1/2 arb.š. šviežių mielių
4 stiklinių šilto vandens

Paruošimas:

* Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, linų sėmenis bei druską. Nedideliame indelyje ištrinkite mieles su medumi ir įmaišykite pusę stiklinės šilto vandens. Leiskite kelias minutes pastovėti.

J. Steponavičiūtės nuotr.

* Mieles įmaišykite į dubenį su miltų mišiniu, supilkite likusias 3 1/2 stiklines šilto vandens ir viską išmaišykite silikonine mentele. Gausite labai lipnią tešlą. Uždenkite folija, pastatykite šiltesniame namų kampelyje ir palikti kilti 15 valandų.

J. Steponavičiūtės nuotr.

* Silikoninės mentelės pagalba išverskite tešlą ant maistine plėvele padengto ir pamiltuoto stalviršio. Pasimiltuokite rankas ir baksnodami į tešlos kraštus suformuokite apvalų plokščią kepaliuką. Kepaliuką paglostykite miltuotomis rankomis, kad pasidengtų plonu miltų sluoksniu.

J. Steponavičiūtės nuotr.

* Pasiruoškite 26-28cm apvalų indą (keramikinį, stiklinį, ketaus ar pan.) arba kepimo skardą, jei Jums nesvarbi kepaliuko forma. Kepimo indą/skardą ištepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite linų sėmenimis ir ant jo nuo maistinės plėvelės „išverskite“ kepaliuką. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite kilti dar 2 valandas.

J. Steponavičiūtės nuotr.

* Įkaitinkite orkaitę iki 220°C, ant orkaitės dugno pastatykite indą su vandeniu, o vidurinėje orkaitės lentynoje padėkite indą su duonos tešla. Kepkite apie 35-40 minučių. Jei naudoju apvalų kepimo indą, dažniausiai, likus nedaug iki kepimo pabaigos, duoną iš jo išimu ir perdedu kepti ant orkaitės grotelių, kad gražiai paruduotų apačia. Tuo pačiu iš orkaitės išimu ir indą su vandeniu.

J. Steponavičiūtės nuotr.

* Duonai iškepus, išimkite ją iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti ant grotelių. Atsipjaukite riekelę, užsitepkite šiek tiek sviesto ir mėgaukitės naminiu skanėstu.

* Skanaus ragaujant, tik nepamirškite ir baltymų bei daržovių sveikam gyvenimui

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis