Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis

 (8)
Pradėdama naujus metus, dalinuosi gardžiosios neminkomos tešlos duonos receptu. Ji nėra be gliuteno, tačiau yra praturtinta linų sėmenimis – puikiu skaidulų, Omega-3 bei alfa-linoleno rūgšties šaltiniu.
Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Turiu dėkoti savo draugei, kuri lauktuvėms iš Vilkaviškio atvežė puikiausios kokybės linų sėmenų. Turėjau sukti galvą kaip juos tinkamai suvartojus ir taip gimė šis receptas. Paprasčiausiai padariau skirtingų miltų mišinį, pridėjau šiek tiek vaizduotės ir taukšt! – iš orkaitės išlindo skanusis kepaliukas.

Vienam dideliam kepalui

1 stiklinė – 250ml

Ingredientai:

2 stiklinės paprastų kvietinių miltų
1 stiklinė pilno grūdo speltos miltų
1 stiklinė maltų linų sėmenų
1/2 stiklinės nemaltų linų sėmenų
4 valg.š. skysto medaus
1 1/2 arb.š. druskos
1/2 arb.š. šviežių mielių
4 stiklinių šilto vandens

Paruošimas:

* Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, linų sėmenis bei druską. Nedideliame indelyje ištrinkite mieles su medumi ir įmaišykite pusę stiklinės šilto vandens. Leiskite kelias minutes pastovėti.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Mieles įmaišykite į dubenį su miltų mišiniu, supilkite likusias 3 1/2 stiklines šilto vandens ir viską išmaišykite silikonine mentele. Gausite labai lipnią tešlą. Uždenkite folija, pastatykite šiltesniame namų kampelyje ir palikti kilti 15 valandų.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Silikoninės mentelės pagalba išverskite tešlą ant maistine plėvele padengto ir pamiltuoto stalviršio. Pasimiltuokite rankas ir baksnodami į tešlos kraštus suformuokite apvalų plokščią kepaliuką. Kepaliuką paglostykite miltuotomis rankomis, kad pasidengtų plonu miltų sluoksniu.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Pasiruoškite 26-28cm apvalų indą (keramikinį, stiklinį, ketaus ar pan.) arba kepimo skardą, jei Jums nesvarbi kepaliuko forma. Kepimo indą/skardą ištepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite linų sėmenimis ir ant jo nuo maistinės plėvelės „išverskite“ kepaliuką. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite kilti dar 2 valandas.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Įkaitinkite orkaitę iki 220°C, ant orkaitės dugno pastatykite indą su vandeniu, o vidurinėje orkaitės lentynoje padėkite indą su duonos tešla. Kepkite apie 35-40 minučių. Jei naudoju apvalų kepimo indą, dažniausiai, likus nedaug iki kepimo pabaigos, duoną iš jo išimu ir perdedu kepti ant orkaitės grotelių, kad gražiai paruduotų apačia. Tuo pačiu iš orkaitės išimu ir indą su vandeniu.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Duonai iškepus, išimkite ją iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti ant grotelių. Atsipjaukite riekelę, užsitepkite šiek tiek sviesto ir mėgaukitės naminiu skanėstu.

* Skanaus ragaujant, tik nepamirškite ir baltymų bei daržovių sveikam gyvenimui

kitchenjulie.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Gerdami kavą prisidėkime prie orangutangų išsaugojimo

„Kiekvienas orangutanas, kaip ir žmogus nusipelno laimės“, - tuo visiškai tikras kavos namų „Vero Coffee House“ įkūrėjas Darius Vėželis, trečiadienio pavakarę neabejingus nykstantiems gyvūnams sukvietęs į naujos kavos „Orang Utan Coffee“ pristatymą.

Bemieliai purūs blynai

Tiesą sakant esame lietinių gerbėjai, mažus blynus kepu retai, bet jei jau kepu, tai būtent šiuos “kefyrinius”. Jie skoniu ir išvaizda labai panašūs į mielinius, tačiau yra bemieliai.

Perlenkta pica su grybais ir keturiais sūriais

Perlenkta pica su grybais ir keturiais sūriais: mocarela, čederiu, parmezanu ir feta.

Perlinių kruopų salotos su sėklomis ir riešutais

Salotos yra maistingos, skanios ir greitai pagaminamos. Vietoj perlinių kruopų galite naudoti ryžius, tikrai bus ne mažiau skanu.

Grietiniečiai (5)

Pyragėliai lieka skanūs ir minkšti net ir kitą dieną! Visgi, gerai padariau, kad gaminau iš dviejų porcijų. Be to, dariau didesnius, man tokie skanesni. Bekeldama nuotraukas į šį įrašą susigundžiau, bėgau į virtuvę pačiupti dar vieno grietiniečio. Taigi, valgau ir rašau, rašau ir valgau. Skanaus man!

Lašiša įdarytas prancūziškas batonas (2)

Taip įdarytas batonas papuoš jūsų užkandžių stalą. Pagaminti labai paprasta ir greita.

Pyragas su rabarbarais

Savaitgalį tėtis iš savo daržo man priskynė rabarbarų. Vaikystėje juos grauždavau vienus arba pamirkytus cukruje. Kažkaip dabar netraukia… Nusprendžiau ką nors iškepti. Maišydama tešlą užtrukau gal kokias penkias minutes, o pats pyragas kepė apie valandą. Vėliau tik išėmiau iš orkaitės ir vuolia! Toks jausmas, lyg pyragas būtų pats save pagaminęs.

Karštos salotos su vištiena ir feta

Pavasaris ragina ieškoti žalios spalvos, virtuvėje ji, žinoma, atsiranda žalumynų, pirmų ilgavaisių agurkų formomis.

Kondensuoto pieno keksas su bananais

Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!

Pagrindinės taisyklės, kaip tinkamai suderinti vyną ir maistą

Gėrimų žinovai pasakys, kad norint tinkamai ragauti vyną, yra svarbios trys taisyklės: tinkama gėrimo temperatūra, taurės forma, skirta tam vyno tipui, ir tinkamai parinktas maistas.

Riešutų ir sėklų karameliniai saldainiai

Gal ir jums yra tekę vaikystėje keptuvėje išlydyti cukrų, o kai jis sustingsta - sulaužyti ir po to valgyti tokius saldainius. Šie yra patobulinti, ir su riešutais bei įvairiomis sėklomis gavosi labai skanūs.

Nekeptas varškės ir obuolių tortas (1)

Dar vienas tortas į mano mėgstamų nekeptų tortų sąrašą. Šį kartą pabandžiau padaryti obuolių sluoksnį. Super! Obuolių nesuviriau į visišką košę, tad valgant jautėsi gaivūs obuolių gabaliukai.

Firminiai varškėtukai (2)

Be kiaušinių, be miltų, virti arba kepti… Tiesiog tobuli, jei mėgstate varškėtukus ir šilkinius bulvių kukulius.

Kondensuoto pieno keksiukai su rabarbarais

Jau tampa tradicija rašyti apie patiekalus, gaminamus iš sezoninių daržovių ar vaisių. Šių dienų aktualija, žinoma, rabarbarai.

Vištienos salotos (1)

Sočios ir spalvingos salotos, patinksiančios lietuviškos virtuvės mėgėjams.
Pn geg. 27d.
7°...24°
Št geg. 28d.
12°...25°
Sk geg. 29d.
14°...25°
Pr geg. 30d.
16°...26°
An geg. 31d.
17°...23°