Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis

 (8)
Pradėdama naujus metus, dalinuosi gardžiosios neminkomos tešlos duonos receptu. Ji nėra be gliuteno, tačiau yra praturtinta linų sėmenimis – puikiu skaidulų, Omega-3 bei alfa-linoleno rūgšties šaltiniu.
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Turiu dėkoti savo draugei, kuri lauktuvėms iš Vilkaviškio atvežė puikiausios kokybės linų sėmenų. Turėjau sukti galvą kaip juos tinkamai suvartojus ir taip gimė šis receptas. Paprasčiausiai padariau skirtingų miltų mišinį, pridėjau šiek tiek vaizduotės ir taukšt! – iš orkaitės išlindo skanusis kepaliukas.

Vienam dideliam kepalui

1 stiklinė – 250ml

Ingredientai:

2 stiklinės paprastų kvietinių miltų
1 stiklinė pilno grūdo speltos miltų
1 stiklinė maltų linų sėmenų
1/2 stiklinės nemaltų linų sėmenų
4 valg.š. skysto medaus
1 1/2 arb.š. druskos
1/2 arb.š. šviežių mielių
4 stiklinių šilto vandens

Paruošimas:

* Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, linų sėmenis bei druską. Nedideliame indelyje ištrinkite mieles su medumi ir įmaišykite pusę stiklinės šilto vandens. Leiskite kelias minutes pastovėti.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Mieles įmaišykite į dubenį su miltų mišiniu, supilkite likusias 3 1/2 stiklines šilto vandens ir viską išmaišykite silikonine mentele. Gausite labai lipnią tešlą. Uždenkite folija, pastatykite šiltesniame namų kampelyje ir palikti kilti 15 valandų.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Silikoninės mentelės pagalba išverskite tešlą ant maistine plėvele padengto ir pamiltuoto stalviršio. Pasimiltuokite rankas ir baksnodami į tešlos kraštus suformuokite apvalų plokščią kepaliuką. Kepaliuką paglostykite miltuotomis rankomis, kad pasidengtų plonu miltų sluoksniu.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Pasiruoškite 26-28cm apvalų indą (keramikinį, stiklinį, ketaus ar pan.) arba kepimo skardą, jei Jums nesvarbi kepaliuko forma. Kepimo indą/skardą ištepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite linų sėmenimis ir ant jo nuo maistinės plėvelės „išverskite“ kepaliuką. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite kilti dar 2 valandas.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Įkaitinkite orkaitę iki 220°C, ant orkaitės dugno pastatykite indą su vandeniu, o vidurinėje orkaitės lentynoje padėkite indą su duonos tešla. Kepkite apie 35-40 minučių. Jei naudoju apvalų kepimo indą, dažniausiai, likus nedaug iki kepimo pabaigos, duoną iš jo išimu ir perdedu kepti ant orkaitės grotelių, kad gražiai paruduotų apačia. Tuo pačiu iš orkaitės išimu ir indą su vandeniu.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Duonai iškepus, išimkite ją iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti ant grotelių. Atsipjaukite riekelę, užsitepkite šiek tiek sviesto ir mėgaukitės naminiu skanėstu.

* Skanaus ragaujant, tik nepamirškite ir baltymų bei daržovių sveikam gyvenimui

kitchenjulie.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Makaronų apkepas sūrio padaže ir traškia plutele (1)

Kreminis patiekalas su trupučiu traškios plutelės – tai, ką mėgsta, ko gero, visi. Tam, kad jų paragautumėte, reikės makaronų „vamzdelių“ ir šio recepto.

3 receptai su pomidorais: sriuba, pyragas, užkandis

Vasara įsibėgėjo ir jau nudžiugino pomidorų gerbėjus gausiu derliumi. Lietuvoje ypač vertinami šviežiai užauginti pomidorai, kurie išsiskiria savo spalva, sultingu skoniu ir kvapu.

Užkandžiui – įdarytas prancūziškas batonas (1)

Vienas didelis karštas sumuštinis. O iš tikrųjų tai šauni idėja jūsų pusryčių stalui.

Bulvių paplotėliai su įdaru (2)

Bulvių mėgėjams paplotėliai neabejotinai patiks. O skanus įdaras privers „čepsėti“ iš skanumo.

360 puslapių pasaka apie Lietuvą

Ši istorija prasideda prie vakarienės stalo, lėkštėje, pilnoje stebuklingų kvapų, skonių, emocijų ir prisiminimų. Tankiuose mūsų mažos šalies, vardu Lietuva, miškuose, plačiose pievose ir šaltuose upių mėliuose. Laukuose ir ežeruose. Nuo žemės iki dangaus. Laikais, kai mūsų gyvenimo istorijos buvo apjuostos persipynusių įvykių grandine: gamtos gimimu, brendimu, mirtimi ir atgimimu.

Kokosiniai sausainiai – tiesiog tirpsta burnoje!

Gardžių kokosinių sausainių receptas.

Duona be miltų - lengvas ir išbandytas receptas (6)

"Duona be miltų mūsų namuose atsirado po 600-ojo bandymo sumažinti angliavandenių kiekį racione, - juokiasi Lina, paprašyta pasidalinti gardžios duonos receptu. - Angliavandeniai, aišku, grįžo, bet duona be miltų liko ir ne vieno svečio geru žodžiu iki šiol minima".

Kibinai su kopūstais (tešla be kiaušinių) (1)

Kibinus galite daryti ir didesnius arba formuoti bandeles. Įdarui irgi galima dėti ir kitų daržovių (aš dėjau tiesiog tai, ką turėjau šaldytuve). Labai gera ir greitai padaroma tešla, kibinai išlieka minkštučiai net po kelių dienų.

Šokoladinis pyragas su slyvomis

Pyrago receptą išsiplėšiau iš vieno žurnalo. Pyragas yra puikus ir ypač tiks laukiantiems svečių. Jis gana sunkus, labai sotus. Žodžiu - pamaitinsite ne vieną žmogų!

Pusryčių keksiukai

Minkštučiai, ne per daug saldūs. Skanu užsitepti džemo, tačiau gardūs ir vieni. Ir… tikrai gana sotūs!