Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis

 (8)
Pradėdama naujus metus, dalinuosi gardžiosios neminkomos tešlos duonos receptu. Ji nėra be gliuteno, tačiau yra praturtinta linų sėmenimis – puikiu skaidulų, Omega-3 bei alfa-linoleno rūgšties šaltiniu.
Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Turiu dėkoti savo draugei, kuri lauktuvėms iš Vilkaviškio atvežė puikiausios kokybės linų sėmenų. Turėjau sukti galvą kaip juos tinkamai suvartojus ir taip gimė šis receptas. Paprasčiausiai padariau skirtingų miltų mišinį, pridėjau šiek tiek vaizduotės ir taukšt! – iš orkaitės išlindo skanusis kepaliukas.

Vienam dideliam kepalui

1 stiklinė – 250ml

Ingredientai:

2 stiklinės paprastų kvietinių miltų
1 stiklinė pilno grūdo speltos miltų
1 stiklinė maltų linų sėmenų
1/2 stiklinės nemaltų linų sėmenų
4 valg.š. skysto medaus
1 1/2 arb.š. druskos
1/2 arb.š. šviežių mielių
4 stiklinių šilto vandens

Paruošimas:

* Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, linų sėmenis bei druską. Nedideliame indelyje ištrinkite mieles su medumi ir įmaišykite pusę stiklinės šilto vandens. Leiskite kelias minutes pastovėti.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Mieles įmaišykite į dubenį su miltų mišiniu, supilkite likusias 3 1/2 stiklines šilto vandens ir viską išmaišykite silikonine mentele. Gausite labai lipnią tešlą. Uždenkite folija, pastatykite šiltesniame namų kampelyje ir palikti kilti 15 valandų.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Silikoninės mentelės pagalba išverskite tešlą ant maistine plėvele padengto ir pamiltuoto stalviršio. Pasimiltuokite rankas ir baksnodami į tešlos kraštus suformuokite apvalų plokščią kepaliuką. Kepaliuką paglostykite miltuotomis rankomis, kad pasidengtų plonu miltų sluoksniu.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Pasiruoškite 26-28cm apvalų indą (keramikinį, stiklinį, ketaus ar pan.) arba kepimo skardą, jei Jums nesvarbi kepaliuko forma. Kepimo indą/skardą ištepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite linų sėmenimis ir ant jo nuo maistinės plėvelės „išverskite“ kepaliuką. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite kilti dar 2 valandas.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Įkaitinkite orkaitę iki 220°C, ant orkaitės dugno pastatykite indą su vandeniu, o vidurinėje orkaitės lentynoje padėkite indą su duonos tešla. Kepkite apie 35-40 minučių. Jei naudoju apvalų kepimo indą, dažniausiai, likus nedaug iki kepimo pabaigos, duoną iš jo išimu ir perdedu kepti ant orkaitės grotelių, kad gražiai paruduotų apačia. Tuo pačiu iš orkaitės išimu ir indą su vandeniu.

Julijos virtuvė. Duona su linų sėmenimis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Duonai iškepus, išimkite ją iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti ant grotelių. Atsipjaukite riekelę, užsitepkite šiek tiek sviesto ir mėgaukitės naminiu skanėstu.

* Skanaus ragaujant, tik nepamirškite ir baltymų bei daržovių sveikam gyvenimui

kitchenjulie.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Kodėl tobula kava skrudinama lėtai?

Kava yra lėta ir įnoringa. Kol šiltų kraštų šalyse kavamedžiai iš lėto sunokina raudonas uogas, prabėga šešetas mėnesių. Dar tiek pat užtrunka, kol ūkininkai surinktas kavos pupeles kruopščiai išplauna, išdžiovina ir palieka susigulėti.

Energijos užtaisas - bananų ir braškių kokteilis (2)

Karštis gerai, bet šaltas gaivinantis gėrimas karštą dieną yra dar geriau. Kaip aš džiaugiuosi, kad pagaliau prasidėjo braškių sezonas. Anądien turguje jau gavau lietuviškų braškyčių. Matyt, pradėsiu į turgų važinėti kasdien ir kaskart namo grįšiu saldžių raudonų uogų pilnais maišais. Vasara !!!

Špinatų pesto

Tradicinis itališkas pesto daromas su bazilikais, bet aš turėjau špinatų, kuriuos reikėjo sunaudoti - man patiko dar labiau, nei su bazilikais. Riešutus galite naudoti ir kitus, pvz. anakardžių.

Cinamoninis rabarbarų pyragas

Greitas ir skanus pyragas, ypač šiltas ir su ledu kaušeliu!

Renkatės putojantį vyną prie patiekalo? Atkreipkite dėmesį į cukrų

Visi putojantys vynai turi tam tikrą cukraus kiekį. Todėl jie skirstomi į saldų, pusiau sausą, sausą ir briutą.

Minkštas ir purus vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Tuno užtepėlė (1)

Skanūs sumuštinukai vėlyviems pusryčiams, lengvai vakarienei ar šiaip kokiai progai, kai galite ją patiekti ant mažų skrebučių, kaip vieno kąsnio užkandėlę.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai (14)

Šis marinatas pagal receptą buvo naudojamas cukinijoms, bet tinka ir agurkams bei kitoms daržovėms – agurkai bus saldžiarūgščiai.

Varškės apkepas

Labai lengvai pagaminamas, paprastas, skanus varškės apkepas.

Vištienos troškinys su pupelėmis ir kukurūzais (1)

Įvairūs troškinukai ypač tinkami vėsesniu oru, todėl šiandien siūlau pasigaminti gardų ir šiek tiek aštrų vištienos troškinuką.

Varškės pyragas (1)

Paprastas varškės pyragas, pagardintas „Twix“ saldainiais. Labai skanu, tik kitą kartą saldainių dėčiau dvigubai daugiau. Galima dėti ir kitokių saldainių ar šokoladukų, o galima ir visai nedėti.

Silpnai parauginti agurkai – TOP 3 (1)

Dieną ar dvi parauginti agurkai – kas gali būti skaniau!

Naujas virtuvės šefo Liutauro Čepracko iššūkis

R‘amen. Nuo šiol taip susitikę sveikinsis ilgai Vilniuje lauktų japoniškų ramen makaronų gerbėjai.

Norvegiškas rabarbarų pyragas (5)

Pyragas labai paprastas, lyg ir niekuo neišsiskiriantis, bet tiesiog skanus. Minkštas, traškia plutele, saldus, bet tuo pačiu turintis rabarbarų rūgštelės. Man labai patiko.
An bir. 28d.
14°...24°
Tr bir. 29d.
13°...26°
Kt bir. 30d.
18°...29°
Pn lie. 01d.
17°...29°
Št lie. 02d.
12°...27°