Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis

Vienas mano mėgiamiausių kepinių, sujungiantis sodrią tešlą su kvapniais įdarais. Nebijokite duoti laisvės savo fantazijai ir eksperimentuodami su įvairiais ingredientais kurkite puikius įdarus bandelėms.
Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Paruošimo laikas: 1 val. neaktyvus + 15 min. aktyvus + 1 val. kepimas (2 x 30 min.) = 2 val. 15 min.

1 stiklinė – 250 ml

Ingredientai

Tešlai:

1 kg miltų
550 ml drungno pieno, riebesnio
150 g smulkaus cukraus
160 g nesūdyto sviesto
45-50 g šviežių mielių arba 15 g sausų mielių
1 vidutinio dydžio kiaušinis
1/2 arb.š. malto kardamono
1 valg.š. cinamono
1/2 arb.š. druskos

Cinamoniniam-abrikosiniam įdarui (pakanka pusei tešlos kiekio):

150 g smulkaus ir lipnaus šviesiai rudo cukraus
50 g nesūdyto sviesto, minkšto, kambario temperatūros
3 valg.š. cinamono
5 valg.š. abrikosų džemo

Aguoniniam įdarui (pakanka pusei tešlos kiekio):

1 stiklinės aguonų
50 g nesūdyto sviesto, minkšto, kambario temperatūros
7 valg.š. smulkaus ir lipnaus šviesiai rudo cukraus

Kiaušinio plakiniui:

1 vidutinio kiaušinio
šlakelio pieno

Kaip gaminti:

* Paruoškite tešlą. Mažame puodelyje ištirpinkite sviestą ir leiskite jam ataušti. Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus su cinamonu, kardamonu bei druska. Dideliame dubenyje sumaišykite mieles su šiltu pienu, cukrumi, sviestu, kiaušiniu bei truputėliu miltų mišinio. Supilkite likusį miltų mišinį ir užmaišykite tešlą iki viskas gerai išsimaišys. Minkykite rankomis arba stacionaraus mikserio pagalba. Suformuokite tešlos kamuoliuką ir įdėję į miltuotą dubenį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu. Palikite pakilti 1 valandą, kol tešla padvigubės.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Tešlą paspauskite, padalinkite į dvi dalis ir perkelkite vieną dalį ant miltuoto stalviršio. Iškočiokite ploną pailgą stačiakampį, maždaug 70 x 25 cm. Sumaišykite cinamoną su cukrumį. Tešlą ištepkite minkštu viestu, tuomet abrikosų džemu ir apibarstykite cinamoniniu cukrumi. Paspausdami suvyniokite tešlą į gana ploną ilgą ritinį. Formuokite bandeles pjaudami įstrižai, kaskart vis į kitą pusę. Turite gauti bandutes, kurios būtų panačios į trikampius nupjautomis viršūnėmis. Kiekvieną bandutę su pirštu paspauskite per vidurį ir sulipinkite viršutinio tešlos sluoksnio kraštus – tuomet bandelės įgaus gražią formą ir puikiai matysis įdaro sluoksniai. Aptepkite kiaušinio plaukiniu ir pašaukite į 200°C orkaitę, kepkite apie 30 minučių, kol gražiai paruduos.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Paruoškite aguoninį įdarą: Verdančiu vandeniu nuplikykite aguonas, palikite pastovėti kelias minutes, tuomet nukoškite. Sumalkite aguonas naudodami kavamalę ir sumaišykite su cukrumi. Iškočiokite antrą tešlos stačiakampį, 70 x 25 cm. Tešlą ištepkite minkštu viestu, tuomet aguonu mišiniu. Paspausdami suvyniokite tešlą į gana ploną ilgą ritinį. Formuokite bandeles pjaudami įstrižai, kaskart vis į kitą pusę. Turite gauti bandutes, kurios būtų panačios į trikampius nupjautomis viršūnėmis. Kiekvieną bandutę su pirštu paspauskite per vidurį ir sulipinkite viršutinio tešlos sluoksnio kraštus. Aptepkite kiaušinio plaukiniu ir pašaukite į 200°C orkaitę, kepkite apie 30 minučių, kol gražiai paruduos.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Kiekvienam įdarui Jums reikės dviejų kepimo skardų.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Cukinijų blyneliai su varške

Patys skaniausi cukinijų blyneliai man yra šie – su varške. Labai tikslių kiekių nenurodau, dedu viską kaip man atrodo skanu.

Burnoje tirpstantis obuolių pyragas. Lengvai paruošiamas (1)

Pyragas labai patiks visiems, kurie visada skundžiasi, kad obuolių pyraguose per mažai obuolių. Drėgnas, ne per saldus, tirpstantis burnoje. Lengvai paruošiamas ir nebrangus.

Trapus lietuviškas riestainis (1)

Trapios tešlos riestainis, pabarstytas cukrumi.

Geltonoji obuolienė (2)

Alyviniai obuoliai bumpsi į žemę, tik spėk rinkti krituolius. Dažnam, atsivalgiusiam iki soties vasarinių obuolių, kyla klausimas – o ką su jais daryti?

Cukinijų ir morkų kišas

Labai mėgstame svogūnų kišą, be jo jau retai apsieina savaitgalinis pasisėdėjimas su draugais. Tačiau kišas, kaip ir itališkoji pica, turi galybę variacijų, todėl drąsiai ėmiausia eksperimento.

Marinuoti agurkai mišrainėms (1)

Kadangi šventėms gaminame įvairias mišraines, o šventiniam stalui ruošiame ne vieną ir ne du patiekalus, vis norisi sugalvoti kaip palengvinti tas dienas, kai reikia greitai suktis virtuvėje.

Plokštainis „Palangos varškėtis“ (2)

Senovinis plokštainis (pyragas) su trapiu pagrindu ir varškės-razinų įdaru.

Marinuoti pomidorai (4)

Atslinkus pirmiems rūkams, lauke augančius pomidorus dažniausiai užpuola maras. Išskynus vaisius, daugeliui kyla klausimas – o ką dabar su jais daryti?

Ar tikrai galima valgyti papelijusius maisto produktus? (9)

Ką darote, jei dalis duonos pakelyje supelijo? O jei pelėsio plėvelė padengia naminių sulčių paviršių? Nupjaunate, nugriebiate ir viskas? Pasirodo, vos kelių maisto produktų nereikia išmesti, jei atsirado pelėsis.

Maisto technologė: visa tiesa apie parduodamus miltus (5)

Miltus rastume daugelio pirkėjų kasdieniniuose krepšiuose, tačiau retas atkreipia dėmesį į ženklinimo etiketes. O informacija pateikta ant pakuočių gali pasakyti apie maisto produkto palankumą mūsų sveikatai.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai (21)

Mano pats skaniausias marinatas. Juo marinuoju visas daržoves.

Marinuoti agurkai „viens-du“ (24)

Viens-du ir pagaminau 12 stiklainių.

Kiaulienos pjausniai (1)

Kiaulienos pjausnių receptas.

Minkšti ir trapūs grietinėčiai

Paprasti, minkšti, trapūs grietinėčiai su varške.
Pn rgs. 02d.
13°...21°
Št rgs. 03d.
11°...20°
Sk rgs. 04d.
13°...21°
Pr rgs. 05d.
11°...23°
An rgs. 06d.
11°...19°