Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis

Vienas mano mėgiamiausių kepinių, sujungiantis sodrią tešlą su kvapniais įdarais. Nebijokite duoti laisvės savo fantazijai ir eksperimentuodami su įvairiais ingredientais kurkite puikius įdarus bandelėms.
Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Paruošimo laikas: 1 val. neaktyvus + 15 min. aktyvus + 1 val. kepimas (2 x 30 min.) = 2 val. 15 min.

1 stiklinė – 250 ml

Ingredientai

Tešlai:

1 kg miltų
550 ml drungno pieno, riebesnio
150 g smulkaus cukraus
160 g nesūdyto sviesto
45-50 g šviežių mielių arba 15 g sausų mielių
1 vidutinio dydžio kiaušinis
1/2 arb.š. malto kardamono
1 valg.š. cinamono
1/2 arb.š. druskos

Cinamoniniam-abrikosiniam įdarui (pakanka pusei tešlos kiekio):

150 g smulkaus ir lipnaus šviesiai rudo cukraus
50 g nesūdyto sviesto, minkšto, kambario temperatūros
3 valg.š. cinamono
5 valg.š. abrikosų džemo

Aguoniniam įdarui (pakanka pusei tešlos kiekio):

1 stiklinės aguonų
50 g nesūdyto sviesto, minkšto, kambario temperatūros
7 valg.š. smulkaus ir lipnaus šviesiai rudo cukraus

Kiaušinio plakiniui:

1 vidutinio kiaušinio
šlakelio pieno

Kaip gaminti:

* Paruoškite tešlą. Mažame puodelyje ištirpinkite sviestą ir leiskite jam ataušti. Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus su cinamonu, kardamonu bei druska. Dideliame dubenyje sumaišykite mieles su šiltu pienu, cukrumi, sviestu, kiaušiniu bei truputėliu miltų mišinio. Supilkite likusį miltų mišinį ir užmaišykite tešlą iki viskas gerai išsimaišys. Minkykite rankomis arba stacionaraus mikserio pagalba. Suformuokite tešlos kamuoliuką ir įdėję į miltuotą dubenį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu. Palikite pakilti 1 valandą, kol tešla padvigubės.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Tešlą paspauskite, padalinkite į dvi dalis ir perkelkite vieną dalį ant miltuoto stalviršio. Iškočiokite ploną pailgą stačiakampį, maždaug 70 x 25 cm. Sumaišykite cinamoną su cukrumį. Tešlą ištepkite minkštu viestu, tuomet abrikosų džemu ir apibarstykite cinamoniniu cukrumi. Paspausdami suvyniokite tešlą į gana ploną ilgą ritinį. Formuokite bandeles pjaudami įstrižai, kaskart vis į kitą pusę. Turite gauti bandutes, kurios būtų panačios į trikampius nupjautomis viršūnėmis. Kiekvieną bandutę su pirštu paspauskite per vidurį ir sulipinkite viršutinio tešlos sluoksnio kraštus – tuomet bandelės įgaus gražią formą ir puikiai matysis įdaro sluoksniai. Aptepkite kiaušinio plaukiniu ir pašaukite į 200°C orkaitę, kepkite apie 30 minučių, kol gražiai paruduos.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Paruoškite aguoninį įdarą: Verdančiu vandeniu nuplikykite aguonas, palikite pastovėti kelias minutes, tuomet nukoškite. Sumalkite aguonas naudodami kavamalę ir sumaišykite su cukrumi. Iškočiokite antrą tešlos stačiakampį, 70 x 25 cm. Tešlą ištepkite minkštu viestu, tuomet aguonu mišiniu. Paspausdami suvyniokite tešlą į gana ploną ilgą ritinį. Formuokite bandeles pjaudami įstrižai, kaskart vis į kitą pusę. Turite gauti bandutes, kurios būtų panačios į trikampius nupjautomis viršūnėmis. Kiekvieną bandutę su pirštu paspauskite per vidurį ir sulipinkite viršutinio tešlos sluoksnio kraštus. Aptepkite kiaušinio plaukiniu ir pašaukite į 200°C orkaitę, kepkite apie 30 minučių, kol gražiai paruduos.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

* Kiekvienam įdarui Jums reikės dviejų kepimo skardų.

Julijos virtuvė. Cinamoninės bandelės ir bandelės su aguonomis
© J. Steponavičiūtės nuotr.

Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Bemieliai purūs blynai

Tiesą sakant esame lietinių gerbėjai, mažus blynus kepu retai, bet jei jau kepu, tai būtent šiuos “kefyrinius”. Jie skoniu ir išvaizda labai panašūs į mielinius, tačiau yra bemieliai.

Perlenkta pica su grybais ir keturiais sūriais

Perlenkta pica su grybais ir keturiais sūriais: mocarela, čederiu, parmezanu ir feta.

Perlinių kruopų salotos su sėklomis ir riešutais

Salotos yra maistingos, skanios ir greitai pagaminamos. Vietoj perlinių kruopų galite naudoti ryžius, tikrai bus ne mažiau skanu.

Grietiniečiai (4)

Pyragėliai lieka skanūs ir minkšti net ir kitą dieną! Visgi, gerai padariau, kad gaminau iš dviejų porcijų. Be to, dariau didesnius, man tokie skanesni. Bekeldama nuotraukas į šį įrašą susigundžiau, bėgau į virtuvę pačiupti dar vieno grietiniečio. Taigi, valgau ir rašau, rašau ir valgau. Skanaus man!

Lašiša įdarytas prancūziškas batonas (2)

Taip įdarytas batonas papuoš jūsų užkandžių stalą. Pagaminti labai paprasta ir greita.

Pyragas su rabarbarais

Savaitgalį tėtis iš savo daržo man priskynė rabarbarų. Vaikystėje juos grauždavau vienus arba pamirkytus cukruje. Kažkaip dabar netraukia… Nusprendžiau ką nors iškepti. Maišydama tešlą užtrukau gal kokias penkias minutes, o pats pyragas kepė apie valandą. Vėliau tik išėmiau iš orkaitės ir vuolia! Toks jausmas, lyg pyragas būtų pats save pagaminęs.

Karštos salotos su vištiena ir feta

Pavasaris ragina ieškoti žalios spalvos, virtuvėje ji, žinoma, atsiranda žalumynų, pirmų ilgavaisių agurkų formomis.

Kondensuoto pieno keksas su bananais

Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!

Pagrindinės taisyklės, kaip tinkamai suderinti vyną ir maistą

Gėrimų žinovai pasakys, kad norint tinkamai ragauti vyną, yra svarbios trys taisyklės: tinkama gėrimo temperatūra, taurės forma, skirta tam vyno tipui, ir tinkamai parinktas maistas.

Riešutų ir sėklų karameliniai saldainiai

Gal ir jums yra tekę vaikystėje keptuvėje išlydyti cukrų, o kai jis sustingsta - sulaužyti ir po to valgyti tokius saldainius. Šie yra patobulinti, ir su riešutais bei įvairiomis sėklomis gavosi labai skanūs.

Nekeptas varškės ir obuolių tortas (1)

Dar vienas tortas į mano mėgstamų nekeptų tortų sąrašą. Šį kartą pabandžiau padaryti obuolių sluoksnį. Super! Obuolių nesuviriau į visišką košę, tad valgant jautėsi gaivūs obuolių gabaliukai.

Firminiai varškėtukai (2)

Be kiaušinių, be miltų, virti arba kepti… Tiesiog tobuli, jei mėgstate varškėtukus ir šilkinius bulvių kukulius.

Kondensuoto pieno keksiukai su rabarbarais

Jau tampa tradicija rašyti apie patiekalus, gaminamus iš sezoninių daržovių ar vaisių. Šių dienų aktualija, žinoma, rabarbarai.

Vištienos salotos (1)

Sočios ir spalvingos salotos, patinksiančios lietuviškos virtuvės mėgėjams.

Mielinės bandelės su lašinukais (2)

Labai skanios, minkštos, purios, lengvos, sultingos bandelės su lašinukais. Jų kvapas tiesiog gundantis.
Pn geg. 27d.
8°...23°
Št geg. 28d.
12°...25°
Sk geg. 29d.
15°...24°
Pr geg. 30d.
15°...24°
An geg. 31d.
17°...23°