Išsikepkime šventėms imbierinių ar vanilinių meduolių

Istoriniuose raštuose teigiama, kad Europoje imbiero į kepinius pirmieji ėmė berti katalikų vienuoliai. Yra daugybė šių aromatingų kepinių receptų.

Aštrūs meduoliai

Patiekalų gardinimas prieskoniais – subtilus dalykas. Vienu metu galime pajusti tik kelis skonius. Imbieriniai meduoliukai – viena iš išimčių. Yra daug šių populiarių sausainių receptų, ir visuose gausu įvairių prieskonių.

Reikės:

1 kiaušinio,
17 šaukštų miltų,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
2 arbatinių šaukštelių malto cinamono,
1,5 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių,
0,5 arbatinio šaukštelio maltų muskatų,
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero,
žiupsnio druskos,
100 g sviesto,
9 šaukštų melasos arba tamsiojo „Muscovado“ cukraus,
1 valgomojo šaukšto miltinio cukraus.

Kaip gaminti

* Į dubenį suberkite miltus, maltus imbierą, cinamoną, gvazdikėlius, muskatus, druską, kepimo miltelius. Viską išmaišykite.

* Melasą, ištirpintą sviestą lėtai išplakite elektriniu plakikliu. Įmuškite kiaušinį ir lėtai plakite apie minutę. Masę nuo dubens sienelių nubraukite į dubenį ir plakite dar apie minutę.

* Į šlapiąją masę lėtai plakdami po truputį įmaišykite miltų masę.

* Tešlą padėkite valandai į šaldytuvą.

* Ant miltuoto paviršiaus iškočiokite tešlą – iki 1,5 cm storio. Formele išspauskite sausainius. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėkite taip, kad tarp jų būtų kelių centimetrų tarpeliai, priešingu atveju, kepdami sukibs. Iš šio kiekio turėtumėt iškepti apie 14 sausainių.

* Pašaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite apie 15 min.

* Atvėsusius meduoliukus pabarstykite miltiniu cukrumi.

P. S.

Miltinį cukrų, kakavos miltelius, tirpią kavą, cinamoną ant kepinių patogu berti per sietelį.

Vaniliniai meduoliai

Mažieji ne itin mėgsta meduoliukus, kuriuose daug prieskonių, ypač aštrių. Jie mieliau kerta švelniai vanile kvepiančius ir glaistu papuoštus sausainius. O dar jei galima patiems tuos skanėstus pakočioti, su formelėmis pasidarbuoti ir papuošti, tai jau – tikra pramoga.

Reikės:

230 g miltų,
žiupsnelio druskos,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
120 g sviesto,
150 g cukraus,
1 didelio kiaušinio,
0,5 arbatinio šaukštelio imbiero,
1 šaukštelio vanilės ekstrakto.

Kaip gaminti

* Kambario temperatūros sviestą ir cukrų išsukite iki purios masės.

* Į gautą masę įmaišykite kiaušinį ir vanilės ekstraktą.

* Dubenyje išmaišykite miltus, druską, imbierą, kepimo miltelius ir suberkite į dubenį su sviesto ir kiaušinio mase. Suminkykite tešlą. Padalykite ją į dvi dalis, kad greičiau atšaltų, ir įdėkite į šaldytuvą.

* Ant miltuoto stalo tešlą iškočiokite iki 1 cm storio. Vis pasukite ją, kad įsitikintumėte, jog neprikibo prie paviršiaus. Pamiltuota formele išspauskite sausainius. Jų iš šio kiekio išeis apie 20. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dar 15 min. įdėkite į šaldytuvą – tai padės išsaugoti formą, kai sausainiai keps.

* Orkaitę įkaitinkite iki 170–180 °C ir pašaukite į ją sausainius. Kepkite apie 10 min., kol sausainių krašteliai ims rusvėti. Svarbu neperkepti, nes bus kieti.

Cukrinis glaistas

Reikės:

1 didelio kiaušinio baltymo,
1 arbatinio šaukštelio citrinų sulčių,
165 g miltinio cukraus.

Kaip gaminti

* Kiaušinio baltymą išplakite su citrinų sultimis iki putų.

* Į dubenį su išplaktu baltymu įsijokite miltinį cukrų. Pamažu suplakite iki vientisos masės.

* Šioje masėje iškart mirkykite atvėsusius sausainius arba supilkite ją į sandariai uždaromą indą, nes nuo sąlyčio su oru glaistas džiūsta ir kietėja. Ant sausainių jis išdžius per maždaug 2 valandas.

* Jeigu norėsite išspausti ant sausainių raštus, reikės specialių įrankių – konditerinės tūtelės (arba švirkšto) su mažą skylutę turinčiu antgaliu.

P. S.

* Saugesnis glaisto paruošimo (be žalio kiaušinio baltymo) būdas – konditerinio glaisto mišiniai.

* Iškeptus sausainius dar galite plonai patepti medumi ir užberti spalvotų pabarstų.

Meduolių prieskoniai

Imbieriniuose meduoliukuose, be abejo, bus imbiero. Be jo, į tešlą beriama ir kitokių ne mažiau intensyvaus skonio bei aromato prieskonių. Būna pirkti jau paruoštų. Tešla nuo jų patamsėja, o kepiniai būna labai aromatingi. Tik ne visiems patinka, pavyzdžiui, anyžiai ar kalendra. Atsižvelgdami į prieskonių savybes, mišinį galite paruošti ir patys. Daugelio jų skonį ir aromatą nusakyti sunku – reikia paragauti.
mbieras

Skonis ir aromatas dėl jame esančių eterinių medžiagų aštrus, netgi deginantis. Turi konservuojamųjų savybių.

Cinamonas

Skonis ir aromatas nestiprus, saldus, kvapus. Patogiausia pirkti maltą. Kai kurie prieskonių gamintojai cinamoną kvepina.

Gvazdikėliai

Aromatas ir skonis savotiškas: ir saldus, ir stiprus. Maltų prekybos centruose būna retai, nebent specializuotose prieskonių parduotuvėse ar skyriuose. Galima susimalti patiems.

Muskatai

Skonis ir aromatas sodrus, gaivus, labai aromatingas. Galima nusipirkti ir riešutų, ir malto muskato.

Kvapieji pipirai

Kitaip dar vadinami kvapiaisiais pimentais. Angliškas šio prieskonio pavadinimas (allspice) nusako turtingas skonines šių žirnelių savybes. Kvapieji pipirai turi muskato, gvazdikėlių, cinamono bei juodųjų pipirų skonio savybių. Gana aitrūs.

Kardamonas

Sodraus kvapo ir skonio. Kai kurie sako, kad šis prieskonis kvepia sakais. Yra gana aštrus, turi kartumo. Trečias pagal brangumą po šafrano ir vanilės.

Žvaigždinis anyžius

Skonis specifinis, aromatas panašus į saldymedžio, pankolio. Paprastas būdas sužinoti šio prieskonio skonį – paragauti anyžinių ledinukų.

Kalendra

Skonis ir aromatas saldokas, primena medžio kvapą, aitrus. Kai kuriems kalendros kvapas panašus į citrusų.

Juodieji pipirai

Aitrūs, kartūs. Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų suteikia kepiniui aštrumo. Kartais šių beriama į juodą kavą – kad dar labiau sušildytų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis