Gruzdinti ryžių kukuliai su įdaru

Apie mano santykį su Italija artimesni draugai žino, o jums pasakysiu tiek – kadaise ši šalis man tapo startu į tai, kuo esu dabar. Ir štai jau daugel metų apsilankau joje, paragauju naujų skonių, susipažįstu su naujais žmonėmis. Ir visada atrandu kažko nematyto, neragauto.

Paskutinė kelionė nebuvo išimtis, besikeliant keltu į Siciliją, paragavome vieno populiariausių gatvės maisto atstovų – netikrais (falšyvais) apelsinais pravardžiuojamų arančinų. Tais, ragautaisiais sužavėta nelikau, tačiau iš karto sumojau, kad grįžus namo pirmiausia ieškosiu jų recepto ir gruzdinsiu prieš pat kelionę išspaustame saulėgrąžų aliejuje.

Beskaitant receptus, aptikau kelias gudrybes. Viena jų – ryžių rūšis, iš birių laukinių sulipdyti kukulį niekaip nepavyktų, o štai kibūs, sušių gamybai skirti ryžiai tam itin tinka, tik būtinai atkreipkite dėmesį į virimo būdą – jie turi virti lėtai, nedidelėje kaitroje ir ilgiau nei įprasta, kad susidarytų kleisteris.

Antroji – tam, kad arančinai būtų kuo panašesni į apelsinus, į džiūvėsėlius, kuriuose voliojami prieš gruzdinant, įberkite raudonosios paprikos miltelių, tai suteiks ne tik ypatingą spalvą, bet dar ir poskonį.

Terlionės ir indų daug, todėl verta pasigaminti didesnį kiekį vienu sykiu ir dalį užšaldyti.

Iš sekančio kiekio produktų pagaminau 12 arančinų:

0,5 kg kibių ryžių,

100 g šviežių arba šaldytų žaliųjų žirnelių,

200 g karštai rūkyto kumpio,

200 g mocarelos,

100 g kvietinių miltų,

100 g maltų džiūvėsėlių,

1 valg. š. maltos raudonosios paprikos,

1 a. š. druskos,

2 kiaušinių,

aliejaus gruzdinti.

Ryžius išvirkite ir atvėsinkite. Paruoškite įdarą – į gilesnį indą stambia tarka sutarkuokite mocarelą, nedideliais gabaliukais supjaustykite kumpį ir jį suberkite į sūrio tarkius kartu su šviežiais ar atšildytais žirneliais. Paruoškite produktus arančinams apvolioti – į vieną indą suberkite miltus, į kitą – džiūvėsėlius ir maltą papriką (ji suteiks spalvą), o trečiame išplakite kiaušinius.

Ryžius ir įdaro masę padalinkite į 12 lygių dalių. Drėgnais delnais formuokite paplotėlį, dėkite įdaro ir atsargiai formuokite rutulį, kruopščiai paslėpdami įdarą. Paruoštus rutulius dėkite ant vandeniu suvilgytos medinės lentelės.

Įkaitinkite aliejų, jo turi būti tiek, kad bent pusė arančino laisvai plaukiotų jame. Kiekvieną kamuolį apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Leiskite į aliejų, gruzdinkite apie 2–3 minutes kiekvieną pusę. Ištraukę iš aliejaus dėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. Tiekite iš karto su mėgstamu padažu ar daržovėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis