Firminis obuolių pyragas

Obuoliai krituoliai tiesiog prašosi į krepšį, o išsiilgusieji rudeninio obuolinio skonio tiesiog reikalauja šio pyrago. Kasdien.

Šio pyrago atsiradimo mano virtuvėje istorija panaši į šimtus kitų – kepiau šarlotę, vėliau kažkam reikėjo morengų, paskui obuolių pyrago tešloje išbandžiau savo spaudžiamus aliejus ir mūsų laimingų vištaičių kiaušinius. Kol viskas pasiekė tobulumą ir buvo užtvirtinta produktų kiekiu mano užrašinėje.


Pyragui bus reikalingi sekantys produktai:


5 obuoliai

5 dideli kiaušiniai

5 v.š. rudojo cukraus

5 v.š. tyro aliejaus

5 v.š. kvietinių miltų

5 v.š. miltelinio cukraus (pudros)

1 a.š. sodos

obuolių acto

žiupsnelis cinamono


Gaminame


* Atskiriu kiaušinių baltymus, iškarto į gilesnį indą, kuriame vėliau juos plaksiu. Į indą įdedu ir plakiklio antgalius ir nešu į šaldytuvą. Tai maža gudrybė, bet tikrai padedanti išplakti baltymus žymiai kokybiškiau.

* Trynius plaku šluotele, sudedu cukrų, pilu aliejų ir maišau, kol cukrus ištirpsta. Sudedu miltus, cinamoną, įmaišau. Obuolius nuplaunu, pjaunu pusiau, išimu sėklalizdžius ir supjaustau stambiais kubeliais, tiesiai į kepimo popieriumi išklotą formą su nuimamais bortais.

* Sodą didesniame šaukšte laikau virš tešlos ir lėtai pilu actą, kol vis susidaro putos. Jas įmaišau į tešlą ir pilu ant obuolių. Formą šaunu į orkaitės vidurį, jungiu 180 C ir palieku kepti apie 40 minučių. Tuo metu iš šaldytuvo traukiu baltymus ir plaku juos, kol tampa blizgūs. Suberiu miltelinį cukrų ir įmaišau jį į baltymų masę.


Asmeninio albumo nuotr.


* Po 40 minučių kepimo, formą ištraukiu, sukrečiu baltymus, juos šakute tolygiai paskirstau, formuodama „kepurę“. Ir pyragą nedelsiant grąžinu į orkaitę. Kepu apie 10-15 minučių, kol švelniai paruduoja baltymai ir išjungiu kaitrą. Po 10 minučių pyragą ištraukiu ir palieku atvėsti. Yra buvę atvejų, kai kai kas neišlaukė pilno atvėsimo ir ragavo pyragą dar labai karštą. Bet sakė daugiau taip nedarysiantis, nes tikrai verta palaukti, kol pyragas atvės ir netgi bus atšaldytas šaldytuve.


Asmeninio albumo nuotr.


* Pyragas gardus ir šiltas, žinoma, tačiau atšaldytas atsiskleidžia visu savo purumo ir burnoje tirpstančio morengo skoniu.


Asmeninio albumo nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis