Etnologė: per šventes maistas šeimą turi suburti ne tik valgyti, bet ir bendrauti (+ RECEPTAS)

 (1)
Jau prasidėjo ypatingas švenčių laukimo periodas – adventas. Šiuo laikotarpiu žmonės bando rasti ramybę artimųjų apsuptyje bei vis dažniau susimąsto, ką gali nuveikti geriau ir prasmingiau, išsikelia tam tikrus tikslus ar net susidaro darbų sąrašą. Nors dar laukia trys Kalėdų laukimo savaitės, tačiau apie tai, ką reiškia adventas ir kaip dera laukti artėjančių švenčių, pasakoja etnologė Gražina Kadžytė.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Adventas – metas baigti didžiuosius darbus

Etnologė G. Kadžytė sako, kad šiuo laikotarpiu reikia nesipykti bei stengtis būti geriems, nes tuomet ir visas pasaulis taps geresnis. Etnologės teigimu, daugeliui žmonių adventas įprasmina ateities viltis.

„Šis laikotarpis vieniems žmonėms primena Jėzaus gimimą, kitiems – žiemos saulėgrįžą ir naujus metus. Mūsų protėviai, seneliai ir dar tėvai advento metu stengėsi kuo greičiau užbaigti didžiuosius darbus, apmąstyti buvusias sėkmes ir nesėkmes bei tuos dalykus, kurie bus svarbūs ateinančiais metais“, – pasakoja G. Kadžytė.

Gražina Kadžytė
Gražina Kadžytė
© DELFI / Tomas Vinickas

Etnologės teigimu, šiuolaikiniai žmonės turi ypač mažai galimybių pasidžiaugti kasdienybės akimirkomis, nes įsisukę į darbų rutiną, pamiršta svarbiausius dalykus.

„Rašome nuveiktus darbų, įvykdytų projektų ataskaitas, tačiau turime vis mažiau vidinės ramybės. Šiuo metu būtų prasminga į namus atsinešti advento vainikus ir kalendorius ne tik kaip dekoracijas, bet ir kaip prasmingus saviugdos, bendrystės bei savitarpio supratimo tobulinimo instrumentus, kurie nors trumpam pakviestų nurimti, susėsti, pasikalbėti, pasitarti ar pasiguosti“, – sako G. Kadžytė.

Ant stalo – ne tik tradicinis, bet ir egzotiškas maistas

Šiandien žmonės turi galimybę nueiti į parduotuvę ir nusipirkti tokių produktų, apie kuriuos jų protėviai net negalėjo pasvajoti. Vis dažniau ant lietuviško stalo galima rasti įvairių daržovių, egzotiškų vaisių ar net jūros gėrybių – austrių, krevečių, midijų, krabų.

Etnologė G. Kadžytė sako, kad kalbant apie maistą, derėtų prisiminti posakį: „Ne vien duona žmogus gyvas“, todėl jis turi suburti šeimas ne tik valgyti, bet ir bendrauti.

Vieno didžiųjų prekybos tinklų viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad prieš šventes žmonės linkę ne tik pirkti daugiau nei įprasta, tačiau renkasi ir įvairesnius produktus bei bando tradicijas derinti su modernumu.

„Jau keleri metai iš eilės matome tendenciją – pirkėjai drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnius skonius ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais. Jie jau lapkričio mėnesį dairosi geresnių kainų ir akcijų, nori maisto ruošimui skirtus ilgo galiojimo produktus nusipirkti kuo anksčiau, kad vėliau nebereikėtų tuo rūpintis. Pastebime, kad tiek mėsos, tiek žuvies pardavimai ypač išauga advento pabaigoje – prieš pat šv. Kalėdas, o populiariausi produktai išlieka kūčiukai, silkė, paukštiena, šviežia žuvis, mandarinai ir aguonos“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Tradicinio meniu pokyčiai – lašišos tartaras su mangais

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad prasidėjęs advento laikotarpis lietuvius skatina vis dažniau prisiminti žuvį ir jos produktus. Anot ekspertės, dažniausiai gaminamas maisto produktas šventiniu laikotarpiu – lašiša.

„Kad lašiša būtų skani, ji pirmiausia turi būti kokybiška, bet taip pat daug kas priklauso nuo recepto – kuo jis paprastesnis, tuo – geresnis. Neretai žmonės galvoja, kad lašišos tartarą gali pagaminti tik restorano šefas, tačiau skubu nuraminti – taip tikrai nėra. Šis užkandis puikiai tinka ne tik žiemos šventėms, bet ir kitoms ypatingos progoms, kai maisto kokybė ir pateikimas yra vertinami kaip svarbi šventės dalis,“ – sako A. Rasmussen ir dalinais lašišos tartaro su mangais receptą.

Jums reikės:

300 g šviežios lašišos filė
2 vnt. mangų
4 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v. š. citrinos sulčių
Smulkintų svogūnų laiškų
Druskos
Pipirų

Gaminimas:

Lašišą supjaustykite mažais gabalėliais ir nedideliame dubenėlyje sumaišykite kartu su pjaustytais mangais ir smulkintais svogūnų laiškais. Tuomet pilkite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Pamarinuokite apie 10 minučių ir skanaukite! Mangų vaisius pagal skonį galite keisti kitais saldžiais vaisiais – abrikosais, nektarinais ar saldžiomis slyvomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Sausas agurkų raugimo būdas - valgysite jau po 3 val.

Būna, kad šviežiai raugintų agurkėlių užsimanote šiandien. Bet vakar anei užvakar jų neparaugėte... Išeitis yra!

Traškūs senoviniai vafliai

Saulėtą vasaros rytą susigundykite praleisti virtuvėje: tyla ir ramybė, šviesioje virtuvėje ant grindų besivoliojanti saulė, šviežios kavos kvapas ir naminiai pusryčiai. Senoviniai pusryčiai. Tiesiog visas senoviškų vaflių kepimo ritualas.

Minkštos varškės spurgytės

Pasigaminkite gardžių varškės spurgyčių.

Be galo skani namuose sūdyta skumbrė su krapais ir kadagio uogomis

Pagaminti nesudėtinga, o skonis kaip restorane!

Vasariškas kalakutienos kepeninės receptas

Ši kepeninė tiesiog tirpsta burnoje kartu su sproginėjančiomis uogomis.

Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas morkų pyragas

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą.

Gardieji bulvių kroketai su varške ir sūriu

Tinka kaip patiekalas arba garnyras.

Vasaros užkandžiai: tortilijų suktinukai su kumpiu

Receptas labai paprastas. Vienas du ir oplia – tortilijų suktinukai su kumpiu. Paprasčiau nebūna. Bet kai skanu... Nors variantų galima sugalvoti milijoną!