Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Šventėms - žinomų žmonių kalėdiniai silkės patiekalai
- Gruodžio mėn. horoskopas - nestigs nei sunkumų, nei gerų pokyčių
- Makiažo idėjos kalėdiniam ir naujamečiam vakarėliui
- Šventinis įvaizdis pagal stilistę A. Gilytę
- Filmo premjeroje – 1 000 madai neabejingų žiūrovų
16 vidutinio dydžio eklerų
Eklerams:
200 grl. vandens
100 gr. sviesto
160 gr. miltų
3-4 kiaušiniai (man užteko 3 L dydžio)
1 v.š. cukraus
0,3 a.š. druskos
Kremui:
200 ml. grietinėlės 35 %
200 gr. kreminės arba paprastos varškės
4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
* Eklerai. Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų, druską pilame į puodą ir užviriname. Sumažiname ugnį iki vidutinės, nenuimdami nuo viryklės puodo suberiame miltus ir intensyviai maišome, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą.
* Nukeliame puodą nuo viryklės, paliekame apie 4 min. atvėsti. Tuomet po vieną mušame kiaušinius ir lėtai, bet gerai maišome. Tešla turi būti minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai laikanti savo formą. Todėl žiūrėkite, kiek kiaušinių įmušti - jei tešla jau reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nereikia (man užteko 3). Jei kartais įmušėte per daug kiaušinių, ir tešla pernelyg skysta, - grąžinkite puodą ant viryklės ir dar maišydami paplikykite tešlą, kol ji sutirštės (bet nepermaišykite ir neperlaikykite ant ugnies.
* Dedame po valgomąjį šaukštą tešlos ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Labai gerai įkaitiname orkaitę iki 210° C, kepame eklerus apie 25 min., kol jie pradeda gražiai ruduoti ir susidaro plutelė. Tuomet sumažiname ugnį iki 180° C ir kepame dar apie 10 min. Išjungiame orkaitę ir neatidarę durelių paliekame eklerus atvėsti orkaitėje - apie 20-30 min.
Pastaba. Kepimo laikas priklauso nuo eklerų dydžio. Jei darysite mažesnius - trumpinkite kepimo laiką, stebėkite, kada jie pradeda ruduoti.
* Kremas. Iki standumo išplakame grietinėlę su cukrumi ir sumaišome su varške (jei naudosite paprastą - pertrinkite per sietelį). Išvirkščiame kremo konditeriniu švirkštu į eklerus, arba tiesiog perpjovę juos per pusę.