Duona be minkymo

 (8)
Duona labai skani, ypač kol šilta. Plutelė kieta, traški, vidus minkštas. Duonos pluta pastovėjusi minkštėja.
Duona be minkymo
© www.bakingsecrets.lt

Pagaliau galiu pasidalinti puikiu duonelės receptu, o iki jo ėjau gana ilgą ir akmenuotą kelią... Nors receptas itin paprastas, bet matyt kuo paprasčiau, tuo man sudėtingiau. Šypt. Kepiau šią duoną keturis kartus, skaičiau daugybę jos recepto variantų, išbandžiau skirtingus ir turbūt padariau visas įmanomas klaidas, kurias galima padaryti kepant šią duoną. Sąžiningai pasakius, jau buvau bepasiduodanti, o ir vyras skatino daugiau jos nebekepti (ačiū Jam). Tačiau aš kantri ir tvirto charakterio, jei ko nors noriu ir tikiu, jog visai nedaug trūksta iki sėkmės, nesustoju.

Vis dėlto noras buvo didesnis už visas nepalankias aplinkybes, duonelę pagaminau, kitą rytą iškepiau, o kai prapjoviau ir paragavau puoliau šokinėti iš džiaugsmo ir rėkti tam nenaudėliui vyrui (šypt): 'Aš juk, sakiau! Duona nuostabi!'.

Vyras išdidžiai pareiškė ateinąs paragauti ir įvertinti. Įvertino nedaugžodžiaudamas, o lėkštė su suteptais sumuštiniais (su šia duona) ištuštėjo akimirksniu.

Duona be minkymo
© www.bakingsecrets.lt

Kad duona gautųsi gera ir išvengtumėte visų mano padarytų klaidų, žemiau rasite daug patarimų ir pastebėjimų į ką reiktų atkreipti dėmesį.

Patarimai, pastebėjimai.

- Vanduo tešlai turi būti šiltas - 46 laipsnių temperatūros. Jei bus šaltesnis ar karštesnis, mielės žus ir/ar nesuveiks.
- Galima naudoti vien įprastus kvietinius miltus. Pilno grūdo miltai nėra būtini. Tačiau su jais man duona daug skanesnė, o taip pat truputį sveikesnė.

- Tešlos minkyti nereikia. Sumaišykite šaukštu. Tešlą kildinkite nuo 12 iki 24 valandų. Optimaliausias laikas 18 valandų. Tačiau nestresuokite, jei pastovės ilgiau ar truputį trumpiau. Duona tikrai gausis.

- Po pirmo pakilimo tešla atrodys daugmaž taip (nuotrauka daryta tešlos vien iš kvietinių miltų ir viršus nebuvo barstytas miltais):

Duona be minkymo
© www.bakingsecrets.lt

- Pastovėjusi tešla bus labai lipni, su burbuliukais. Geriausia ją išversti ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus ir tai gali truputį prilipti prie stalo. Jei to norite išvengti, stalą šiek tiek sudrėkinkite, pasitieskite maistinę plėvelę, apibarstykite miltais ir tuomet ant jos išverskite tešlą.

- Tešlos minkyti nereikia! Jei minkysite, negausite purios duonos, su gražiomis skylutės, gausite kietą blyną. Kaip tešlą surinkti į krūvą? Aš naudojau duonai/tešlai skirtą gremžtuką. Apibarsčiau jį miltais ir su juo 'ėmiau' tešlą iš šonų į viduriuką, kad gautųsi apvali forma. Vėlgi, ilgai dirbti nereikia, tik 'suimkite' šonus į krūvą, užtenka. Tešla dar kartą kils dubenyje, susiformuos gražus kamuoliukas.

- Antram kildinimui į dubenį įtieskite švarų rankšluostį gausiai apibarstytą miltais. Kam? Kad tešla neprikibtų ir lengvai ją perkeltumėte į karštą kepimo indą. Vietoj rankšluosčio galima naudoti ir kepimo popierių. Esu bandžiusi, bet man labiau patiko su rankšluosčiu. Tešla taip nekimba kaip prie popieriaus.

- Nebijokite duonos tiesiog išversti iš rankšluosčio į puodą. Kepdama, kildama ji suformuos gražų kepaliuką ir papildomai nieko daryti nereikia.

- Labai labai svarbu gerai įkaitinti orkaitę. Kuo ji ilgiau kaista, tuo geriau. Įjunkite orkaitę likus 30-45 minutėms iki kada baigs kilti tešla. Tuo pačiu orkaitėje turi kaisti ir karščiui atsparus indas su dangčiu. Čia geriausiai tinka sunkūs ketaus, moliniai, keramikiniai ar stikliniai indai, kurie gali atlaikyti tokią orkaitės temperatūrą.

- Gavau klausimų, koks mano indas, todėl įdedu nuotrauką (mano puodas juodos spalvos).

- Jei įdėsite duoną į šaltą neįkaitusį indą, ji prikibs prie indo, po to jos neiškrapštysite. Sakau, žinau! Antrąkart kepdama užmiršau, kad reikia indą įkaitinti ir duoną 'suverčiau' į šaltą puodą. Duona prikibo! Teko mirkyti per naktį vandenyje, kad bent išgelbėčiau puodą.

- Puodo netepkite aliejumi, nes prirūks visa virtuvė ir dar sugadinsite patį puodą. Geriausiai man pasiteisinęs dalykas - į jau įkaitusio puodo dugną, prieš pat dedant duoną, įtieskite kepimo popierių (prieš tai pasimatuokite puodo dugną ir išsikirpkite reikiamą apskritimą). Tokia technika, man labiausiai patiko, nes duona neprilipo, gerai paskrudo. Aišku, galima įteisti ir didelį gabalą kepimo popieriaus, tačiau duonos šonai nebus labai gražūs, o tarsi susiglamžę nuo kepimo popieriaus. Bandžiau, man taip nepatiko.

- Duoną kepti reikia labai aukštoje temperatūroje 230 laipsnių iš pradžių 30 minučių su uždengtu dangčiu, vėliau dangtį nuimkite ir dar kepkite 15-20 minučių arba kol gerai apskrus, pluta bus kieta, o pabarbenus į duonos apačią, girdėsis tarsi ji būtų tuščiavidurė.

- Kai duona iškeps, iškart ją išimkite iš puodo, nulupkite kepimo popierių ir atvėsinkite ant grotelių.
Duoną pjaustykite duonos peiliu.

Ingredientai

Kepimo puodo skersmuo 20-23 cm
1 puodelis - 250 ml

2 1/2 puodelio įprastų kvietinių miltų
1/2 puodelio pilno grūdo kvietinių miltų
1/4 šaukštelio sausų mielių
1 šaukštelis cukraus
1 šaukštelis druskos
1 1/2 puodelio šilto vandens

Gaminimo eiga

* Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus ir druską.

* Į šiltą vandenį dėkite cukraus, mieles, išmaišykite. Palikite 4 minutėms pastovėti, kad mieles pradėtų veikti.

* Į miltus pilkite vandenį, sumaišykite šaukštu, kad neliktų sausų miltų.

* Dubenį apvyniokite plėvele ir palikite kambario temperatūroje 18 valandų.

* Į kitą dubenį įtieskite švarų rankšluostį, jį gausiai apibarstykite miltais. Atidėkite į šoną.
Ant stalo pasitieskite plėvelės, gausiai pabarstykite miltais. Išverskite kibią tešlą ant plėvelės, apibarstykite miltais. Iš tešlos suformuokite kamuoliuką. Nereikia minkyti, tik tešlos kraštus suspauskite į vidurį, kad tešla nebūtų kaip blynas.

* Tešlą dėkite į dubenį su rankšluosčiu. Viršų dar truputį pabarstykite miltais. Dubenį vėl apvyniokite plėvele arba uždenkite sandariu dangčiu. Palikite tešlą pailsėti ir pakilti 2 valandoms.
Kai iki tešlos kilimo pabaigos liks 30-45 minutes, įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Į orkaitę taip pat dėkite sunkų ketaus ar kitą karščiui atsparų indą ir kaitinkite bent 30 minučių, kol duona bus paruošta kepti.

Duona be minkymo
© www.bakingsecrets.lt

* Kai duona pakils, išimkite puodą iš orkaitės, įtieskite į puodo dugną kepimo popierių ir paėmę už rankšluosčio kraštų perkelkite duoną iš dubens į įkaitusį puodą, uždenkite dangčiu.

* Karštą puodą su duona šaukite atgal į orkaitę ir kepkite 30 minučių.

* Tuomet nukelkite puodo dangtį ir dar kepkite 15-20 minučių arba kol duona bus visiškai iškepusi.
Iškeptą duoną išimkite iš puodo ir atvėsinkite ant grotelių.

www.bakingsecrets.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Kas yra svarbiausias itališkų Kalėdų elementas?

Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo.

Šventiniam stalui – maisto tinklaraštininkių patiekalai iš burokėlių. RECEPTAI (2)

Sekmadienį Julijos Janus naujai įrengtų namų virtuvėje susirinko garsiausios maisto tinklaraštininkės, kulinarinių knygų autorės – Renata Ničajienė, Nida Degutienė bei visa tinklaraščio „Miško žvėrys“ kūrėjų komanda – Lina, Asta ir Julė.

Vokiškos Kalėdos: be kokių patiekalų neįsivaizduojame šventinio stalo (5)

Vokietijos kalėdinius patiekalus restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatė kūrybingoji šefė Rima Remeikienė ir garsi šalies verslininkė Rasa Martens su vyru, kilusiu iš Vokietijos – Johannu Martens. Vokietijos šventinių patiekalų paslapčių ją išmokė vyras, todėl dabar gali gardžiais receptais ir tradicijomis pasidalinti ir su Lietuvos šeimininkėmis.

Persimonų ir varškės apkepas (2)

Lengvas ir tiesiog tirpstantis burnoje.

Keptos bulvės, įdarytos varške

Senai pamirštas patiekaliukas, kai su įdarais gali improvizuoti, kaip tik širdis geidžia arba ką sufleruoja šaldytuvo turinys.

Minkštutis obuolių pyragas (1)

Nuėmėme obuolių derlių, tad griekas neiškepti skanaus obuolių pyrago.

Biskvitinis medaus tortas (1)

Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu.

Medaus ir sojos vištiena (1)

Vištiena marinuota saldžiame medaus ir sojų padaže.

Vištienos šnicelis su agurkų salotomis

Šis patiekalas bus įtrauktas į mūsų mėgiamiausius. Labai skanu. Vištiena minkšta, sultinga su traškia šviežios duonos, prieskonių ir Parmezano plutele. Agurkų salotos taip pat neblogos, paprastos, su japonišku 'tvistu' - užpilu.

Imbierinis morkų pyragas

Dar vėsiais ankstyvo pavasario rytais ir vakarais taip norisi ko nors šildančio: karšto arbatos puodelio, pūkuotos antklodės, kailinių šlepečių… o gal pabandykite pasigaminti imbierinio morkų pyrago su glaistu?

Šorena pristato 6 kalėdinius gruziniškus patiekalus (5)

Gruzijos kalėdinius patiekalus pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

Makaronai su žirneliais ir kumpiu

Labai skanūs, paprasti, greiti 'Kaspinėliai' (makaronai) su žirneliais, kumpiu ir sūriu.

Greit paruošiama apelsininė vištiena

Labai skani, nesudėtingai ir greitai pagaminama apelsininė vištiena.

Du vištienos receptai pagal Ruslaną Bolgovą

Kai spusteli šaltukas, nesinori niekur eiti iš namų: norisi susisukti į antklodę ir su šilta arbata rankoje skaityti knygą ar žiūrėti televizorių. Pakelkite sau tonusą, susišildykite iš vidaus eksperimentuodami virtuvėje, o Jums padės virtuvės šefo Ruslano Bolgovo patarimai, kaip pasigaminti sušildančius patiekalus, kurie ir pakels tonusą, ir stiprins imunitetą.

Sotieji čenakai

Paprastai pagaminami ir produktų įmantrių nereikalaujantys. Nuolat pagal šį receptą gaminu, puikūs!