Du vištienos receptai pagal Ruslaną Bolgovą

Kai spusteli šaltukas, nesinori niekur eiti iš namų: norisi susisukti į antklodę ir su šilta arbata rankoje skaityti knygą ar žiūrėti televizorių. Pakelkite sau tonusą, susišildykite iš vidaus eksperimentuodami virtuvėje, o Jums padės virtuvės šefo Ruslano Bolgovo patarimai, kaip pasigaminti sušildančius patiekalus, kurie ir pakels tonusą, ir stiprins imunitetą.

Eksperimentuoti mėgstantis virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas ragina duoti laisvę savo fantazijai. Pasak jo, sušildo kiekvienas šiltas patiekalas, tačiau jei naudosite prieskonius, įvairias žoleles patiekalams pagardinti, pasieksite keleriopą naudą.

„Šaltuoju sezonu gaminant maistą naudokite česnaką ir kvapniuosius pipirus, taip pat gvazdikėlius, cinamoną, muskato riešutą, kardamoną, imbierą ar ožragę, - pataria Ruslanas Bolgovas. - Tie patys prieskoniai tinka ir gėrimams: karštam vynui, kai kurie – aromatingoms sušildančioms arbatoms.“

Organizatorių nuotr.

Pasak šefo, gal dar neįprasti, bet itin naudingi prieskoniai, tokie kaip kardamonas ar ožragių sėklos, turi daug gerų savybių: suteikia ne tik ypatingą skonį ir aromatą, bet turi gydomųjų savybių. Antai kardamonas turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko, taip pat B grupės vitaminų: B1, B21, B3. Na, o ožragių sėklos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, veikia raminamai ir gydo žaizdas, mažina kraujospūdį bei valo kraują. Ožragė yra puikus baltymų šaltinis. Jos sėklos turtingos kalio, seleno, fosforo, magnio, geležies, kalcio, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties.

Sušildančiais prieskoniais galite pagardinti visus patiekalus, kurie žiemą dominuoja valgiaraštyje: įvairius troškinius, plovus, sriubas ar kepsnius. Virtuvės šefas atskleidžia, kad tuos pačius prieskonius galima naudoti ir gaminant desertus.

„Imunitetą stiprinantys prieskoniai ir žolelės tinka gaminant desertus: įvairius sausainius, kurių itin mėgstami imbieriniai sausainiai, keksus, pyragus ir net ledus – drąsiai galite gaminti ledus su imbieru ir patiekti su karštu pyragu,“ - apie žiemos desertus pasakoja virtuvės šefas.

R. Bolgovas prisimena ir pamėgtą obuolių pyragą, vadinamą „Šarlotka“. Kaip gaminti šį tradicinį lenkų obuolių pyragą receptų galite rasti labai daug, tačiau jis atskleidžia, kad tikriausias yra gaminamas iš obuolių, razinų ir miltų bei sviesto, pagardinant cukrumi, cinamonu, na ir žinoma naudojant daug daug kiaušinių.

„Šaltuoju metų laiku aš dažniausiai gaminu troškinius ir tirštas sriubas, pastarosios – ne tik šiltas, skystas maistas, bet ir sotus. Troškinius gaminu su mėsa: ėriena, aviena, triušiena, na ir žinoma vištiena, kuri tokiems troškiniams labai tinka. Troškiniams gaminti labai tinka moliniai indai, kadangi molis ilgai išlaiko šilumą, paruoštas troškinys, jei net ir jūsų svečiai vėluos, išliks šiltas kelias valandas.“

Šį kartą atšalus orams virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo gaminti plovą su bulgur kruopomis ir vištienos sparnelių petelių „Tulpėmis“.

„Pamažu pamirštama bulvė ir vis dažniau naudojamos kruopos, na o šį plovą pagaminsite iš tiesų labai greitai,“ - pasakoja jis.

Pasak Ruslano, vištienai jis neabejingas, nes ji pakelia ūpą – šioje mėsoje daug amino rūgšties triptofano, kuris ir pakelia nuotaiką, o žiemą mums jos labai trūksta.

Kitas receptas, kuriuo šefas dalinasi – vištienos šlaunelių mėsa su morkų piurė. Jis juokauja – morkų purė gaminsite ilgiau, nei kad iškeps mėsa, net su marinavimo laiku.

„Šiam patiekalui siūlau pagaminti itin skanų garnyrą – ryžius kokosų piene. Kai lankiausi Maldyvuose, atradau šį būdą gaminamas su vietiniais virtuvės šefais, kurie niekada taip nedarydavo. Aš pabandžiau ir jiems labai patiko,“ – pasakoja jis.

Pasak Ruslano, turime nepamiršti lietuviškų sezono daržovių, juk dar pilna tiek morkų, tiek cukinijų, tiek paprikų, kurias valgyti ne tik naudinga. Šios daržovės suteiks įvairių skonių ir aromatų bei spalvų Jūsų patiekalams.

Sušildančių patiekalų pagal Ruslaną Bolgovą receptai

Bulgur kruopų plovas su vištienos sparnelių petelių „Tulpėmis“

Organizatorių nuotr.

4 asmenims patiekalui paruošti reikės:
Bulgur kruopų – 200 g
Vištienos sparnelių petelių „Tulpių“ – 1 kg
Česnako - 4 skiltelių
Maltų juodų pipirų – žiupsnelio
Druskos – žiupsnelio
Apelsino – 1 vnt.
Citrinos žievelių – 1 vnt.
Džiovintas bazilikas - 1 arbatinio šaukštelio
Maltos saldžios raudonos paprikos - 1 arbatinio šaukštelio
Alyvuogių aliejaus - 4 valgomųjų šaukštų
Kreivabūdės - 250 g
Česnako - 2 skiltelių
Sviesto - 25 g
Aliejaus - 1 valgomojo šaukšto
Svogūno – 2-3 galvučių
Baziliko – kelių lapelių

Gaminame patiekalą:

* Bulgur kruopas išmirkykite 400 ml šalto vandens kol išbrinks.

* Paruoškite marinatą sparnelių petelių „Tulpėms“: susmulkinkite česnaką, sudėkite druską, pipirus, baziliką, maltą saldžią raudonąją papriką, išspaudžiame apelsino sultis, sudedame citrinos žievelę, supilkite alyvuogių aliejų. Marinuokite apie 1 val. Kepkite orkaitėje apie 30 min. 180 laipsnių temperatūroje.

* Kreivabudes supjaustykite juostelėmis. Į šaltą aliejų sudėkite susmulkintą česnaką, pašildykite, tada sudėkite kreivabūdes, sviestą, druską ir pipirus. Kepinkite, kol grybai apskrus.
Svogūną apkepinkite atskirai aliejuje.

* Visus anksčiau paruoštus ingredientus dėkite į aukštą kepimo indą. Pirmiausia sudėkite sparnelių petelių „Tulpes“, ant jų kepintus grybus, svogūnus ir galiausiai kruopas, įpilkite 200 ml vandens. Uždenkite su folija ir kepkite orkaitėje 15-20 min. Ištraukę iš orkaitės viską išmaišykite. Patiekdami plovą galite apibarstyti pjaustytų pievagrybių gabalėliais, salotų lapais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi.
Skanaus!

Šlaunelių mėsos kepsneliai su morkų ir kepinto pieno piurė

Organizatorių nuotr.

4 asmenims patiekalui paruošti reikės:

Vištienos šlaunelių mėsos gabaliukų – 8 vnt.
Česnako – 3-4 skiltelių
American Cajun prieskonių - 8 g
Alyvuogių aliejaus – 2 valgomųjų šaukštų
Vidutinio dydžio morkų - 4 vnt.
Nesaldinto kondensuoto pieno - 1 indelio
Vandens - 200 ml
Sviesto – 30 g
Smulkinto muskato riešuto – žiupsnelio
Druskos – žiupsnelio
Bulgur kruopų - 200 g
Kokosų pieno - 200 g
Vandens – 400 ml
Kumino – žiupsnelio
Ciberžolės – žiupsnelio
Kario – žiupsnelio

Gaminame patiekalą:

* Česnaką susmulkinkite, sudėkite juos, American Cajun prieskonius, supilkite aliejų. Paruoštame marinate šlaunelių mėsą marinuokite apie 1 val. Iškepkite orkaitėje arba ant grilio keptuvės. Kol keps vištienos šlaunelių mėsa, paruoškite morkų piurė ir kruopas.

* Morkas supjaustykite stambiais gabaliukais, užpilkite kondensuotu pienu bei vandeniu, įdėkite druskos ir troškinkite, kol morkos suminkštės. Išsitroškinusias morkas nukoškite. Sudėkite sviestą ir muskatą. Sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės.

* Bulgur kruopas užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti. Išbrinkusias kruopas užpilkite kokosų pienu, sudėkite kuminą, ciberžolę, karį ir druską. Užvirkite ir išjungę palikite brinkti dar 10-15 min.
Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis