Dakaro žvaigždė Antanas Juknevičius pasakoja, kaip pagaminti skanų plovą

Plovas – firminis A. Juknevičiaus patiekalas. Sako, kad juo buvo sužavėti net uzbekai.

Lenktynininkas Antanas Juknevičius savo gabumais geba nustebinti ne tik atsisėdęs už visureigio vairo, bet ir atsistojęs prie viryklės. Ypač jam patinka Vidurio Azijos šalių virtuvė – ją pažino dirbdamas su šių šalių ralio komandomis. Su žurnalo „Moteris“ skaitytojais lenktynininkas sutiko pasidalinti firminio savo patiekalo – uzbekiško plovo gamybos paslaptimis.

7 ingredientai

„Reikia gero kazano (didelis pusapvalis ketaus puodas) ir įdėti daug širdies, – sako A. Juknevičius. – Geram plovui būtini šie 7 ingredientai: ryžiai, aviena, svogūnai, morkos, česnakai, nemalti kuminai ir raugerškio uogos (barbarisai). Kai išmoksti gaminti su šiais baziniais ingredientais, gali paeksperimentuoti. Mėgstantys geltoną spalvą, gali įberti ciberžolių (nors uzbekai jų nenaudoja), avinžirnių. Primetę razinų ir riešutų gausite saldesnį, vestuvinio plovo variantą. Man ryžių paprastai atveža draugai iš Kazachstano, bet kai šie baigiasi, tinka ir lietuviški nugarinti auksiniai.“

Gamyba

„Kazane gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite avieną ir paskrudinkite iki rudumo. Tada įberkite saują kuminų, sudėkite smulkintus svogūnus ir ant aukštos temperatūros pamaišydami kaitinkite tol, kol svogūnai ištirps.

Įberkite aitriųjų paprikų ir gerai pasūdykite. Turi gautis toks sodrus, dieviško skonio buljonas. Nebijokite persūdyti, ryžiai vėliau tą sūrumą sugers. Šis pirmasis etapas trunka maždaug valandą ir vadinasi zervako (sultinio) stadija.

Tuomet sudėkite plonais šiaudeliais supjaustytas morkas, dar įberkite kuminų ir gerą saują barbarisų. Ant viršaus supilkite gerai nuplautus ir pamirkytus ryžius. Labai atsargiai viską užpilkite vandeniu, kad jis apsemtų ryžius per du pirštus virš jų.

Paimkite septynias česnako galvutes, nulukštenkite viršutinę luobelę, bet jų neišardykite. Susmaigstykite į plovą. Visa tai, jau ant kiek silpnesnės ugnies, dar kaitinkite 30-40 minučių. Skanaus!“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis