Dakaro žvaigždė Antanas Juknevičius pasakoja, kaip pagaminti skanų plovą

Plovas – firminis A. Juknevičiaus patiekalas. Sako, kad juo buvo sužavėti net uzbekai.
© ELTA / D. Labučio nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Lenktynininkas Antanas Juknevičius savo gabumais geba nustebinti ne tik atsisėdęs už visureigio vairo, bet ir atsistojęs prie viryklės. Ypač jam patinka Vidurio Azijos šalių virtuvė – ją pažino dirbdamas su šių šalių ralio komandomis. Su žurnalo „Moteris“ skaitytojais lenktynininkas sutiko pasidalinti firminio savo patiekalo – uzbekiško plovo gamybos paslaptimis.

7 ingredientai

„Reikia gero kazano (didelis pusapvalis ketaus puodas) ir įdėti daug širdies, – sako A. Juknevičius. – Geram plovui būtini šie 7 ingredientai: ryžiai, aviena, svogūnai, morkos, česnakai, nemalti kuminai ir raugerškio uogos (barbarisai). Kai išmoksti gaminti su šiais baziniais ingredientais, gali paeksperimentuoti. Mėgstantys geltoną spalvą, gali įberti ciberžolių (nors uzbekai jų nenaudoja), avinžirnių. Primetę razinų ir riešutų gausite saldesnį, vestuvinio plovo variantą. Man ryžių paprastai atveža draugai iš Kazachstano, bet kai šie baigiasi, tinka ir lietuviški nugarinti auksiniai.“

Gamyba

„Kazane gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite avieną ir paskrudinkite iki rudumo. Tada įberkite saują kuminų, sudėkite smulkintus svogūnus ir ant aukštos temperatūros pamaišydami kaitinkite tol, kol svogūnai ištirps.

Įberkite aitriųjų paprikų ir gerai pasūdykite. Turi gautis toks sodrus, dieviško skonio buljonas. Nebijokite persūdyti, ryžiai vėliau tą sūrumą sugers. Šis pirmasis etapas trunka maždaug valandą ir vadinasi zervako (sultinio) stadija.

Tuomet sudėkite plonais šiaudeliais supjaustytas morkas, dar įberkite kuminų ir gerą saują barbarisų. Ant viršaus supilkite gerai nuplautus ir pamirkytus ryžius. Labai atsargiai viską užpilkite vandeniu, kad jis apsemtų ryžius per du pirštus virš jų.

Paimkite septynias česnako galvutes, nulukštenkite viršutinę luobelę, bet jų neišardykite. Susmaigstykite į plovą. Visa tai, jau ant kiek silpnesnės ugnies, dar kaitinkite 30-40 minučių. Skanaus!“

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Labai paprastas ir greitas pyragas su braškėmis

Pustrapės tešlos pyragas su citrininiu kremu ir braškėmis.

Labai gardus nekeptas karamelinis pyragas

Paprastas, skanus, karamelinis sūrio pyragas su Snickers šokoladukais.

Krevečių ir agurkų salotos

Krevečių ir agurkų salotos su aštriu jogurto užpilu.

Traškūs ir labai gardūs vištienos sparneliai

Tai yra tikrai dėmesio vertas patiekalas. Sparneliai traškūs, mėsytė minkštutė, lengvai nusinerianti nuo kauliukų, o padažas lipnus, saldžiai rūgštus ir vaisinis, su malonia ugnele.

Purus ir minkštas vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai

Pradedame ruošti atsargas žiemai.

Gaivi vasariška agurkų sriuba

Labai gaivi, šalta, vasariška sriuba. O su keptomis apskrudusiomis bulvėmis – tikras skanumėlis.

Naminiai maskarponės sūrio ledai

Tai švelnūs, riebūs, tiršti, labai skanūs ir baisiai geri ledai.

Bananiniai keksiukai su šokolado lašeliais

Šilti šie keksiukai skaniausi. Ne bent nelieka jų greičiausiai.

Greitai pagaminami, maistingi ir sveiki pietūs

Ne visada turime daug laiko sukiotis prie viryklės. Tokiomis dienomis stengiuosi, kad nei mano pačios, nei šeimos mityba nenukentėtų ir visgi pietums valgytume sveiką bei maistingą maistą. Šiandien dalinuosi tokiu greitu receptuku, kuris mane dažnai išgelbėja. Tikiu, jis pravers ir jums.