Citrinų tart'as

Saldumo ir rūgšumo santykis buvo būtent toks, kokio reikėjo, o dėl grietinėlės tekstūra buvo tokia švelni, sakytum, kremas. Kepsim vėl.

Savaitės populiariausi:
- S. Repčenkienė: esu išgelbėjusi ne vienos draugės santuoką
- Kalbėdami apie žemesnius žmones mokslininkai - negailestingi
- O joms vis maža: 5 žymiausios pasaulinio kino nimfomanės
- Beata Tiškevič: kaip būtų lengva, jei būčiau gimusi vyru...

24 cm skersmens formai reikės:

Įdarui:
2 nemažų citrinų,
4 kiaušinių ,
185 g cukraus pudros,
300 ml plakamosios grietinėlės (35-36% riebumo),
žiupsnelio druskos.

Pagrindui:
290 g miltų,
100 g cukraus pudros,
žiupsnio druskos,
110 g šalto sviesto.

Procesas:

* Pradėsim nuo įdaro: citrinas kruopščiai nuplaunam ir nusausinam. Žievelės geltonąją dalį nutarkuojam smulkia (pvz., ta, kuria tarkuojam bulves blynams) tarka. Pasidedam netoliese. Citrinas gerai padaužom į stalviršį ar pamėtom į sieną - šitaip padėsim sultims lengviau ląstelieną palikt. Pjaunam pusiau ir saugodami, kad sėklos skystin nepatektų, išspaudžiam sultis.

* Mušam į dubenį kiaušinius ir beriam cukrų. Maišom šluotele ar šaukštu iki vientisos masės, tačiau neplakam. Supilam grietinėlę ir sultis, dedam citrinų žieveles ir druską. Išmaišom, uždengiam maistine plėvele ir dedam valandai šaldytuvan.

* 23-24 cm skersmens kepimo formą išklojam kepimo popierium ar ištepam sviestu.

* Tešlai skirtus miltis sumaišom su cukrum ir druska. Kubeliais įpjaustom sviestą. Miltų mišinį ir sviestą triname pirštais, kol gaunam į žvyrą panašią masę. Tuomet visomis delnų (ir valios) pastangomis bandome paversti tai vieniu. Sviestas nuo rankų šilumos pradės tirpti ir tešla sulips. Nepersistengiam - vos tešlai sukibus gabalan, minkyti liaujamės. Plėšdami po gabalėlį tešlos, ja išklojame formos dugną iš kraštus (maždaug 4-5 cm aukščio). Uždengiam plėvele ir dedam šaldytuvan penkiolikai minučių.

* Įkaitinam orkaitę iki 175 laipsnių. Atvėsusią tešlą subadom šakute, klojam į vidų kepimo popieriaus ir priberiam pupų/žirnių/monetų/įdedam 21-22 cm skersmens kepimo formą, žodžiu, darom viską, kad įdaro nespaudžiama tešla iškeptų į dailų krepšelį (neprilaikomi papildomo svorio kraštai nuslys žemyn ir vietoj krepšelio pavyks blynas). Kepam 15 minučių apatiniame orkaitės aukšte.

* Ištraukę pagrindą iš orkaitės, tempratūrą sumažinam iki 150 laipsnių. Leidžiam kepiniui kelias minutes vėsti, tuomet nuimam kepimo popierių ir pupas/žirnius/monetas. Supilam įdarą ir kepam 30-40 minučių, kol įdaras sustandėja. Iškepusį ataušinam ir dedam šaldytuvan porai valandų.

www.omnomnom.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis