Citrininis keksas

 (2)
Keksas man buvo labai skanus pastovėjęs, kitą dieną. Jaučiasi malonaus skonio citrinos rūgštelė. Nenaudojau citrinos žievelės, bet su ja keksas būtų dar aromatingesnis.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Keksą kepiau 24 cm skersmens ir 10 cm aukščio silikoninėje žiedo formoje

200 g sviesto arba margarino
200 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
60 ml išspaustų citrinos sulčių
40 ml pieno
300 g miltų
1.5 a.š. kepimo mitelių
nutarkuota vienos citrinos žievelė (aš nedėjau)

Citrininis keksas
© Adobe Stock

Gaminame

* Sviestą gerai išsukame arba mikseriu išplakame kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinio tryniais iki vientisos masės. Pieną sumaišome su citrinos sultimis ir supilame į turimą masę nuolat ją maišydami (jei kartais rūgštis masę sutrauks - nieko tokio, subėrus miltus tešla taps vientisa).

* Miltus persijojame su kepimo milteliais. Jei naudosime citrinos žievelę - ją sumaišome kartu su miltais. Beriame į tešlą miltus ir šaukštu labai atsargiai maišome, kol neliks sausų miltų. Baltymus išplakame iki standumo, bet ne tokio, kaip morengams - baltymai turi pakankamai gerai laikyti savo formą, paviršius turi būti lygus, blizgantis, o masė maždaug grietinės konsistencijos. Baltymus atsargiai šaukštu įmaišome į tešlą.

* Pilame tešlą į aliejumi pateptą žiedo formą ir kepame iki 190° įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (tikriname viduriuką mediniu pagaliuku).

* Viršų apipyliau tirpintu šokoladu. Galima daryti citrininį glajų - 30 ml. citrinų sulčių išsukti su 200 gr. cukraus pudros.

aj-receptai.blogspot.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Skanusis plokštainis „Magdė“ (4)

Senovinis trapios tešlos plokštainis-pyragas „Magdė“, perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina.

Kitokie traškūs bulviniai blynai (4)

Dviejų tarkių bulviniai blynai.

A. Užkalnis: koks yra pagrindinis gero restorano uždavinys (2)

Andrius Užkalnis išduoda, kodėl į vienus restoranus žmonės grįžta, o į kitus – ne.

Sūrio sriuba su pievagrybiais (1)

Tai išties viena skaniausių sriubų.

Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra (4)

Rudeninių spalvų turtingo skonio pyragas.

Tiršta kokosų sriuba su daržovėmis ir mėsa

Tirštos ir sočios sriubos pačios tinkamiausios, kai orai savo šiluma nebelepina. Išbandykite.

Tortas „Paukščių Pienas“ (1)

Torto receptą radau vienoje socialinuio tinklo grupėje. Tortą aš pakeičiau taip, kaip man apasirodė, kad bus skaniau ir paprasčiau.

Žuvies pyragas su bulvių košės plutele (1)

Nerealiai skanu! Nežinau, ar manim kas betikės, nes kasdien rėkiu, koks fatastiškas patiekalas.

Airiška duona su razinomis

Skani, saldi airiška sodos duona su razinomis ir apelsinų žievele.

Pyragėliai su uogų įdaru

Mini galette su bruknių įdaru. Idėją pamačiau viename užsienio tinklaraštyje. Kadangi tokią tešlą esu gaminusi jau ne kartą, tai ėmiau savo seną išbandytą receptą, tik įdarą beveik nubeždžionavau. Labai gardūs pyragėliai, burnoje tirpstanti trapi tešla. Mmmm….