Burokėlių ir cukinijų troškinys žiemai

Pirmiausia šio skanumyno kaimynė atnešė paragaut. Stiklainio turinys buvo suvalgytas dar tą patį vakarą, su keptais šonkauliais. Pagyrus skonį, kaimynė sumanė padovanoti maišą burokėlių, paskui gavau dovanų ir cukinijų.

Nebebuvo kur dėtis, teko raitytis rankoves ir kibti į konservavimą. Buvo ir keiksmų dėl per mažų puodų, ir dėl išbėgusio ant viryklės raudono skysčio, ir ypatingai ryškių bordo spalvos delnų. Užtat dabar žinau, ko nedaryti. Visad sakiau, kad konservuoti reikia tik tai, ko žiemą negalima gauti šviežiai, niekad negamindavau burokėlių stiklainiuose, bet šis receptas sužavėjo, jau įsivaizduoju verdamus barščius, garnyrus…

Padariau vieną pataisą – svogūnus originaliam recepte pjausto kubeliais, aš visgi sutarkavau kombaino tarka, norėjosi tik skonio, ne gabaliukų.


Aprašysiu porciją, kurią gaminau, jai reikės didelio, bent 12 l puodo. Patogu gaminti iš karto didesnį kiekį.


Reikia:


3 kg burokėlių

2 kg cukinijų

1 kg svogūnų

2 st. vandens

1,5 st. cukraus

1,5 st. aliejaus

1,5 st. acto

3 v.š. druskos

1 v.š. kmynų (galima ir nedėti)


Kaip gaminti


* Daržoves nulupu ir paruošiu tarkavimui. Pirmiausia stambia tarka sutarkuoju svogūnus, įkaitinu keptuvę su 0,5 st. aliejaus, sudedu svogūnų tarkius ir kepu, vis pamaišant, kol svogūnai sugeria aliejų ir pasidaro skaidrūs.

* Tuo metu sutarkuoju burokėlius. Juos dedu į puodą, supilu vandenį ir pradedu troškinti. Sutarkuoju cukinijas.

* Po 20-25 min. sudedu svogūnus ir cukinijų tarkius, supilu likusį aliejų, actą, druską ir cukrų, kmynus ir labai gerai išmaišau. Troškinu dar apie 20 min.

* Karštą troškinį dedu į švarius, iškaitintus stiklainius, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir nakčiai palieku žemyn galva ant virtuvinio rankšluosčio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis