Bulvių ir vištienos troškinys

Prieš daugelį metų Gento – Belgijos miesto – gyventojai ėmė ruošti žuvų ir daržovių troškinį. Jis buvo toks gardus, kad receptas ėmė keliauti iš miesto į miestą ir tapo labai populiarus visoje šalyje. Tačiau sakoma, kad jūroje palei Gentą žuvų smarkiai sumažėjo, ir šiandien šis patiekalas žinomas jau kaip bulvių ir paukštienos troškinys (Waterzooi, kitaip sakant, – virtas vandenyje).

4 porcijoms reikės:

Sultinys

4 morkos,
6 saliero stiebai,
4 svogūnai,
4 porai,
15 juodųjų pipirų,
2 skiltelės česnako,
1, 2 šakelės čiobrelių,
4 laurų lapeliai,
1 šakelė rozmarinų,
druska,
3 l vandens.

Troškinys

6 bulvės,
1–1,5 kg vištienos,
3 saliero stiebai,
1 porų baltoji dalis,
3 morkos,
saujelė petražolių,
2 kiaušinių tryniai,
400 ml grietinėlės,
2, 3 šaukštai sviesto.

Kaip gaminti

* Sultinys. Nuplaukite ir pasmulkinkite daržoves, sudėkite į verdantį vandenį. Suberkite pipirus, čiobrelius ir virkite ant silpnos ugnies apie 1 val. Pabaigoje įberkite druskos. Sultinį nukoškite ir grąžinkite į puodą.

* Troškinys. Nuskustas ir nuplautas morkas, poro baltąją dalį ir saliero stiebus supjaustykite plonais šiaudeliais ir pakepinkite didelėje keptuvėje aukštais kraštais su įkaitintu svieste ant nesmarkios ugnies.

* Bulves nuskuskite ir nuplaukite (naujo derliaus bulvių skusti nebūtina), supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir sudėkite į keptuvę su daržovėmis. Pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 20 min.

* Paukštieną nuplaukite, sudėkite į užvirintą sultinį ir pavirkite apie 20 min. ant nesmarkios ugnies. Tada išgriebkite į keptuvę su daržovėmis ir patroškinkite apie 6 min. Tada supilkite sultinį ir 2/3 grietinėlės. Troškinkite 10–15 min., iki bulvės bus minkštos. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais.

* Likusią grietinėlę išplakite su tryniais. Šį mišinį įmaišykite į troškinį, kai keptuvę nukelsite nuo viryklės.

* Paruoštą troškinį pagardinkite sukapotomis petražolėmis.

***

Šis receptas - iš ką tik žurnalo „Moteris“ išleistos knygos „Bulvės kelionė. Pasaulio virtuvių patiekalai“. Joje – gardūs ir nesudėtingi įvairių pasaulio šalių bulvių valgiai: salotos, užkandžiai, sriubos, mėsos, žuvų, vegetariški patiekalai, desertai.

„Bulvė nebrangi ir mėgstama daržovė daugelyje pasaulio šalių, ne tik – Lietuvoje. Iš bulvių gaminama gausybė gardžių patiekalų – pradedant savo virtuve garsėjančioje Prancūzijoje, Ispanijoje ar Italijoje ir baigiant mums egzotiškiau atrodančiomis šalimis, tokiomis kaip Kinija, Kuba, Indija ar Gvatemala. Norint paragauti šių patiekalų, nebūtina apkeliauti visą pasaulį, juos nesunkiai galite paruošti savo virtuvėje. O kad jums būtų lengviau – įdomiausius, skaniausius išbandėme ir sudėjome į šią bulvių patiekalų knygą. Pasimėgaukite ir jūs!“ – sako knygos autorė Giedrė Barauskienė.

Knygoje „Bulvės kelionė. Pasaulio virtuvių patiekalai“ rasite per šimtą gardžių, nesudėtingų ir gražiai iliustruotų receptų. Jie padės jums pagaminti ir lietuvių mėgstamus žemaičių blynus, ir kiniškas saldžiarūgštes bulves, indišką bulvių ir žirnelių karį, japonų mėgstamus bulvių maltinukus su mėsa, belgišką troškinį su keptomis bulvėmis, Kubos kukulių su jautiena, portugališkų saldžiųjų bulvių bandučių su medumi ir daug daug kitų skanių patiekalų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis