Bernardinų žuvies pyragas

Advento metu sekmadieniais (kurių būdavo iš eilės trys) daugelis žmonių kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą, ant jų stalų patekusį iš bernardinų vienuolynų. Tiesa, vienuoliai į šį pyragą būtinai dar dėdavo peletrūnų, todėl žuvies pyragas pasižymėjo savo išskirtiniu skoniu ir aromatu.

Reikės:

* 500 g žuvies filė, supjaustytos mažais gabaliukais (gali būti ir atlaidinta šaldyta),
* 70 g tarkuoto fermentinio sūrio (geriausiai nesūraus ir neriebaus, dabar tiktų mozarelos arba picarelos sūris),
* 60 g pomidorų pastos,
* 80 g neriebaus sviesto (dabar tiks neriebus margarinas arba neriebus tepus mišinys, vadinamas „sviestu"),
* 50 g kvietinių miltų,
* 250 ml pieno,
* 2 kiaušinių,
* 5 g druskos,
* 1 g maltų juodųjų pipirų,
* 30 g saulėgrąžų aliejaus.

Kaip gaminti

* Pyrago užpilui svieste apkepindavo miltus ir juos atskiesdavo pienu. Paskui sudėdavo pomidorų pastos, tarkuoto sūrio, suplaktų kiaušinių trynius, pagardindavo druska ir pipirais ir gerai sumaišydavo.

* Žuvį, supjaustytą smulkiais gabaliukais, apkepindavo saulėgrąžų aliejuje ir užpildavo paruoštu užpilu, po to kietai suplaktus kiaušinių baltymus sudėdavo į žuvies ir padažo mišinį, atsargiai sumaišydavo, sukraudavo į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais išbarstytą apkepo formą ir kepdavo 180 laipsnių karštumo orkaitėje, kol gražiai parusdavo. Patiekdavo su ragaišiu. Dabar įvairumo dėlei galima duoti ir pakepintų citrinos storesnių griežinėlių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis