7 šventiniai patiekalai Naujųjų stalui

Legendiniai naujametiniai užkandžiai, salotos, karšti patiekalai ir desertai. Šie patiekalai puošė mūsų naujųjų metų stalą ne vieną dešimtmetį. Kodėl gi mums nepagaminus nepamirštamos klasikos?

Liežuvis drebučiuose

Adobe Stock

liežuvis,
20-25 g želatinos,
po 1 vnt. prieskoninių daržovių,
1 svogūnas

* Šviežią liežuvį išvirti su prieskoninėmis daržovėmis ir svogūnu, ataušinti, supjaustyti plonais gabalėliais ir užpilti žele. Želę pagaminti iš sultinio, kuris liko išvirus liežuvį (nuo sultinio būtina nupilti riebalus).

* Kol liežuvis dar neužpiltas žele, jį reikia papuošti virto kiaušinio, šviežio agurko, marinuotų agurkėlių riekelėmis ir petražolių lapeliais. Žele užpiltus gabalėlius išpjauti apipjaunant kiekvieną gabalėlį peilio galu, gražiai išdėlioti lėkštėje. Galima iš vienos arba abiejų pusių patiekti balto ir violetinio kopūsto salotų, pomidorų ir šviežių agurkų riekelių. Papuošti žaliomis salotomis ir petražolėmis. Atskirai patiekti aštrų padažą, grietinės ir krienų padažą arba krienus su actu.

Kepenėlių paštetas

Adobe Stock

500 g jautienos arba kiaulienos kepenėlių,
100 g lašinių,
100 g sviesto,
1 morka,
1 petražolės šaknis,
1 svogūnas,
lauro lapelių, kvapiojo pipiro žirnelių, druskos, pipirų, muskato riešuto – pagal skonį.

* Kepenėles nuplauti, nuvalyti plėveles ir tulžį, supjaustyti mažais gabalėliais, o nuskustą morką, petražolę ir svogūną – plonomis riekelėmis. Visą tai kepti, kol visiškai iškeps su lašinių gabalėliais, įdėjus 1 lauro lapelį ir kelis kvapiųjų pipirų žirnelius.

* Vieną ar kelis kartus permalti mėsmale (galima pertrinti per sietelį). Labai svarbu tinkamai pakepinti kepenėles, jų neperkepti, nes tuomet paštetas nesigaus toks sultingas, koks turi būti. Sumaltas kepenėles sudėti į puodą, pagal skonį įdėti druskos, pipirų, maltų muskato riešutų ir išplakti mentele palaipsniui dedant sviestą. Paštetą perdėti į stiklinį arba porcelianinį indą ir atvėsinti. Patiekti kaip užkandį, garnyrui patiekiant virtus kiaušinius.

Sterkas baltame vyne

Adobe Stock

500 g sterko filė,
0,5 stiklinės vyno,
200 g grybų,
1 šaukštas miltų,
1 žalias kiaušinis,
200 g batono,
4 šaukštai aliejaus,
¾ stiklinės sultinio arba vandens, druskos ir pipirų – pagal skonį.

* Gabalėliais supjaustytą sterko filė ir grybų (baravykų arba pievagrybių) riekeles sudėti į negilų puodą, pasūdyti, pabarstyti pipirais, supilti baltą vyną ir ¾ stiklinės sultinio (arba vandens). Virti žuvį 15-25 minutes. Nupjovus batono plutą, supjaustyti batono minkštimą įstrižai stambiais ir smulkiais griežinėliais. Stambių gabalėlių turi būti po vieną kiekvienam žuvies gabalėliui, o smulkių – po du. Pakepinti juos aliejuje.

* Žuviai išvirus, nupilti sultinį į kitą puodą, pastatyti ant ugnies ir virti, kol jo liks maždaug stiklinė. Įdėti į jį nepilną šaukštą miltų, sumaišytą su tokiu pat kiekiu aliejaus, ir išmaišius virti dar 3-4 minutes. Nuėmus nuo ugnies, padažą pasūdyti, įdėti į jį kiaušinio trynį, išmaišytą stiklinėje su šaukštu aliejaus ir gerai išmaišyti šaukštu. Patiekiant į stalą, padėti ant pašildytos lėkštės apkeptas duonos riekeles ir ant kiekvienos iš jų – po gabalėlį žuvies, ant kurios sudėti grybus. Žuvį užpilti per sietelį pertrintu padažu. Aplink žuvį išdėlioti pakepintas smulkias duonos riekeles.

Veršienos suktinukai

Adobe Stock

500 g minkštos veršienos,
1 didelis svogūnas,
100 g sudžiovinto batono be plutos,
0,5 stiklinė pieno,
3 šaukštai sviesto,
1 stiklinė mėsos sultinio,
2 šaukštai pomidorų pastos,
druskos ir pipirų – pagal skonį.

* Veršieną supjaustyti plonais delno dydžio gabalėliais ir atsargiai išmušti. Paruošti faršą: svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste; džiovinto batono gabalėlius išmirkyti piene ir, nusunkus skysčio perteklių, sumaišyti su svogūnu, paskaninti druska, pipirais, gerai išmaišyti, sudėti į keptuvę ir pakepti ant mažos ugnies.

* Ant kiekvieno mėsos gabalėlio padėti po šaukštą paruošto faršo, susukti mėsą vamzdeliais, surišti siūlais ir pasūdyti. Tuomet įdėti į keptuvę, kurioje yra lydyto sviesto ir greitai apkepti iš visų pusių ant didelės ugnies, kol paruduos paviršius. Po to sumažinti ugnį, įpilti mėsos sultinį, pomidorų pastą ir troškinti 40-50 minučių.

* Patiekti nukirpus siūlus, su padažu, kuris gavosi troškinant. Atskirai patiekti bulvių košę.

Bulvių košė

Adobe Stock

1 kg bulvių,
1 stiklinė pieno,
2 šaukštai sviesto,
druskos – pagal skonį.

Nuskustas ir nuplautas bulves išvirti, nupilti vandenį, puodą su bulvėmis dar kurį laiką palaikyti ant nedidelės ugnies arba orkaitėje, kad išgaruotų likęs vanduo. Po to, kol bulvės neatšalo, pertrinti jas per sietelį arba ištrinti mediniu grūstuvėliu, įdėti sviesto, druskos ir maišant palaipsniui supilti karštą pieną.

Citrinų želė

Adobe Stock

1 citrina,
3 stiklinės vandens,
1 stiklinė cukraus,
25 g želatinos.

Į puodą įpilti vandens, supilti cukrų, išmaišyti ir užvirti. Į karštą sirupą sudėti pusės citrinos žievelę ir supilti iš anksto vandeniu užpiltą želatiną. Visą laiką maišant šaukštu sirupą vėl užvirti ir supilti citrinos sultis. Karštą sirupą nukošti, lengvai atvėsinti ir išpilstyti į formeles arba vazeles.

Migdolų tortas

Adobe Stock

450 g migdolų,
10 kiaušinių,
2 stiklinės cukraus,
0,5 stiklinės susmulkintų sausainių,
0,5 šaukšto sviesto.

Grietinėlės masė:
0,5 litro grietinėlės,
1 stiklinė cukraus,
¼ pakelio vanilės miltelių.

* Kiaušinius ištrinti su cukrumi iki baltos masės. Atskirai paruošti migdolus: 400 g migdolų nuplauti, nusausinti ir sugrūsti grūstuvėje arba sumalti mėsmale. Gautą migdolų tešlą sumaišyti su kiaušiniais ir cukrumi, viską kartu trinti 10-20 minučių. Tada iš tešlos iškepti du lapus: tešlą išpilti į dvi sviestu išteptas ir džiuvėsėliais pabarstytas atidaromas formas arba į dvi vienodo dydžio keptuves ir kepti orkaitėje 12-15 minučių.

* Grietinėlę supilti į puodą, įdėti cukrų ir vanilę, pamaišant virti kol sutirštės (turi gautis šviesiai rudos spalvos); po to grietinėlės masę nuimti nuo ugnies, ataušinti ir atsargiai permaišyti mentele. Vieną lapą padėti ant lėkštės, užtepti grietinėlės masės sluoksnį, išlyginti ir uždėti antrą lapą, lapo viršų aptepti grietinėlės mase, apibarstyti supjaustytais, orkaitėje paskrudintais migdolais ir patiekti.

Vamzdeliai su grietinėle

Adobe Stock

1 ¼ stiklinės miltų,
2 kiaušiniai,
250 g cukraus pudros,
¼ stiklinės pieno,
1 stiklinė riebios grietinėlės,
50 g pistacijų arba migdolų,
¼ pakelio vanilės miltelių.

* Į puodą įmušti kiaušinius, supilti 200 g cukraus pudros ir sudėti vanilę. Visą tai gerai ištrinti iki kol susidarys vienalytė masė. Suberti miltus, išmaišyti ir gautą tešlą atskiesti pienu.

* Tešlą šaukštu dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir išlyginti, kad gautųsi nedideli ploni blyneliai ir dėti į įkaitintą orkaitę. Kai tik blynelių kraštai paruduos, neišimant visos skardos iš orkaitės, imti juos po vieną ir sukti į vamzdelius.

* Pistacijas arba migdolus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti odeles ir smulkiai supjaustyti. Grietinėlę išplakti iki kol susidarys tirštos putos, ir permaišyti su cukraus pudra ir vanile. Vamzdelius pripildyti plakta grietinėle, padėti ant lėkštės, vamzdelių viršų pabarstyti cukraus pudra, o grietinėlę – pistacijomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis