V. Budraitytė: man kelia įtarimą garsių moterų žūtys

TV3 diskusijų laida nagrinės itin skaudžią ir jautrią temą – smurtą prieš moteris.

Žiniasklaidoje nuolat mirga pranešimai apie sumuštas ir net nužudytas moteris. Vyrų smurtą kenčia ir namų šeimininkės, ir kaimo ar miesto moterys, ir daugiavaikės mamos, ir visuomenėje žinomos moterys, sėkmingos verslininkės.

Fizinį ir psichologinį smurtą patiriančios moterys tampa tokios pažeidžiamos, kad neretai įtiki savo kalte dėl vyro smurto. Įkalbėti jas prabilti viešai – itin sunku. Vis dėlto į laidą „Ginčas be taisyklių“ atvyko dvi smurtą patyrusios moterys, sutikusios kalbėti tam, kad paragintų kitas aukas nebekentėti. Moterys prabilo slėpdamos veidus kaukėmis ir su sąlyga, kad bus pakeisti jų balsai bei vardai. Pašnekovių gyvenimai ir išsilavinimai – skirtingi. Deja, jas vienija ne tik tai, kad abi turi vaikų, – abi kentė vyro smurtą.

Marija, pavadinkime ją taip, pasakos, kad vyras ją pirmą kartą sumušė girtas dar iki vestuvių, kai ji laukėsi. Moteris atleido, bet vyras gėrė vis daugiau, smurtą net trylika metų kentė ir ji, ir jos vaikai.

Pajudinti ledus herojei padėjo tik Krizių centro psichologė, įtikinusi, kad nuo tokio vyro reikia bėgti kuo toliau.

„Iki tol jam viską atleidau, noriu, kad jis būtų laimingas“, – pasakys atsidusdama Marija, atsakydama į laidos vedėjos Rūtos Ščiogolevaitės-Damijonaitienės klausimą, kodėl ji slepia veidą.

TV3
Kita laidos herojė, pavadinkime ją Jurgita, prisipažins, kad smurtą kentė nuo vaikystės: iš pradžių ją mušė patėvis, o viską nebyliai stebėjo motina ir kaimynai. Deja, suaugusi Jurgita pati ištekėjo už smurtautojo, gimdė jo vaikus ir nuolat kentėjo smūgius. Supratusi, kad kartoja vaikystėje patirto smurto šeimoje modelį, su vyru išsiskyrė. Antrasis herojės vyras buvo kultūringas, atsakingas pareigas einantis žmogus, bet... smurtavo prieš Jurgitą psichologiškai, gniuždė, žemino vaikų akyse. Šiandien Jurgita vaikus augina viena.

Abi moterys pagalbą surado Moterų ir vyrų krizių centruose. Jie veikia visoje Lietuvoje. Čia pagalbos kreipiasi ir smurtą patiriančios moterys, ir patys smurtautojai, norintys keisti savo elgesį ir gyvenimą.

TV3 laidoje „Ginčas be taisyklių“ dalyvavusios žinomos moterys – dainininkė Liveta Kazlauskienė, būrėja Vaiva Budraitytė, politikė Aušrinė Marija Pavilionienė, Vilniaus miesto krizių centro vadovė Nijolė Dirsienė, psichologai Tomas Lagūnavičius ir Andrius Kaluginas, „TV pagalbos“ gelbėtoja Rūta Lazauskienė neslėpė emocijų kalbėdami apie šią itin opią ir skaudžią problemą.

TV3
V. Budraitytė prisipažins: „Kai prieš dešimt metų aš eilinį kartą perskaičiau spaudoje, kad nužudyta garsi mano klientė, kuri nuolat kentė vyro smurtą, nebeištvėriau – paskambinau į vieno laikraščio redakciją ir pasakiau, kad tai jau aštuntoji nužudyta mano klientė. Tąsyk vyras nužudė ne tik ją, bet ir jųdviejų dukrą, galiausiai nusišovė. Smurto prieš moteris mastai Lietuvoje yra siaubingi – ne tik kaimo girtuokliai muša žmonas, bet ir garsūs vyrai, einantys atsakingas pareigas. Aš, kaip būrėja, kuriai it rūmų klounui leidžiama kalbėti viską, teigiu, jog man kelia įtarimą beveik visos garsių moterų žūtys ne sava mirtimi. Išgirdusi, kad moteris žuvo, pavyzdžiui, netyčia nušauta vyro, neva valiusio ginklą, pagalvoju – greičiausiai ji sąmoningai nužudyta.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis