Už italo ištekėjusi lietuvė: jam dėl manęs teko ilgai kovoti

Kai Italijos mados pramonei prireikia naujų meistrų, akys nukrypsta į Lečę – nedidelį miestą pietryčių Italijoje, kur Cordellų šeima daugiau nei 200 metų puoselėja aukštosios mados tradicijas. Ir moko meistrystės pradedančiuosius dizainerius, stilistus, modeliuotojus, mados fotografus.

Cordellų istorija prasidėjo prieš 234 metus, 1783-aisiais, kai siuvėjas Leonardo Cordella nusprendė atidaryti nuosavą parduotuvę. Dabartinis garsiosios šeimos patriarchas Pino Cordella mados versle sukasi jau 63-ejus metus. Šis elegantiškas, aristokratiškas italas – ir pagrindinis Cordellų mados namų istorijos saugotojas bei tradicijų puoselėtojas. Jo įkurtas mados muziejus – didžiausias privatus mados muziejus Italijoje, atviras lankytojams pagal susitarimą. Užsibrėžęs išsaugoti mados paveldą, P. Cordella turėjo įveikti nelengvą užduotį – surinkti retus modelius iš įvairių pasaulio kampelių – Jungtinių Valstijų, Čilės, Argentinos, Prancūzijos, mat emigracijos banga net keletą talentingų Cordellų buvo nubloškusi už Atlanto, į Lotynų Ameriką, o į tėvynę nusprendęs grįžti Pino tėvas Cosimo Cordella padarė geroką lanką per mados sostinę Paryžių.

Nors užkariauti Naująjį pasaulį Italijos siuvėjams stigo ambicijų, bet meistrystės tradicijas jie net užjūryje puoselėjo akylai ir perduodavo iš kartos į kartą. Tarp svarbiausių Cordellų šeimos laimėjimų – 1928-aisiais sukurtas iki šiol vilkimas Čilės jūros laivyno uniformos modelis, Cosimo Cordellos 1985-aisiais pelnytas Italijos riterio ordinas ir Pino Cordellos patentuotas drabužių sukirpimo metodas, aukštosios mados žinovų vadinamas tiesiog Cordellos metodu. Pino pagrįstai didžiuojasi net keliomis mados inovacijomis ir popiežiui Jonui Pauliui II sukurta tunika, – gimtojo miesto vaizdu puoštą liturginį drabužį dizaineris įteikė popiežiui dovanų, kai šis lankėsi Lečėje.

Pino Cordella vis dar kuria jį išgarsinusius aukštosios mados modelius, bet tęsti tradicijas jau patikėjo trims savo vaikams. Šie – jau aštuntoji mados industrijoje dirbanti karta. 44-erių Christianas Cordella, kaip ir jo proseneliai, pasuko į Ameriką ir ten padarė svaiginamą Holivudo filmų kostiumų dailininko ir komiksų kūrėjo karjerą. Jo darbų sąraše – filmai „Bado žaidynės“, „Geležinis žmogus“, „Vyrai juodais drabužiais“, „Greiti ir įsiutę“, „Valgyk, melskis ir mylėk“ ir „Šelmis-1. Žvaigždžių karų istorija“. 37-erių Carol Cordella ir 42-ejų Manuelis Cordella darbuojasi šalia tėvo – Lečėje puoselėja mados mokyklą (Istituto Cordella Fashion School). Stilistė ir drabužių dizainerė Carol – šio mados inkubatoriaus direktorė, o modeliuotojas Manuelis – savininkas.

Dėl visko kalta meilė

„Migruoti – Cordellų kraujyje“, – juokėsi garsiosios Cordellų giminės atstovas Manuelis Cordella, paklaustas, kaip atsidūrė Lietuvoje.


Manuelis Cordella ir Indrė Matulytė-Cordella, Gretos Gedminaitės nuotr.

Aštuonerius metus M. Cordella dirbo mados namuose „Gianfranco Ferré“ – buvo džinsų linijos vyriausiasis modeliuotojas, bet po dizainerio mirties karjerą šiuose mados namuose nusprendė nutraukti.

„Labai sunkiai dirbau, trūko atostogų, tad sumaniau metus pakeliauti po pasaulį ir pagalvoti, ką daryti toliau. Tai turėjo būti laisvės laikas – linksmybės su draugais, jokių įsipareigojimų... Savaime suprantama, negalvojau ir apie rimtus santykius su moterimis“, – prisipažino vyras.

Kadangi kelionės tikslas nebuvo apibrėžtas, Lietuvoje gyvenantys Manuelio draugai italai pakvietė pirmiausia paviešėti pas juos. M. Cordella juokauja net nežinojęs, kur yra ta šalis, bet likimo ironija, kad šiame krašte jo kelionė baigėsi dar gerai nė neprasidėjusi. Dėl visko kalta gražuolė Indrė, dabar jau Manuelio žmona. Jiedu susitiko Manueliui kartą vakarojant draugams priklausančiame naktiniame bare. Tokiose vietose lankytis nemėgstanti Indrė ten atsidūrė įkalbėta draugų ir iškart krito į akį italui.

„Buvo jos gimtadienis, tad nusprendžiau padaryti staigmeną – pavaišinti tortu. Ji dovanos nepriėmė, bet aš pradėjau svarstyti, kad visai neblogai būtų likti Lietuvoje šiek tiek ilgiau“, – prisiminė Manuelis. Indrė išvaizdaus vyro dėmesiu visai neapsidžiaugė: „Buvau nusiteikusi prieš užsieniečius, Manueliui dėl manęs teko ilgai kovoti.“ Prisimindamas savo vargus Manuelis kvatoja: „Ji netikėjo niekuo, ką pasakojau apie Cordellų laimėjimus. Numodavo ranka, sakydavo „melagis“, italai, makaronai... Tad teko daug kartų vežtis ją į Italiją, kad įsitikintų, kad viskas tiesa. Žinoma, ji šiek tiek buvo teisi, nes pamelavau savo amžių – esu dešimčia metų vyresnis, todėl bijojau, kad mane atstums.“

Indrė išsiaiškino tiesą panaršiusi internete, o mažytį melą atleido. Beje, pora kartu jau dešimt metų, bet vedę – tik trejus, taigi susituokė ne iš karto. Indrė tada dar studijavo universitete, tad niekur neketino važiuoti. Užtat Manuelį meilė įkvėpė kurti mados mokyklą. Idėją jis ėmė įgyvendinti kartu su seserimi Carol, o kai Istituto Cordella Fashion School buvo atidaryta, Indrė ir Manuelis persikėlė gyventi į Italiją. Tik štai ar visam laikui, dar nežinia, mat Cordellų galvose sukasi naujas planas – įkurti savo vardo mokyklą ir Lietuvoje. Jei sumanymas bus įgyvendintas, nusimato nauja migracijos banga, šįkart – iš Italijos į Lietuvą. Tam ryžtųsi net Manuelio tėvai Anna Rita ir Pino.

Nuo Lečės iki Vilniaus

„Italijos mados industrija vėl auga, tad mūsų mokyklos absolventai iškart gauna darbo. Darbdaviai žino, kad tai bus labai geri specialistai, pasitiki. Rengiame jų nedaug – kasmet po penkiolika. Studentai čia gali išsinagrinėti muziejinius aukštosios mados modelius, viską daro tik mokykloje, tad tikrai žinome, kad drabužių už juos nesiuva mamos ar močiutės“, – sakė M. Cordella.

Lietuvoje Cordellų mados mokyklos atstovai lankėsi jau ne kartą. Prieš metus stilistės darbo patirties su dainininkais ir televizijos projektais turinti Carol Cordella ir mados fotografas Mauro Lorenzo mokė lietuvius profesionalaus vizažo, stiliaus ir fotografijos paslapčių. Tada Mauro nusižiūrėjo puikių vietų mados fotosesijoms ir šią vasarą grįžo čia padirbėti, Vilniuje surengė Istituto Cordella Fashion School studentų baigiamųjų darbų fotosesiją. Kartu su dėstytojais atvyko ir devyni studentai. Mados avantiūristų komanda darbą pradėdavo septintą ryto, o baigdavo devintą vakare. Mediniai Žvėryno namai, Verkių malūnas, Užutrakio dvaras ir Vilniaus universiteto astronomijos observatorija padėjo atskleisti dramatišką 12 aukštosios mados kūrinių charakterį. Studentai 3D spausdintuvu sukūrė audinių, o paskui – ir „Chanel“ juodos mažos suknelės interpretacijų su daugybe perlų.




Mauro Lorenzo nuotr.

Kartu su lietuvėmis Lina Anušauskiene ir Egle Šedtokaite modelius demonstravo ir turbūt mylimiausias Cordellų modelis – Indrė Matutytė-Cordella, o jas gražino vizažistė Renata Barakauskienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis