Trys dalykai, kuriuos lietuvės pasiskolintų iš prancūzių

2015–aisiais prancūzų kino festivalis švenčia savo 10 metų jubiliejų. Šių meto festivalio tema – „Moters žvilgsniu“. Tad kalbiname dešimt moterų susijusių su kinu, kultūra, Prancūzija... Kokie bus šie metai ir ko lietuvės pasiskolintų iš prancūzių?

GYTĖ GRIGONYTĖ-BABAJAN - plastinės-rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja, gyvenusi ir stažavusis Prancūzijoje

Žurnalas "Moteris" (A. Gintalaitės nuotr.)

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Šie
metai man bus naujų pradžių ir etapų metai. Mano vyresnė dukrytė jau
pradės eiti į pirmą klasę. Laukia dideli iššūkiai ir profesinėje
srityje: nauji medicininiai projektai, įdomi  tarptautinė plastikų
konferencija Vienoje.

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Nepretenzingas
laisvumas ir žavesys. Vaikų auklėjimas pagal prancūzes. Ypatingas
sugebėjimas subtiliai derinti daugybę darbo, mokslo, karjeros, šeimos
pareigų, neužgožiant savo asmeninių poreikių.

GRETA AKCIJONAITĖ - kino teatro „Pasaka“ įkūrėja /bendrasavininkė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Manau, kad 2015-aisiais pasauliui, todėl ir Lietuvai, ir man bus labai svarbi taikos, susikalbėjimo, dialogo tema. Taip pat didis įvykis - planuojamas Didžiojo hadronų greitintuvo pakartotinis paleidimas ir dar vienu mažyčiu žingsneliu priartėjimas prie visatos paslapčių. Mane tai intriguoja ir jaudina. Neišvengiamai pasaulio aktualijos atsispindės ir kultūroje, kine. Tačiau, kadangi kino gamybos procesas imlus laikui, visos temos į ekranus atkeliaus tikriausiai dar ne 2015, bet gal 2016-aisiais. 

Man asmeniškai 2015-ieji bus ypatingi tuo, kad visas jų dienas planuoju praleisti kino teatre. Tai yra mano didžioji meilė ir mano mėgstamiausia veikla. Dabar, paaugus vaikams, aš vėl galiu jai atsiduoti visu kuo. 

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių

Trys - per mažai...
Maitinimosi įpročius ir gebėjimą nuo jaunystės vertinti gerą vyną. 
Nuostabią vešlių plaukų genetiką, muzikalumą ir galimybę prancūzų literatūrą skaityti originalo kalba. 
Na, ir dar mielai pasiskolinčiau Žydrąją pakrantę - Côte d’Azur. 

MARYSE BERNIAU, Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Man asmeniškai tai bus labai ypatingi metai – didžiojo perėjimo metai. Prabėgus 40 metų baigsiu diplomatinę karjerą, pradėsiu naują gyvenimo etapą. Žinoma, ir toliau sieksiu įnešti savo indėlį. Turėjau savo idealus, galbūt tie idealiai šiandien neatrodo realistiškai. Bet aš noriu tikėti įmanomu dialogu tarp tautų, tolerancija.

Galėčiau sakyti, kad bėgant metams, net ir labai sudėtingose situacijose, pastebėjau didelį solidarumą tarp moterų. Ypač vargingose šalyse moterys dar yra labai atskirtos. Mes, gyvenančios ES, galime įnešti savo indėli kovojant dėl moterų teisių.

Viliuosi, kad 2015 bus tie metai, kai galėsime padaryti didelę pažangą kovojant dėl moterų teisių. Yra šalių, kur moterys, negali net mokytis, siekti išsilavinimo, tad mes, ES moterys, galėtume prisidėti prie šios situacijos gerinimo pasaulyje.

Turėčiau ir dar vieną viltį – aplinkosauga. Gyvename tokiu metu, kai klimato kaita, globalinis atšilimas ir kiti klausimai yra gana svarbūs. Klimatas yra nestabilus Šiais metais vyks 21–oji pasaulinė klimato kaitos konferencija Paryžiuje. Tad moterys galėtų kaip tik šioje srityje
prisiimti vaidmenį kaip planetos saugotojos. Kad jos įsitrauktų į kovą, kaip aplinkosaugos gerintojos Lietuvoje.

Kaip jums atrodo Lietuvos kultūrinis gyvenimas?

Gaila, kad neturėjau progos lyginti Lietuvos ir Prancūzijos kino, dėl kalbos. Bet, kiek pastebėjau, žmonės Lietuvoje prancūzišką kiną tikrai mėgsta, galbūt todėl, kad patinka gilesni filmai. Pastebime, jog Lietuvoje kaip ir Prancūzijoje daugėja žmonių kino salėse, tai reiškia, jog kino kokybė gerėja. Matome, kad apetitas didėja ir prancūzų kinui Lietuvoje, todėl kino festivalis „Žiemos ekranai“ šiais metais jau vyks dvylikoje Lietuvos miestų.

Ko palinkėtume Lietuvos moterims?

Pirmas būtų palinkėjimas, kad jos galėtų gyventi stabilioje aplinkoje, nes šiandieniniame pasaulyje vyksta daug įvairių dalykų, kurie ne visada leidžia jaustis stabiliai.

Ir kad moterys prisidėtų prie šios šalies vystymosi ir klestėjimo. Lietuvoje sutikau daug išsilavinusių
moterų, tad norėčiau palinkėti, kad jų talentai būtų pripažinti. Nepaisant to, kad jos užima svarbius postus Lietuvoje, manau, kad jos dar neturi tokio pripažinimo koks turėtų turėti. Manau, kad Lietuva vis dar yra pakankamai konservatyvi šiuo klausimu. Svarbu, kad požiūris į moteris keistųsi.

JŪRATĖ PAZIKAITĖ - Vilniaus kino biuro direktorė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Lietuvoje su euro valiutos įvedimu žmonės ir toliau mokysis būti ir jaustis Europos, Vakarų Europos dalimi.  Juk šie metai bus Nepriklausomybės atstatymo 25-metis.  Tikiuosi, kad šie metai taip pat
bus produktyvūs kino kūrėjams, o Vilnių atras Holivudas. Svajoju, kad Vilniuje būtų sukurtas filmas, kuris mus išgarsintų visame pasaulyje. Pavyzdžiui, būtų smagu pamatyti pasaulio ekranuose Silva Rerum ar Barboros Radvilaitės istoriją.
 
Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Iš prancūzių moterų mielai skolinčiausi joms vienoms būdingą išvaizdos laisvumą, kuomet moteris atrodo žavi sutaršytais plaukais, elegantiška vilkėdama džinsus. Nebijojimą būti savimi nepaisant amžiaus. Prancūzišką vaikų auklėjimo modelį. Raudoną lūpdažį.

LAIMA JAN KUGĖ - Kinfo.lt kino apžvalgininkė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Kadangi 2015-ieji metai yra vadinami Ožkos metais, tai spėju, kad jie bus itin sėkmingi visoms trapioms, žavioms, truputį juokingoms ir be galo atkaklioms būtybėms – moterims, žinančioms, ko nori. Na, o visiems Lietuvos kino žiūrovams šie metai ir vėl bus dosnūs įvairiais kino renginiais. Vienas pirmųjų (sausio 22 d.) subtiliu prancūzišku „Moters žvilgsniu“ mus pasveikins festivalis „Žiemos ekranai“, o vasario 4 d. įvyks „KINFO apdovanojimų 2015“ apdovanojimų ceremonija, kurios metu bus paskelbti ir apdovanoti geriausieji Lietuvos kino kūrėjai. Belieka palinkėti, kad lietuviškų kino premjerų gausoje šalia lengvų pramoginių juostų atsirastų daugiau meniškai ambicingų, solidesnio turinio filmų.

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Pirmas dalykas, kuris krenta į akis, stebint prancūzes kino ir televizijos ekranuose, yra nuo amžiaus nepriklausantis jų jaunatviškumas. Pasižiūrėkite į žymiąsias ekrano deives – Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Sophie Marceau bei šių metų „Žiemos ekranuose“ restrospektyvai pristatomą aktorę, režisierę ir scenaristę Nicole Garcia – šioms moterims skaičiai 70, 60, 50, 40 nėra reikšmingi. Šios talentingos moterys ir toliau išlieka gražios, lieknos, judrios, žavingos ir mylimos.

Antroji patraukli prancūzių savybė yra jų nepriklausomybė ir pasitikėjimas savimi. Šiuolaikinės prancūzės yra laisvos, drąsios, materialiai savarankiškos – būtent tokios, apie kokias savo fundamentaliame veikale „Antroji lytis“ dar 1949 m. kalbėjo rašytoja ir filosofė Simone de Beauvoir, skatinusi atsikratyti iliuzijų, infantilumo, narcisizmo ir tapti nepriklausomomis, intelektualiomis, laisvai mąstančiomis asmenybėmis.

Trečiuoju dalyku įvardinčiau sugebėjimą rasti pusiausvyrą tarp intelekto ir moteriško žavesio. Prancūzės moka susieti tokius iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus, kaip emocionalumas, sąmojingumas, flirtavimo menas ir aštraus proto bei logikos diskusijos.

KOTRYNA TAMKUTĖ - muzikos festivalio „Baroko vakarai“ koordinatorė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Išgirdusi šį klausimą, iš karto pagalvojau apie tai, jog šiais metais minime šimtąsias Prancūzijos estrados atlikėjos Edith Piaf gimimo metines. Tai moteris, kuri sugebėjo pakerėti visą pasaulį ne tik stulbinamu balsu ir akimirką stabdančiais pasirodymais, bet ir nepaprastai tvirta dvasia, noru iš vikšro virsti drugeliu ir įrodyti neatskleistas žmogaus galimybes. Jos gyvenimas buvo kupinas dramatiškų išgyvenimų, jos kūryba – aistros ir polėkio, jos egzistencija – ironiško trumpalaikiškumo.

Tikiuosi, jog tokie bus ir šie, 2015 – ieji kultūros metai. Kiekvienas žmogus, Lietuva ir pasaulis ne tik aktyviai įsilies į meno erdves, t.y. lankysis meno parodose, atlikėjų pasirodymuose ar koncertuose, kino salėse, bet ir patys kurs kultūrą aplinkui save, į ją sudėdami kiekvieną savo kasdienį išgyvenimą – skausmo ar liūdesio akimirkas, ašaras ir juoką, neapykantą ir švelnius apkabinimus. O visam tam elegijos ir aistros suteiks tolumoje skambantis Edith Piaf „La vie en rose“ („Rožinis gyvenimas“).

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Jau ne vieną kartą susimąstau, kad iš prancūzių galima ir netgi būtina, ypatingai mums lietuvėms, išmokti labai paprastų trijų dalykų: laisvumo, savo vertės pajautimo ir meilės gyvenimui. Prancūzė moteris man primiausia asocijuojasi su elegancija, subtilumu ir savotišku paprastumu, akių spindesiu ir pasitikėjimu savimi. Ji – griežta sau ir aplinkiniams, žinanti savo galimybes ir jas racionaliai pamatuojanti bei praktiška moteris. Bet visgi labiausiai norėčiau iš jų pasiskolinti įgūdžius kiekvieną džiaugsmingą gyvenimo akimirką paversti saldžiu šokoladinio torto gabalėliu, kiekvieną šypseną – migdolinių pyragaičių macaroons kąsniu, o visus dramatiškus išgyvenimus paversti džiugia diena, dovanojant šilumą ir meilę kitiems.

LINA MIKALKĖNĖ - „Laboratoire Bioderma Baltic“ marketingo direktorė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Kiekvieni nauji metai ypatingi tuo, kad jie nauji ir bus visada kitokie nei praėjusieji. O norisi, kad jie būtų turiningi, įdomūs ir veržlūs. Linkėčiau optimizmo Lietuvai, taikos pasauliui
ir laimėti Euroviziją.

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Sugebėjimą važiuoti dviračiu su aukštakulniais. Lengvą vidinę eleganciją, atrodytų, įgimtą prancūzėms. Atostogas Rivjeroje.

OTILIJA SNIEŠKAITĖ, Prancūzijos-Lietuvos prekybos rūmų direktorė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Mano nuomone, kiekvieni metai yra savaip ypatingi. Tiek jei kalbėtume asmeniniu lygmeniu, tiek Lietuvos ar pasauliniu mastu, taip pat neabejotinai ir žvelgiant per kultūrinę prizmę. Kiekvieni nauji metai, tai naujų galimybių metai. Tikiu, kad 2015-ieji bus naujų atradimų, iššūkių ir pasiekimų metai.

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Coco Chanel su jos gyvenimo ir kūrybos filosofija, Provansą, žydrąją pakrantę.

DOVILĖ BUTKIENĖ – „Diner en Blanc“ Lietuovoje organizatorė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Kiekvieni metai yra ypatingi, tad šie nebus išimtis. Man asmeniškai, tikiuosi, bus gražių ir gerų pokyčių metai. Visam pasauliui 2015-ieji turbūt bus svarbūs kultūrinio dialogo klausimu. Pastebiu, kad tiek kino, tiek koncertų salės pilnėja, žmonės mato prasmę dalyvaudami kultūriniame gyvenime. Tad labai noriu visiems palinkėti brangiausio turto – laiko, kurį galėtume kuo prasmingiau praleisti su savo artimaisiais.

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Prancūzija yra šalis, iš kurios galime daug ko pasisemti, ypač kultūrine prasme. Ši šalis turi gilias kino, meno, maisto, mados tradicijas. Labai norėčiau pasiskolinti iš prancūzių sugebėjimą savo istorinius elementus perteikti per meną, madą, verslą taip, kad jis būtų įdomus visam pasauliui, bet kartu ir būtų atpažįstamas kaip prancūziškas… Dar vienas dalykas, kurį mielai pasiskolinčiau – elegancija.

EGLĖ MACEINAITĖ – prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ koordinatorė

Kuo ypatingi bus 2015-ieji metai Jums, kultūrai, Lietuvai ir visam pasauliui?

Labai viliuosi, kad šie metai bus ypatingi jauniems kino menininkams. Tikiu, kad ​Lietuvoje kuriami filmai bus populiarūs ir bus matomi ne tik mūsų šalyse, tačiau pasieks ir pasiekti ir užsienio festivalius, kino sales.

Lietuvos kinas dar tik paauglys, tačiau vis dažniau talentingų kino menininkų, aktyvių kino profesionalų pavardės yra minimos tarptautiniame lygmenyje. Tad linkiu nesustoti ​augti m​ūsų šalies kinui!

Trys dalykai, kuriuos pasiskolintumėte iš prancūzių?

Meno, esančio prancūzų genuose. ​Kultūrinės regioninės sklaidos. ​Sveiko vėjavaikiškumo.

Monikos Požerskytės, Viktorijos Paškelytės ir asmeninių archyvų nuotr.

 

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis