Superherojėmis tapusios smurtą patyrusios moterys: „Jokiais būdais netylėkite!“

Daugiau nei pusė moterų susiduria su smurtu šeimoje ir vos mažiau nei trečdalis iš jų ryžtasi apie tai prabilti ir kreiptis pagalbos. Kaip kovoti su šiuo visuomenėje įsikerojusiu blogiu? Pilietinės iniciatyvos „Moterys kalba“ komanda ir apie smurtą artimoje aplinkoje prakalbusios moterys turi savo atsakymą.

Vakar Švedijos ambasadoje buvo oficialiai pristatytas projektas #superherojės. Projekto iniciatorės „Moterys kalba“ dalyvės (Beata Tiškevič, Neringa Rekašiūtė, Monika Juodpusienė, Lina Petravičiūtė ir Modesta Kairytė) šiuo projektu siekia ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į smurto prieš moteris problemą, bet ir įgalinti moteris, patiriančias smurtą, prabilti ir tapti superherojėmis.

Organizatorių nuotr.

„Niekada nereikia tylėti. Jeigu pastebite negerus ženklus jo elgesy, dalinkitės tuo su artimaisiais. Neužsisklęskite. Daug moterų, patyrusios smurtą, netenka savivertės ir pasiduoda. Negalima tapti kito žmogaus auka“, – pasakoja Viktorija, viena iš #superherojų.

Su smurtu susidūrusios moterys savo likimo sesėms pataria nesižeminti prieš smurtautojus.

„Neverta žemintis ir kęsti smurtą. Juk nenorėtumėte, kad prieš jūsų dukrą kažkas keltų ranką. Vaikai už tai jums „ačiū“ nepasakys, gal kaip tik – atvirkščiai. Pagalvokite apie jų saugumą“, – pasakoja kita #superherojė Edita.

Organizatorių nuotr.

Projekto organizatorės iš „Moterys kalba“ bei su smurtu susidūrusios moterys ragina imtis ir labai konkrečių darbų.

Organizatorių nuotr.

„Vienas iš projekto tikslų yra paskatinti politikus ratifikuoti Stambulo Konvenciją - dokumentą, kuris užtikrina smurtą patiriančių moterų apsaugą bei įdiegia prevencines programas: profesionalų apmokymas dirbti su aukomis, informuotumo apie įvairias smurto formas bei jų traumuojantį poveikį didinimas“, – sako N. Rekašiūtė.

Pasak iniciatyvos organizatorių, su pirmųjų #superherojų plakatų pasirodymu Vilniuje drauge su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis bus inicijuota peticija dėl Stambulo Konvencijos ratifikavimo.

Organizatorių nuotr.

Smurto prieš moteris statistika labai neramina – pernai buvo užregistruota beveik 40 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje, tai yra beveik dvigubai daugiau nei 2014 metais. Šis skaičius neatspindi realios padėties, nes kaip pavyko išsiaiškinti Europos Sąjungos fundamentalių teisių agentūros atliktos apklausos metu net 67 proc. moterų, patyrusių smurtą, nesikreipia į policiją.

Organizatorių nuotr.

Smurto prieš moteris temai vakar neliko abejingas ir gausus būrys žinomų Lietuvos žmonių, visuomenės veikėjų ir valdžios atstovų. Švedijos ambasadoje pasirodė Švedijos parlamento narė Maria Weimer, prezidentės patarėja Marija Dautartaitė, Karalienės Mortos mokyklos vadovė Austėja Landsbergienė, Transparency International Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė ir kiti.

Organizatorių nuotr.

Moterys kalba – penkių jaunų moterų pilietinė iniciatyva, savo socialiniais projektais siekianti atkreipti visuomenės dėmesį į socialines problemas, keisti požiūrį ir atsisakyti stereotipinių įsitikinimų lyčių lygybės klausimais. Balandžio mėnesį ši iniciatyva gavo „Lyčių lygybės apdovanojimą“ „Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose“.

Organizatorių nuotr.

Superherojų istorijos:

Zitos (2 vaikų mamos)

Elenos (3 vaikų mamos)

Kristinos (2 vaikų mamos)

Viktorijos (5 vaikų mamos)

Editos (6 vaikų mamos)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis