Spalio mėnesio „Moteryje“ – apie laisvę rinktis, kaip atrodyti

Spalio mėnesio žurnalo „Moteris“ viršelio veidai – kolekcijos „MOTERIS by Julia Janus“ modeliai: Ingrida Žiliūtė-Antonovienė, Viktorija Mališauskienė, Irena Kazakauskaitė.

Jei esi apvalesnių formų, pagyvenusi, nenaudoji makiažo ar nedažai žilų plaukų, gali susilaukti ne vieno kritinio žvilgsnio ar replikos. „Moters“ vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė ir dizainerė Julija Janus sumanė bendrą projektą „Stilius neturi ribų“, kuriuo kviečia atsikratyti stereotipų. Pristatyti riboto kiekio drabužių kolekciją „MOTERIS by Julia Janus“ Julija pakvietė skirtingo amžiaus moteris. Jos savo pavyzdžiu įrodo, kad sveikai gyventi, rūpintis savo kūnu ir išvaizda niekada nevėlu. Stereotipus griauna ir programuotoja Jurga Girdzijauskaitė, medinę architektūrą pasiryžę išgelbėti kauniečiai Aura Pranckevičiūtė ir Audrys Karalius.

Stilius neturi ribų

Julijai Janus frazė „Stilius neturi ribų“ reiškia labai daug. „Aš pirmiausia kalbu apie žmogaus laisvę rinktis, kaip jis nori atrodyti. Man norėtųsi, kad išsivaduotume iš visuomenės ar šeimos suformuotų stereotipų“, – sako dizainerė, bene vienintelė Lietuvoje kurianti ne tik modelio figūrą turinčioms moterims. Specialia riboto kiekio drabužių kolekcija „MOTERIS by Julia Janus“ Julija atkreipia dėmesį į vieną iš tabu – amžių. Kolekcijos modeliais dizainerė pasirinko sportiškas, aktyviai ir sveikai gyvenančias skirtingo amžiaus moteris: 30-metę Ingridą Žiliūtę-Antonovienę, 46-erių metų Viktoriją Mališauskienę ir 70-metę Ireną Kazakauskaitę. Dėl vienodos spalvos plaukų, sudėjimo atrodo, kad tai yra ta pati skirtingo amžiaus moteris. „Siekiau atskleisti kiekvieno amžiaus tarpsnio grožį“, – taip pasirinkimą žurnalistei Virginijai Rimkuvienei aiškina dizainerė.

Dizainerė Julija Janus su kolekcijos „MOTERIS by Julia Janus“ modeliais: Ingrida Žiliūte-Antonoviene, Viktorija Mališauskiene ir Irena Kazakauskaite
Žurnalas "Moteris"

Iš arčiau

• Pagrindinė rašytojos Jolitos Herlyn knygų herojė – moteris, kuri nebijo peržengti ribų. Ir pati autorė drąsiai bei atvirai žurnalistei Vitai Vilimaitei Lefebvre Delattre pasakoja apie savo audringą gyvenimą, meilę, atkaklų darbą.

„Niekada nebijojau atsiduoti likimo skrydžiams. Ir niekada nesidomėjau, ką apie tai mano kiti“, – sako Jolita Herlyn
Žurnalas "Moteris"

Atradimas

Jurga Girdzijauskaitė norėjo būti menininke, bet tapo programuotoja. Nuo mažens su matematika draugavusi mergina tik studijų metais suvokė, kodėl programavimas vadinamas „vyriška profesija“ – grupėje buvo tik trys merginos. „Nemažai atliktų tyrimų rodo, kad mokykloje berniukams ir mergaitėms matematika sekasi vienodai, tačiau tam tikru momentu, kai reikia rinktis, ką gyvenime veikti, dauguma mergaičių iš šios srities dingsta, tiksliuosius mokslus pasirenka tik 10–20 proc. jų. Esame įpratę manyti, kad inžinieriai, mechanikai, mokslininkai turi būti vyrai, o mokytojos, gydytojos, biuro darbuotojos – moterys“, – sako žurnalistei Virginijai Majorovienei šiuos stereotipus peržengusi ir savo darbą mėgstamu vadinanti J. Girdzijauskaitė.

„Turime 60 proc. programuotojų vyrų ir 30 proc. moterų. Jei mūsų būtų po lygiai, manau, į Lietuvą ateitų daugiau užsienio kompanijų, pritrauktume daugiau investicijų“, – teigia Jurga Girdzijauskaitė
Žurnalas "Moteris"

Sveikata

• Jei užčiuopėte krūtyje gumbelį, iškart pulti į paniką neverta. Tai gali būti gerybinis ir niekada nesupiktybėsiantis darinys – cista ar fibroadenoma. Tiesa, būna atvejų, kai auglys slepiasi jų viduje, todėl lieka nepastebėtas. Taigi kontrolė būtina. Nacionalinio vėžio instituto gydytojos žurnalistei Virginijai Rimkuvienei pasakoja, kad pirmiausia moterys krūtis turėtų apčiupinėti pačios praėjus kelioms dienoms po menstruacijų, atkreipti dėmesį, ar krūtų oda nėra patempta, įdubusi, ar nepakitusi krūtų forma. Dažniau tikrintis reikėtų toms moterims, kurios vartoja hormoninius preparatus vaisingumui skatinti, kontraceptikus, kurioms taikoma pakaitinė hormonų terapija.

Sakoma, kad vėžys neskauda, ir tai paprastai yra tiesa
Žurnalas "Moteris"

Psichosalonas

Esate vieniša ir manote, kad normalių vyrų nėra arba esate per tobula? Psichologai tvirtina, kad įkliuvote į savo pačios spąstus. Jei norite ištekėti, pirmiausia turite nustoti apie tai galvoti. Be to, vyrai vengia ne tobulumo, o įsivaizdavimo, kad esate tobula. Juos atstumia ne grožis, talentas ar protas, o arogancija, susireikšminimas, egoizmas, šaltumas. Kokius dar spąstus pasispendusios supermoterys, aiškinasi Virginija Rimkuvienė.

Svarbiausias dalykas, ko vyrai nori iš moters, – tai šilto žvilgsnio ir nuoširdžios šypsenos
Žurnalas "Moteris"

Kulinarinė kelionė

• Maisto tinklaraštininkė Aistė Misevičiūtė su bendraminčiais rugpjūčio mėnesį Ibisoje surengė neįprastą japoniško maisto savaitgalį. Aistė ne kartą norėjo prasmegti kiaurai: vėlavo japonų šefų lagaminai, meistrai vietos turguose nerado kai kurių reikalingų produktų... Vis dėlto dvi degustacines vakarienes dabar tinklaraštininkė prisimena kaip nuostabų sapną.

Japonų virtuvės meistrai Ibisoje buvo sužavėti šviežių žuvų ir jūrų gėrybių pasiūla
Žurnalas "Moteris"

Interjeras

• „Sveiki atvykę į senąjį Kauną!“ – taip interjero dizainerė, dailininkė Aura Pranckevičiūtė pasveikina žurnalistę Astą Lipštaitę ir fotografę, meno redaktorę Anną Stanevičienė. Aura ir gyvenimo draugas architektas Audrys Karalius brangina senojo Kauno istoriją, tarpukario kultūrą ir stengiasi išsaugoti kuo daugiau praeities reliktų, tarp jų – jų gyvenamąjį 1934-aisiais pastatytą medinį namą Žaliakalnyje.

Žurnalas "Moteris"

Stilingo spalio!

Žurnalas "Moteris"

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis