Savamokslis virtuvės šefas sukūrė vieną iš 3 geriausių pasaulio restoranų

 (2)
Karjerą virtuvės šefas Heston'as Blumenthal'is pradėjo kaip savamokslis. Ilgainiui jis tapo britų molekulinės virtuvės pradininku, o būdamas 37-erių – jauniausiu virtuvės šefu, kurio restoranas įvertintas trimis „Michelin“ žvaigždutėmis.
© MOTERIS / iš kompanijos „Sage“ archyvo

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Visa tai buvau skaičiusi ir girdėjusi per televiziją. Tad į Rygą susitikti su restorano „The Fat Duck“ šefu važiavau vedama begalinio smalsumo. Heston'as Blumenthal'is mielai dalijasi savo kulinarine patirtimi ir atradimais, yra kalbus, pasakoja įdomiai.

Maistas – daugiau nei skonis

Pasak virtuvės meistro, tobulas valgis yra lyg skonių ir pojūčių šokis. Žaidžiama mūsų skonio receptoriais, duodama peno akims ir nosims. Maistas įkvepia, sužadina, pasakoja istoriją. H. Blumenthal'io patiekalai tokie ir yra. Akivaizdu, kad virtuvės meistras gilinasi ir į cheminius, fizikinius, ir į psichologinius maisto gaminimo aspektus. Jo tyrinėjimai, kaip skonis veikia mūsų psichologiją, paskatino sukurti neįprastus, intriguojamus derinius – žiedinių kopūstų rizotą su šokolado drebučiais ir morkų irisais; duonos skonio ledus su krabų skonio sirupu; sraigių košę; levandų želę; austres su pasifloromis; karvelių krūtinėlės kepsnį su vytinta šonine ir t. t.

Savamokslis virtuvės šefas sukūrė vieną iš 3 geriausių pasaulio restoranų
© MOTERIS / iš kompanijos „Sage“ archyvo

Šio meistro sudarytas meniu atspindi kelionę per pojūčius. Pasak H. Blumenthal'io, magišką akimirką valgant kuria skonis, kvapas, vaizdas, lytėjimas, garsas ir jų keliamos emocijos, prisiminimai. Netgi smulkmenos, tarkim, įrankių ir indų skambėjimas, jų sąlyčio keliami garsai prisideda prie šios magijos. Jei vakarieniauji terasoje, įtakos turi netgi tai, kaip dvelkia vėjelis – į veidą ar iš nugaros. Profesionalas tai apgalvoja iki smulkmenų, nes siekia nustebinti, sukelti pačius maloniausius pojūčius. H. Blumenthal'is pabrėžia ir tai, kad svarbu, su kokia draugija žmogus ragauja patiekalus. Šie kur kas gardesni, jei valgytojų ryšys šiltas, draugiškas. Meistras mano, kas maistas suteikia daug gerų emocijų, daro žmones laimingus. „Maistas man yra labiau momentas, proga, vieta ir draugija nei skonis“, – sako garsusis kulinaras.

Nuo bistro iki trijų žvaigždučių restorano

H. Blumentahl'io istorija – drąsinanti ir įkvepianti. Pirmąkart rimčiau maistu jis susidomėjo būdamas 16-os, kai su šeima keliavo į Prancūziją. Tėvai nusivedė Heston'ą į trijų žvaigždučių restoraną, nuo tada būsimasis virtuvės meistras skaitė prancūzų kulinarijos knygas, gamino pagal jas ir gilinosi į maisto ruošimo pagrindus bei subtilybes. Kartu dirbo įvairius darbus – nuo mokinio restorane iki skolų išieškotojo. 1995 m. dėl valgio ruošimo pamišęs vaikinas Londono priemiestyje Brėjuje įsigijo apleistą smuklę ir joje įkūrė prancūzišką bistro. Ilgainiui šis tapo visiems pasaulio gurmanams žinomu restoranu „The Fat Duck“.

Šiandien H. Blumenthal'is yra vienas iš trijų Jungtinės Karalystės šefų, kurių restoranai įvertinti trimis „Michelin“ žvaigždutėmis. „The Fat Duck“ iki šiol yra tarp trijų geriausių pasaulio restoranų. Tiesa, tai tik viena iš Heston'o veiklos sričių, iš viso jis yra maždaug 750 žmonių darbdavys. Tarp jo klientų yra Didžiosios Britanijos karališkoji šeima.

2014 metais H. Blumenthal'is padarė neįtikėtiną dalyką – savo garsųjį restoraną Brėjuje uždarė ir tokio paties pavadinimo su visa komanda atidarė Australijoje, Melburne. Praėjus šešiems mėnesiams grįžo į Brėjų.

Maistas man yra labiau momentas, proga, vieta ir draugija nei skonis.

2006 m. H. Blumenthal'is gavo Britų imperijos ordiną už indėlį į britų gastronomijos populiarinimą ir puoselėjimą, o po septynerių metų jam suteiktas asmeninis herbas. Redingo, Bristolio ir Londono universitetai H. Blumenthal'iui skyrė mokslinius garbės laipsnius ir rekomendavo į Karališkąją chemikų draugiją. Ši savo narį H. Blumenthal'į įvardijo vienu iš 175 visų laikų garsiausių chemikų. Visi šie titulai neužkėlė H. Blumenthal'io ant puikybės pjedestalo. Nei meistro kalbos, nei elgesys neišduoda jokios arogancijos. Galbūt dėl to jį mėgsta kulinarijos aukštumų siekiantys mokiniai, vadina globėju.

Savamokslis virtuvės šefas sukūrė vieną iš 3 geriausių pasaulio restoranų
© MOTERIS / iš kompanijos „Sage“ archyvo

Naujausia knyga – mėgėjams gaminti namie

Kurdamas patiekalus, nuolat eksperimentuodamas, H. Blumenthal'is sukaupė didžiulę patirtį ir begalę įdomių receptų. Jis yra žinomesnis kaip įmantrių valgių kūrėjas, atstovauja moksliniam požiūriui į maisto gaminimą, bet neseniai atsiskleidė nauju amplua. Ne per seniausiai išleistoje knygoje „Heston Blumenthal at home“ virtuvės šefas dalijasi patarimais ir nesudėtingų patiekalų, kuriuos galima pagaminti namie, receptais. Tarp jų yra ir įvairių klasikinių valgių – svogūnų sriuba, krevečių salotos, citrinų tarta, ir supaprastintų restorano „The Fat Duck“ meniu patiekalų, pvz., raudonųjų kopūstų gaspačo, garsiųjų kiaušinienės ledų su rūkytu kumpiu ir t. t., versijų.

Vienas įtakingiausių virtuvės šefų neslepia, kad yra savamokslis, kad pirmosios jo mokytojos buvo kulinarinės knygos, o visą virimo, kepimo procesų pradžiamokslį išėjo savarankiškai, viską – kas, kaip ir kodėl vyksta ruošiant įvairiausius valgius, išsiaiškino iki smulkmenų. H. Blumenthal'iui priklauso ne vienas kulinarinis atradimas. Pavyzdžiui, vienas iš jų susijęs su cukrumi. Meistras pastebėjo, kad nerafinuotas cukrus karamelizuojasi kur kas greičiau nei rafinuotas, todėl gamindamas krembriulė naudoja būtent nerafinuotą – kad cukraus plutelė susidarytų greičiau ir po juo esantis kremas neperkaistų.

Knygoje išdėstyti ir maisto ruošimo pagrindai, pateikti išsamūs autoriaus paaiškinimai. Pasak Heston'o, šiais laikais kulinarinių knygų autoriai, norėdami pritraukti kuo daugiau skaitytojų ir pirkėjų, stengiasi pateikti kuo trumpesnius patiekalų receptus. Aiškumo gal ir trūksta, bet skaitytoją tai skatina pasitikėti savo jėgomis. „Privalai būti ne recepto vergas, o sumanus jo naudotojas, – sako H. Blumenthal'is. – Išsiaiškinęs esminius gaminimo principus, juos gali taikyti įvairiems patiekalams kurti, gali eksperimentuoti.“

Savamokslis virtuvės šefas sukūrė vieną iš 3 geriausių pasaulio restoranų
© MOTERIS / iš kompanijos „Sage“ archyvo

Malonumas ir kūrėjui, ir smaguriui

Viena yra gaminti iš pasaulyje pripažinto kulinaro knygų ir visai kas kita pamatyti jį patį ruošiantį patiekalus, girdėti balsą ir mintis, stebėti elgesį su aplinkiniais, sužinoti tai, kas kartais lieka tarp recepto eilučių. Baltijos šalių virtuvės meistrai, maisto tinklaraštininkai, žiniasklaidos atstovai tai galėjo patirti Rygoje. Susitikimo su britų molekulinės virtuvės pradininku H. Blumenthal'iu ir jo komanda metu kviestiniai svečiai galėjo keliauti nuo vieno darbastalio prie kito ir viską stebėti, klausinėti, ragauti, fotografuoti. Meistrai gamino naudodami išmaniuosius prekių ženklo „Sage“ prietaisus. H. Blumenthal'is nuo 2013-ųjų yra šios kompanijos ambasadorius, turi vardinę liniją „Sage by Heston Blumenthal“, kurią sudaro 35 inovatyvūs ir unikalūs virtuvės prietaisai. „Sage“ prietaisų galimybėmis galėjome įsitikinti patys. Naudodamiesi jais, restorano „The Fat Duck“ komandos nariai kūrė šedevrus: vienas meistras dviem skirtingais būdais ant grotelių kepė jautienos kepsnius, kitas gamino baltymų ir cukraus sirupo desertą su rabarbarais bei cukruotais riešutais, trečias – pusryčių skrebutį su kiaušiniu, ketvirtas – mažytes tartaletes su šviežių uogų įdaru. Stebino ne tik virėjų įgūdžiai, organizuotumas, bet ir neapsakoma kantrybė. Septintam ar septynioliktam smalsuoliui teiraujantis, iš ko gaminamas vienas ar kitas patiekalas, jie atsakinėjo žvaliai ir maloniai, lyg klausimą girdėtų pirmą kartą.

Profesionalų gudrybės ir receptai

Gražgarsčių salotos su jautienos kepsnio sultimis.

Savamokslis virtuvės šefas sukūrė vieną iš 3 geriausių pasaulio restoranų
© MOTERIS / iš kompanijos „Sage“ archyvo

Ant grotelių iškepto kepsnio sultis H. Blumenthal'io komandos nariai naudoja salotoms gardinti. Joms reikės: nuplautų ir nusausintų gražgarsčių, parmezano drožlių, česnakais ir rozmarinais pagardinto alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, druskos, juodųjų pipirų ir ant grotelių keptos mėsos sulčių. Viską išmaišykite ir ragaukite su sultingu kepsniu.

Skrudintos duonos skonio pieno kokteilis.

Paskrudintas baltos duonos skrebutis išmirkomas piene, tada šis nukošiamas ir išplakamas su vaniliniais ledais bei apelsinų džemu. Tai labai gardi netradicinė angliškų pusryčių – duonos skrebučio su apelsinų džemu – versija.

Tartaletės su uogų įdaru.

Savamokslis virtuvės šefas sukūrė vieną iš 3 geriausių pasaulio restoranų
© MOTERIS / iš kompanijos „Sage“ archyvo

Tartalečių krepšeliams kepti vietoj miltų meistrai naudojo maltus riešutus. Iškeptų ir atvėsintų krepšelių vidų tepė ištirpintu kakavos sviestu – mat dėl plonyčio sustingusių riebalų sluoksnio šviežių uogų įdaro sultys ilgiau neįsigeria į krepšelį, jis netyžta.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Veidai

Vieno paveikslo istorija: maištingos vestuvės svetainėje (1)

Antroji vieno paveikslo privataus gyvenimo istorija skirta menininkės Laisvydės Šalčiūtės kūriniui „Mona Liza ir Mona Liza“. Beveik 4 metrų aukščio darbas šiuo metu dienas leidžia istorikės Ingridos Čaplikaitės ir IT specialisto Sauliaus Kvedaravičiaus namuose. Atrodo, jam čia patinka.

Aktorė Justė Zinkevičiūtė: niekada nesureikšminau viešumo, reikia mokėti ir atsitraukti (13)

Kino ir televizijos aktorė Justė Zinkevičiūtė (28 m.) – apie autorinę knygą, jūros įtaką asmenybės formavimuisi bei kiną ir teatrą kaip du skirtingus gyvenimus.

Ona Jasinskaitė: jei ne žirgai, gyvenime jau būčiau daug kartų pasidavusi (3)

Ona Jasinskaitė – 23-ejų metų kaunietė, KTU taikomosios matematikos magistrantė, nuo pat mažų dienų draugauja su žirgais. Pašnekovė pasakoja apie tai, koks yra raitelio gyvenimas, bei sako, kad žirgai gydo žmones, padeda atsipalaiduoti.

Pastatas Vilniaus gatvėje slepia nepaprastą meilės istoriją (9)

Per kaukių balių dvidešimtmetė Pranciška Uršulė buvo supažindinta su Mykolu Kazimieru Radvila. Tais metais atvykęs į Čartoryską dvidešimt trejų metų jaunuolis prisistatė kunigaikščiams Višnioveckiams, tad dalyvavo pokylyje ir daug bendravo su kunigaikštiene Teofile Višniovecka. Šalia šios stovėjo labai negraži rūmų dama...

Rugpjūčio „Moters“ herojė Jolanta Talaikytė: „Nesu ponia ir turbūt jau nebūsiu“

Ponios etiketė rugpjūčio mėnesio „Moters“ herojei dizainerei Jolantai Talaikytei nelimpa net po to, kai ji ir ilgametis gyvenimo partneris architektas Vytautas Naudžiūnas sumainė žiedus. Mes jums atsisveikinimo su vasara proga taip pat dovanojame žiedų puokštę. Su gėlėmis tiesiogine ir perkeltinėmis prasmėmis yra susijęs ne vienas naujo žurnalo numerio herojus: floristas Mantas Pertruškevičius, plastinės chirurgijos chirurgas Dainius Radzevičius, vestuvių planuotoja Laura Vagonė, žolininkė Valentina Baužienė.

„Grieg trio” – iš Norvegijos atvykęs ansamblis, trokštantis užmegzti kontaktą su Lietuvos publika

Šį savaitgalį Lietuvos publikai koncertuos vienas garsiausių pasaulyje kamerinės muzikos ansamblių – fortepijoninis trio iš Norvegijos „Grieg Trio“. Prestižinių konkursų laureatai, koncertavę žinomiausiose pasaulio scenose, išskirtine programa nudžiugins XXII Pažaislio muzikos festivalio klausytojus.

Išsižadėti motinystės – ką apie tai mano žymios pasaulio moterys? (28)

Daugeliui moterų motinystė – svarbiausia ir būtina gyvenimo misija. Be palikuonių jos jaučiasi nevisavertės ir nelaimingos. Vis dėlto pasaulyje plinta tendencija sąmoningai atsisakyti motinystės ar tėvystės. Būrys Holivudo žvaigždžių jau pasuko šiuo keliu.

Tikra istorija: išsiskyrusi, atsisakiusi vadovės pareigų, bet atradusi meilę gyvenimui (30)

Technologijos mokslų daktarė, dėstytoja, keliautoja, žinių apie geriamąjį vandenį skleidėja ir tiesiog laiminga moteris Ramunė Albrektienė savo gyvenime patyrė ne vieną rimtą išbandymą, kuriuos ji pati dabar vadina atradimais per praradimus. Kūrusi šeimos idilę nuosavame name ir ėjusi vadovės pareigas darbe Ramunė staiga prarado viską: „Dažnai klausdavau Dievo, kodėl būtent mane užklupo tokie sunkumai, bet dabar suprantu, jog tai pamokos, kurių dėka galiu džiaugtis kiekviena diena.“

Kai avalynė dvelkia jūra

Sakoma, kad geriausios idėjos kyla, kai ištinka bėda. Taip nutiko ir Andrea Verdura'ai (42 m.), ekologiškos avalynės kūrėjui iš Pjombino – nedidelio vidurinėje Italijos dalyje esančio miesto.

Bertos Tilmantaitės fotoistorija: tai, ką žmonės gali sunaikinti

Per didelė žmonių populiacija, oro, vandens užterštumas, šiukšlės, miškų kirtimas, nykstantys gyvūnai ir augalai – tik kelios iš Žemę slegiančių problemų. Daugumą jų sukėlusi žmonija pati kenčia nebesugebėdama prisitaikyti prie kintančių gyvenimo sąlygų. Šios fotografijos pasakoja apie žmonių gyvenimą skirtingomis sąlygomis, jų sąlytį su gamta.

I. Drėgvienė: vyro onkologinė liga, prieš laiką gimę mūsų mažyliai – niekada neklausiau, kodėl man (8)

Onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas“ vadovė Ieva Drėgvienė (38 m.) mielai pamirštų tas dienas prieš devynerius metus, kai jos vyrui Kęstučiui buvo diagnozuota lėtinė mieloleukemija. Tąsyk jiedu abu surėmė pečius kovai už gyvenimą ir gyvybę. Agresyvus gydymas galėjo pakenkti vyro vaisingumui, tad pora iškart atliko lytinių ląstelių užšaldymo procedūrą. Dieną naktį prie sergančiojo ligoninėje leidusi moteris ryžosi pagalbiniam apvaisinimui, susilaukė dvynukų.

Mados fotografas Rokas Darulis: šiandien madą diktuoja masės (9)

Taip ir pasakiau jam: „Regis, susikrautum kuprinę ir iškeliautum, kur akys veda.“ Jis linktelėjo galva, nors ir to nereikėjo – fotografo Roko Darulio (29 m.) šypsenoje įstrigęs egzistencinis liūdesys pasako daugiau nei žodžiai. Lyg nebūtų visų tų garsiausių pasaulio žurnalų viršelių nuotraukų, Lietuvos dizainerių drabužių fotosesijos Nidoje garsiam amerikiečių leidiniui „The Last Magazine“. Bet kai turi daug, juk visada norisi daugiau.

Filmas apie Azijos moterų sekso vergiją paskatino režisierę prabilti ir apie pačios patirtą prievartą (4)

Vilniuje viešėjusi kanadietė Tiffany Hsiung festivalyje „Kino pavasaris“ pristatė filmą „Atsiprašymas“ širdį veriama tema – apie Antrojo pasaulinio karo metais Japonijos karių prievartautas Azijos moteris. Šiandien jos, 90-metės, nori viena – kad Japonijos valdžia atsiprašytų. Jauna režisierė močiučių istorijas įamžino siekdama, kad tai niekada nepasikartotų.

Bitininkė Salomėja: kartą paragavusi bičių pienelio negalėjau užmigti iki paryčių (39)

Bitininkystė kartais vadinama saldžiu verslu, bet retas žino, kiek žinių, kantrybės ir darbštumo reikia auginantiesiems bites. Salomėja Mikolajevič (29 m.) su būsimu vyru Gabrieliumi pirmuosius avilius nusipirko prieš 4-erius metus. Bitininkams teko patirti visko, dabar pora svajoja apie laiką, kai galės šiam hobiui atsiduoti visiškai.

Iš sostinės į kaimą prie pelkės išsikėlusi fotografė: mums su vyru ne tas pats, kur gyventi (18)

Fotografė Rita Stankevičiūtė-Kazakevičienė (33 m.) penkiolika metų gyveno ir dirbo Vilniuje. Grįžti į gimtinę ją paskatino sutuoktinis Nerijus. „Mama priminė, kaip esu rėžusi: „Jau į Marijampolę tai tikrai negrįšiu, verčiau Vilniuje gatves šluosiu“, – juokdamasi pasakoja dviejų mėnesių Kristupo mama. Puskelnių kaime šeima pasistatė ir įsirengė energiją tausojantį namą, sodina sodą, valo šalia esančio užpelkėjusio ežerėlio pakrantę.