„Saulės broliai“: natų nepripažįsta, bet groti gali viską

Tai, ką broliai multiinstrumentalistai Saulius (30 m.) ir Donatas (20 m.) Petreikiai išdarinėja scenoje, kad klausytojų kūnais bėgioja šiurpuliukai, žodžiais nusakyti nelengva.

Šios savaitės skaitomiausi straipsniai:
- Drabužiai, kurie lieknina net iki kelių kilogramų
- Sophia Loren - meilė vedusiam vyrui, patirtas persileidimas ir „viešnagė“ už grotų
- 20 taisyklių, kurios padės išsaugoti ir pagerinti santykius su mylimu žmogumi
- 9 žingsniai didesnės algos link
- Ką rytų horoskopas žada šiems metams
- Mamos kugelis - skaniausias

Vyresnėliui – akustinės muzikos grupės „Saulės broliai“ įkūrėjui, paklūsta kone visi pasaulio pučiamieji. Neatsilieka ir jaunėlis – džiazo kvarteto „R.A.D.D.“ įkūrėjas. Jie gali groti absoliučiai viską. O gyvenime broliškai laikosi vienas kito.

Donatas ateina nešinas gitara, Saulius iš savo krepšio išsitraukia kompiuterį. Paduoda ausines, kad pasiklausyčiau ne per seniausiai pasirodžiusio solinio albumo „Lowlands“. Šis pasaulio muzikos mugėje „Womex2014“ turėjo nemažą pasisekimą.

Saulius: Albumas išleistas po trejų metų darbo. Vien atlikėjų čia yra per trisdešimt – iš viso pasaulio. Svarsčiau, kaip jam pristatyti Lietuvą ir Žemaitiją. „Lowlands“ – žemutinis kraštas, namai. Taškas, iš kurio pajudama ir apskriejama aplink žemę muzikinėmis kompozicijomis. Lietuva, Škotija, Armėnija, Iranas... Keliaujama per įvairias šalis ir grįžtama į Lietuvą, prie lietuviškų sutartinių. Albume yra begalė kodų. Juos klausytojams, manau, turėtų būti įdomu atrasti. Kartu kuriamas folkloras. Noriu parodyti jaunimui naują kryptį, kad grupės formuotųsi nepamesdamos savo šaknų.

Mane domina tradicinės ir folklorinės muzikos sintezė. Reikia išmokti groti klasiką, bet taip pat svarbu kurti savo folklorą naudojant senąjį elementą ir naujas jėgas, naują protą. Toks ir buvo mano solinio albumo užmojis. Muziką kūriau pats, toliau dirbau su škotais, kurti aranžuotes styginiams padėjo su Eltonu Johnu grojantis trombonininkas.

Šis kūrinys man kainavo kelerių metų santaupas. Jei pasirenki nepriklausomo menininko gyvenimą, turi mokėti planuoti pajamas ir išlaidas, kitaip grauš didelė neramybė. Esu pats vadybininkas. Kadaise nušvito protas – nutariau įgyvendinti solinio albumo viziją, kad galėčiau mirti laimingas. Džiaugiuosi su visais atsiskaitęs. Mano moto – dirbant laikytis griežtos tvarkos. Kaip tu su kitais, taip ir kiti su tavimi elgsis. Baigiame rengti „Saulės brolių“ albumą. Jis turėtų pasirodyti artimiausiu metu.

Iš kur Judu – tokie talentingi ir muzikalūs?

Saulius: Iš Žemaitijos, Skuodo rajono, iš Barstyčių kaimo. Iš ten teka visos srovės.
Donatas: Esame trys broliai. Aš – jauniausias, Saulius – vyriausias, o vidurinis Romas dirba žemę, vaiką augina. Namuką šeimai, žmonai savo rankomis pastatė. Irgi buvęs muzikantas.
Saulius: Mūsų tėvai yra folklorinės muzikos mėgėjai. Tėtis grojo gitara, saksofonu, akordeonu. Muzikos mokyklą baigiau Plateliuose. Tėvai septynerius metus mudu su Romu vežiojo šešiolika kilometrų, nes visuomeninio transporto nebuvo. Paskui pradėjo vežioti Donatą. Mano kelias nuvedė į Klaipėdą, vėliau – į Vilnių.
Donatas: Mane tėvai į Platelių muzikos mokyklą vežiojo dar penkerius metus, bet nebeliko mokinių, tad teko persikelti į Skuodą. Plateliuose baigiau pianino klasę, Skuode – saksofono. Gitara skambinti išmokau pats. Tada įstojau į Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją, ją baigęs – į Muzikos ir teatro akademiją. Esu trečiakursis džiazo saksofonininkas.
Saulius: Aš baigiau Muzikos ir teatro akademiją, trimito klasę. Atvykęs į Vilnių susidomėjau pasaulio tautų muzika ir folkloru. 

Man patinka dideli škotų giminių klanai, gausios šeimos – po devynis brolius. Škotai gerai geria ir gerai veisiasi.Saulius

Sauliau, buvote jau geras pusbernis, kai tėvai padovanojo broliuką.

Saulius: Donatą pats mielai prižiūrėjau, auklėjau. Romą viliojo gamta, traukė prie technikos, jis daugiau sukdavosi lauke, miške. O aš – namisėda, man patikdavo būti namie, tad ir prižiūrėdavau brolį. Norėjau, kad mažėlis manęs klausytų.
Donatas: Yra nuotraukų, kuriose jis mane – visai mažiuką – ant rankų laiko. Manau, gerai brolis gerai išauklėjo.
Saulius: Visą laiką lenkiau jį į savo pusę, mokiau groti – turėjau tikslą išsiugdyti partnerį, kad galėtume kartu muzikuoti.
Donatas: Jis lenkė mane klausytis geros muzikos, nors man labiau patiko popsas. Pamenu, buvau šešerių, Saulius parvežė Louiso Armstrongo plokštelę ir pasakė: „Klausyk tik pačios geriausios muzikos.“ Pakerėtas nebegalėjau atsitraukti. Pradėjau ieškoti daugiau Armstrongo įrašų. Iš tikrųjų mes su broliu vienas kitą labai labai mylime.
Saulius: Kartu dirbant būna ir sunkių momentų. Abu esame savo sričių vadovai, susikirtimo neišvengsi, bet iš esmės laikomės broliškai tvirtai.

Abu esate ir kompozitoriai, nors kompozicijos nesimokėte?

Donatas: Beveik visas „Saulės brolių“ dainas sukūriau aš.
Saulius: Nevadinčiau savęs kompozitoriumi. Jie muzikinius tekstus rašo natomis. Aš muziką girdžiu ir groju ją savo instrumentais. Neturiu laiko natoms.
Donatas: Aš mėgstu natas rašyti. Ir žodžius rašydavau, bet tikrai nesu poetas. Nestudijavau literatūros, nedaug eilėraščių skaičiau. Išsamiau tyrinėjau močiutės brolio kunigo išeivio Leonardo Andriekaus knygas.

Žurnalas "Moteris" (A. Gintalaitės nuotr.)

Kuo Judu panašūs ir kuo skiriatės?

Donatas: Abu esame garbanoti, tik Sauliaus garbanos tamsesnės. Abu esame linkę į šviesius dalykus. Stengiamės, kad mūsų muzika skleistų tą pačią šviesią mintį.
Saulius: Skiriamės tuo, kad aš auginu barzdą, o jis – ne.

Donatai, ar nesijaučiate užgožtas vyresnio brolio?

Donatas: Saulius yra energijos bomba, neketinu su juo lenktyniauti. Tiesa, esu sakęs, kad būsiu už jį geresnis, tačiau mudu nei kovojame, nei konkuruojame. Muzika nėra varžybos. Tai – saviraiška. Mūsų minčių išraiškos būdai skirtingi. Aš mėgstu groti džiazą. Brolis man yra pavyzdys, bet einu savo keliu.
Saulius: Atvykęs į Vilnių mokytis Donatas nebuvo apsisprendęs, ką daryti. Tada jo siekis peršokti brolį buvo natūralus – jis savęs ieškojo. Dabar yra radęs savo nišą, man dėl to nėra linksma, norėjau kuo daugiau groti viename kolektyve, bet toks yra gyvenimas. Brolis pasirinko savo mėgstamą dalyką, aš – savo.
Donatas: Saulius yra karštesnis, aš – šiek tiek ramesnis. Jis vis nori mane pamokyti. Išgyvena dėl manęs. Nemanau, kad patarimų būna per daug, tik gal kartais sunku juos priimti. Suprantu, kad brolio pastabos, pamokymai yra teisingi, bet esu jaunesnis, noriu pakovoti su juo, paprieštarauti jam. Aš – Šaulys, Saulius – Dvyniai. Tarp mūsų – dešimties metų skirtumas, bet to nejaučiame. Mudu lyg dvyniai sujungti ta pačia virkštele, iš tos pačios placentos. Vilniuje kartu gyvenome ketverius metus. Dabar Saulius vedė, išsikėlė gyventi su žmona.
Saulius: Aš nuo mažens prie Donato prisirišęs. Visą laiką į jį žvelgiau lyg pro didinamąjį stiklą. Rūpestis nuolatinis. Jis išeina kur nors, o aš nerimauju, skambinu: „Kur esi, ar viskas gerai?“ Jis pyksta: „Ko tu čia nuolat man skambinėji?!“ Gaminuosi vakarienę, skambinu, klausiu, ar paruošti jam ką valgyti. Donatas, užknistas mano rūpesčio, atkerta: „Ne, aš moku pats pasigaminti!“
Donatas: Aš jam esu mažas kipšas (juokiasi).
Saulius: Kad ir koks jis būtų, jis visada bus mano brolis. Toks šeimos moto. Niekas nesunaikins brolystės, šeimos, kraujo ryšio. Tėvai yra tėvai, žmona yra žmona, vyras yra vyras. Aš jau turiu savo šeimą, jau susijungė keli klanai. Teko daug važinėti po Škotiją. Man patinka dideli jų giminių klanai, gausios šeimos – po devynis brolius. Škotai gerai geria ir gerai veisiasi. 

Manęs neišmuša iš vėžių, jei scenoje dingsta garsas ar šviesa. Vertinu tai kaip pokštą, išmėginimą, sėkmę.Donatas

Esate tobulas brolis, nesunku bus tapti tobulu tėčiu. Ar esate ir tobulas sutuoktinis?

Saulius: Nevalia į tokias frazes įsisprausti.
Donatas: Nežinau, ką reiškia „tobulas“. Saulius mane užaugino, parodė kelią, leido juo eiti. Savo kelią jis jau buvo pramynęs, ir tai suteikė man galimybę paprasčiau susisiekti su muzikantais. Pakakdavo pasakyti: „Aš esu Sauliaus brolis, gal galite mane pamokyti?“ ir visada mielai sulaukdavau pagalbos. Mano saksofono guru yra Petras Vyšniauskas, o brolis – pirmasis dvasinis mokytojas. Jei ką nors ir nuveikiau, tai brolio dėka. Saulius paėmė mane už rankos, nuvedė pas saksofonininką Janą Maksimovičių, nors jo nepažinojo, ir pasakė: „Va, aš turiu broliuką, jis labai nori groti. Gal galėtum padėti?“
Saulius: Mano mokytojas šiuo metu yra Mohammadas Rassoulis iš Irano – klasikinės Irano muzikos meistras.

Sauliau, po savaitės pažinties pasiūlėte merginai ranką. Savo moterį pajutote iškart? Spontaniškas scenoje, toks pat ir gyvenime?

Saulius: Muzikuodamas labiau vadovaujuosi pajautimu ir sukauptomis žiniomis. Geriausia pajautą jungti su protu. Juk ir nuojauta gali būti klaidinanti: kuo labiau esi pavargęs, tuo mažiau gali savimi pasikliauti. Tada gelbsti žinios ir išmintis.
Donatas: Aš pirmas sužinojau, kad brolis rengiasi vesti. Kai juos abu pamačiau, iš karto supratau: viskas bus gerai.
Saulius: Kalbėti apie santykius daugiau nenoriu – bijau prisišnekėti. Girdamasis ar nuoširdžiai išsipasakodamas rizikuoji. Jausmai, santykiai – trapūs dalykai. Esu prietaringas. Vienas baisesnių prietarų – negalima palikti peilio ašmenimis į viršų, nes tas peilis neša nelaimę. O mūsų talismanai – angelai danguje.
Donatas: Aš nesu prietaringas.

Telefonu man sakėte, kad Jūsų santuoka buvo dangaus vestuvės. Ką tai reiškia?

Saulius: Tai toks jausmas, kai viskas būna balta balta. Geriausių dalykų, kuriuos išgyveni, žodžiais nupasakoti neįmanoma. Atsistok ant Everesto viršūnės ir apibūdink jausmą. Aš nemokėčiau. Patyriau daug pačių gražiausių dalykų, bet mano žodynas per menkas tai išreikšti. Gal todėl, kad esu pratęs savo emocijas išpasakoti muzika.
Donatas: Paprastos, nedidelės vestuvės – tik šeima ir artimiausi žmonės. Buvo labai gera.

Sauliau, grojate kone visais pasaulio pučiamaisiais. Jūsų instrumentai – trimitas, įvairios fleitos: skersinė, indiška (bansūri), kinų (dizi, hulusi), andų (kena), slavų (koncovka), persų (ney), švilpa, lumzdelis ir kitos. Be abejo, dudukas, lūpinė armonikėlė, diatoninė birbynė, sekminių ragelis, senoviniai ragai ir kt. keliauja kartu į kiekvieną koncertą. Vadinasi, ir jie patiria nuotykių.

Saulius: Koncertavau Liuksemburge. Tarp daugybės instrumentų turėjau ir Lietuvoje pirktą metro ilgio buivolo ragą. Jį liaudies instrumentų meistras Egidijus Virbašius padarė nupjovęs priekinę buivolo rago dalį. Liuksemburgo oro uosto muitininkams kilo įtarimas, kad vežu kontrabandą. Nepatikėjo, jog esu muzikantas, o tas ragas – instrumentas. Pusvalandį grojau, pagaliau pareigūnai suprato, kas ir kaip.
Studentas dirbau muzikos mokytoju. Plūsta minčių srautas, reikia penkiolika vaikų suganyti, tai vieną ar kitą instrumentą kur nors padėdavau ir pamiršdavau. Kartą į Kaune vykusį „Saulės brolių“ koncertą pamiršau fleitas. Didžiulis stresas!
Donatas: Saulius baisiai nervinosi. Fleitų partijas grojo trimitu. Koncertas buvo šarmingas. Manęs neišmuša iš vėžių, jei scenoje dingsta garsas ar šviesa. Vertinu tai kaip pokštą, išmėginimą, sėkmę. Juk grojame gyvai.

Klausydama Jūsų naujojo albumo girdėjau ir meditacinės muzikos. Ar nuo harmoningų ritmų galima pavargti?

Saulius: Nuo muzikos ir numirti galima. Garso jėga gali būti žudanti.
Donatas: Patikėkit, dideli decibelų kiekiai nepaprastai vargina. Garsas gali griauti ir gydyti. Grįžęs namo neklausau radijo, nežiūriu televizoriaus. Pailsiu tik tyloje. 

Saulius yra energijos bomba. Neketinu su juo lenktyniauti – muzika nėra varžybos.Donatas

Teigiate, kad „Saulės broliai“ groja saulės muziką. Jums svarbu, kad Jūsų muzika žadintų teigiamas emocijas?

Donatas: Mums tikrai svarbu, kad mūsų muzika neštų teigiamą energiją, pozityvumą, būtų šviesi.
Saulius: Kiekvienas žanras turi savo kodą. Žodis „malda“ reiškia viena, „pyktis“ – kita. Mes grojame akustinę muziką, skleidžiame sau tinkančią vibraciją. Ko pats sieki, ką vertini, tuo stengiesi dalintis su kitais. Šią vasarą buvau pakviestas į Donato džiazo grupės koncertą. Šis kvartetas gražiai dalinasi savo vibracija su klausytojais.
Donatas: Įkūriau „R.A.D.D.“ kvartetą, 2013 m. dalyvavome jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse, laimėjome visas nominacijas. Tai įkvepia.
Saulius: Mane įkvepia gamta ir kelionės. Kai gyvenau Žemaitijoje, repetuodavau miške ant kelmelio prisėdęs. Dabar repetuoju studijoje, nors gyvenu irgi prie miškelio.

Žurnalas "Moteris" (A. Gintalaitės nuotr.)

Skaičiau, kad avietyne mokėtės vilku staugti. Būdamas scenoje kartais tarsi išskrendate į kitas erdves, atiduodate visą dvasinę ir fizinę energiją, prakaitas žliaugia upeliais...

Saulius: Visaip būna. Gali pakilti į kitas erdves, pasiekti transo būseną, bet gali ir likti, niekur neišeiti. Nelygu, koks periodas tavo gyvenime, esi pailsėjęs ar pavargęs. Svarbu ir nusiteikimas. Mane valdo nuotaikų kaita. Krūva koncertų, kankina nemiga, bet vis tiek turi eiti groti. Pasirinkimo nėra. Kuo daugiau scenoje žmonių, tuo tiksliau turi būti „sukalta“ programa. Jei visi pradės improvizuoti, kūrinys subyrės. Reikia palikti galimybę skristi, bet rėmas, struktūra privalo būti. Daugiausia improvizuojame su dainų atlikėju Domantu Razausku. Niekada iš anksto nepasakysi, koks bus mūsų koncertas.

Norvegijos nepriklausomybės dienos proga improvizavote su žymiu džiazo pianistu Bugge Wesseltoftu. Repetavote vos keliolika minučių, bet dvi valandas trukęs koncertas buvo tiesiog unikalus. Profesionalai vienas kitą jaučia intuityviai?

Saulius: Šis koncertas buvo tikrai įspūdingas. Norvegijos pianistas ilgai tvarkė garso reikalus, o tada per kelias minutes mudu peržiūrėjome kūrinius. Iki koncerto likus pusantros valandos, jis paprašė parodyti Vilniaus senamiestį. Mudu ramiai pasivaikščiojome, o scenoje improvizavome. Kuo daugiau žmonių, tuo sunkiau vienam kitą nujausti, o kai scenoje yra dviese ir sutampa, viskas pavyksta puikiai.
Šiemet su „Saulės broliais“ dalyvavome Danijoje vykusiame tarptautiniame Hanso Christiano Anderseno festivalyje. Turėjome groti septynis koncertus. Nojus Sabalius ant centrinio Odensės miesto pastato kūrė trijų dimensijų vaizdo projekcijas – iliustravo pasaką, o mūsų muzika buvo fonas. Septynis vakarus į aikštę plūdo minia – po 10 tūkstančių žmonių. Danijos kultūros ministerija mumis susidomėjo. Mūsų vardas neviešintas, muzikos reikėjo tik kaip šou. Sukūrėme įdomią programą, Nojus gerai padarė savo darbą, bendras rezultatas buvo puikus. Sulaukėme naujų pasiūlymų.

Nuo muzikos ir numirti galima. Garso jėga gali būti žudanti.Saulius

Keliais sakiniais

Pomėgiai

Saulius: Mano vienintelis pomėgis yra muzika. Patinka rytais pabėgioti.
Donatas: Mėgstu klausytis amerikietiško džiazo.
Saulius: Jis renka vinilines plokšteles, turi nemažą kolekciją. Smagu pas jį nuvažiuoti pasiklausyti muzikos.

Credo

Saulius: Būk teisingas. Muzikos versle susiduri su daugybe nesąžiningų žmonių.
Donatas: Nedaryk kitam bloga. Lazda turi du galus. Eik savo keliu, džiaukis sutikęs šaunių bendrakeleivių.

Meilė

Saulius: Meilė – kai ramu.
Donatas: Tėvų namai man yra meilės ir ramybės uostas. Uostas, į kurį grįžta laivai po audros susiremontuoti. Atsigauni, išsilaižai žaizdas ir vėl gali plaukti.

Geriausia dovana

Saulius: Ilgai lauktas solinis albumas „Lowlands“. Visomis prasmėmis brangi dovana.
Donatas: Pirmasis „Saulės brolių“ albumas „Kelionė“. Mes taip nuoširdžiai jį pristatinėjome prieš pat Kalėdas. Džiaugsmingiausia dovana sau patiems. Laimingi buvome visi – ir mes, ir klausytojai. Žmonės pirko po 5–7 albumus. Nepaprasta energija!

Piktnaudžiavimas

Donatas: Žiauriai mėgstu šokoladą. Jėgas po koncerto atgaunu sukirtęs gabalą šokolado.
Saulius: Aš neatsispiriu medui. Jo namie turiu tris stiklainius.
Donatas: Mes – tikri žemaičiai: nesame išrankūs maistui. Mūsų tėvas mėgsta žvejoti, šeimos maisto racione dominuoja žuvys. Užtat esame gerai nuaugę, stiprių kaulų.

Autoriai

Donatas: Mėgstu Alberto Camus kūrybą. Prie šio autoriaus daug kartų grįžtu ir randu vis kitų man svarbių dalykų.
Saulius: Šiuo metu skaitau Bibliją.

Vertybė

Saulius: Man svarbiausia yra šeima. Svetimi žmonės nėra patikimi, o šeimos nariai palaikys bet kuriuo atveju. Senoji italų mafija, krikštatėviai, šventas ryšys, bendrumas... Tas modelis man ypač artimas.
Donatas: Praėjusiame, šiame ir ateinančiuose amžiuose bus svarbiausia šeima.

Nekenčia

Donatas ir Saulius kartu: Blogos muzikos!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis