Princesės Dianos prosenelė – meilės trikampis ir šantažu atimtas kūdikis

Princesė Diana ir Devonširo kunigaikštienė - abi gimė šeimos namuose Altrope, abi buvo charizmatiškos asmenybės, ištekėjo jaunos ir abiejų vyrai mylėjo kitas. Tačiau šias tokio panašaus likimo Spencer giminės moteris skyrė kone du šimtmečiai. Princesės Dianos prosenelė Georgiana gimė 1757 metais.

Savaitės populiariausi straipsniai:
- D. Ibelhauptaitei dietos laikytis padeda ir vyras
- Gimimo data gali lemti gebėjimą mylėti ir seksualinį temperamentą
- Balerinų dieta: per 10 dienų - 10 kg ir jokio alkio
- Nekeptas sausainių tortas

Santuokoje buvo trise

Georgiana Spencer už 26-erių metų Devonširo kunigaikščio ištekėjo būdama vos septyniolikos. Prieš tai buvusi gana drovi paauglė staiga pateko po padidinamuoju stiklu. Vyras buvo ne tik pasakiškai turtingas, bet ir įtakinga Anglijos persona. Tačiau merginos motinos suplanuota santuoka nebuvo laiminga. Savo vyrą Georgiana ne itin domino. Jam labiausiai rūpėjo, kad žmona pagimdytų įpėdinį. Tačiau iki susilaukė sūnaus, moteris patyrė kelis persileidimus ir pagimdė dvi dukras.

Pirmąjį pažeminimą santuokoje Devonširo kunigaikštienei teko patirti netrukus po vestuvių. Mirus vienai iš vyro meilužių šis be jokio įspėjimo namo parsivežė savo nesantuokinę dukterį. Kitas smūgis Georgianai buvo suduotas, kai jos geriausia draugė ledi Elizabeth Foster tapo ilgamete kunigaikščio meiluže. Taip gimė žymiausias 18 amžiaus Anglijos meilės trikampis.

Devonširo kunigaikštis turėjo ir daugiau romanų, tačiau Elizabeth Foster netrukus apsigyveno kartu su juo ir Georgiana bei pagimdė jam sūnų ir dukrą. Be to, kunigaikštienei mirus, tapo antrąja žmona. Su šia vyro ir draugės išdavyste Geogiana susitaikė itin skaudžiai, bet neturėjo kito pasirinkimo. Jos biografai mano, kad moteris buvo itin savimi nepasitikinti, o nuoskaudas kompensavo priklausomybe lošimams. Kunigaikštienė buvo tokia aistringa lošėja, kad mirė prasiskolinusi milijonus. Nuo vyro skolas slėpė ir dengė jas skolindamasi iš turtingų, bet nekilmingų. Mainais ji pristatydavo jų dukteris visuomenei.

Nors asmeninis gyvenimas buvo itin nepasisekęs, tačiau viešajame ji buvo itin populiari ir mėgiama. Visai kaip princesė Diana, ji mokėdavo priversti žmones pasijusti ypatingais, buvo graži, protinga ir charizmatiška. Neilgai trukus po vestuvių su kunigaikščiu Georgiana tapo ne tik geidžiamiausia viešnia ir mados ikona, bet ir pirmoji politiškai itin aktyvi moteris. Kartu su vyru jiedu palaikė vigų partiją. 1784 metais Georgiana net sukėlė skandalą pažadėjusi bučinius balsavusiems už vigus.

Devonširo kunigaikštienės paveikslas
Devonširo kunigaikštienės paveikslas
Vida Press

Priversta atiduoti dukterį

Pagimdžiusi sūnų Georgiana nusprendė nebegyventi su kunigaikščiu ir jo meiluže Elizabeth. Vyras liko dvare Londone, o ji su vaikais išsikraustė į dvarą provincijoje. Čia ėmė megzti trumpus romanus, tačiau vienas jų buvo lemtingas.

Georgiana atnaujino ryšius su vaikystės draugu Charlesu Grey ir užmezgė romaną. Tačiau jų meilė baigėsi tragiškai. 34 metų kunigaištienė pastojo, o šią naujiena netrukus sužinojo ir jos vyras. Jis iškėlė ultimatumą: arba ji nutraukia visus ryšius su Charlesu ir atiduoda nesantuokinį vaiką jo tėvams, arba praranda viską – statusą, turtus ir vaikus. Georgiana pasirinko pirmąjį variantą. Laiške artimai draugei moteris rašė, kad toks sprendimas sudaužė jos širdį, tačiau ji negalėjusi atsisakyti savo trijų vaikų.

Laukdamasi šeštą mėnesį kunigaikštienė su seserimi ir Elizabeth buvo išsiųsta į Prancūziją. Čia pagimdė savo jaunėlę – nesantuokinę dukterį Elizą. Mergaitė iškart po gimdymo buvo perduota į žindyvės šeimą ir kiek paaugusi iškeliavo pas senelius į Londoną. Čia visą tą laiką gandus apie Georgianos romaną ir nėštumą glaistė jos sutuoktinis.

Kunigaikštienė Elizos nepaliko likimo valiai. Ji ją lankydavo ir siųsdavo dovanas. Tačiau mergaitė iki pat vestuvių nežinojo, kas jos tikroji motina ir tėvas. Eliza savo senelius laikė tėvais, tėvą – daug vyresniu broliu, o motiną manė esant krikštamote. Kai mergaitė sužinojo tiesą, Georgiana jau buvo mirusi, tačiau prisiminė, kad vienintelė kunigaikštienė jai buvo itin gera ir maloni.

Nors Eliza net ir ją auginusių senelių buvo laikoma kone antrarūše, tačiau jos gyvenimas susiklostė kur kas sėkmingiau nei santuokinių brolių ir seserų. Merginos neslėgė aristokratiška pareiga ištekėti tėvams sutarus naudingą santuoką. Be to, ji buvo gražiausia iš Georgianos dukterų, aštraus liežuvio ir žavinga, todėl pati galėjo rinktis jaunikį. Ji ištekėjo už mylimo vyro, kurį sutiko tetos vestuvėse. Šis buvo ne tik gana turtingas ir kilmingas, bet ir mylėjo savo žmoną. Pirmagimę dukrą Eliza pavadino motinos garbei – Georgiana.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis