Prancūzai pusryčiams valgo bandeles ir kalba apie gerus darbus

Vilniaus Monmartre – Užupyje šiandien bandelėmis kvepėjo ypatingai. Į prancūzui Thierry Lauvray priklausančią bandelių kepyklėlę rinkosi Prancūzijos gerbėjai.

Kaip ir be raguolių, lygiai taip pat prancūziški pusryčiai neįsivaizduojami be kalbų apie meilę ir apie gerus darbus – per pusryčius paskelbta, kad tradicinė verslo ir labdaros vakarienė „Diner de Gala avec Martell“, kurią organizuoja Prancūzijos ir Lietuvos prekybos rūmai (Chambre de Commerce Franco-Lituanienne), vyks Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, gruodžio 3 dieną, šeštadienį.

Organizatorių nuotr.

Šių metų labdaros vakarienės tema itin prancūziška – pasimatymas. „Per ilgą ir garbingą istoriją šios šalys pasimatymus viena kitai skyrė ne kartą“, - įsitikinusi televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė, labdaros vakarienei rengianti originalius vaizdo pasakojimus.

Organizatorių nuotr.

Šiais metais Prancūzijos ir Lietuvos prekybos rūmai yra nusprendę tradiciškai remti Lietuvos istorijos išsaugojimą, taip pat buvo atsižvelgta į daugelio garbingų žmonių geranoriškas iniciatyvas remti šeimas ir žmones, kuriems likimas atnešė sunkių išbandymų.

„Rinksime lėšas ponios Editos Mildažytės labdaros ir paramos fondui „Bėdų turgus“, - sakė viena iš vakaro organizatorių – Prancūzijos ir Lietuvos verslo rūmų viceprezidentė Rasa Starkus. – Editos Mildažytės projektas gyvuoja daugelį metų, padeda bėdos ištiktiems žmonėms, neabejojame, kad mūsų surinktos lėšos pasieks tuos, kam labiausiai jų reikia. Kaip ir kiekvienais metais dalis lėšų bus skirta Valdovų rūmų ekspozicijos papildymui. Norėtume, kad apie Lietuvos istoriją sužinotų kuo daugiau lietuvių ir mūsų šalies svečių“.

Organizatorių nuotr.

“Man malonu būti Lietuvos kultūros elito apsuptyje, - sakė pusryčiuose dalyvavęs Prancūzijos ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojas Fabrice Maiolino. - Prancūzijos ambasada Lietuvoje yra pasirengusi prisidėti prie tradicinės labdaros vakarienės „Diner de Gala avec Martell“.

Labdaros idėja nėra svetima ir garsiųjų „Thierry kepyklėlių“ savininkui, Lietuvoje gyvenančiam prancūzui Thierry Lauvray. Į Lietuvą atvykęs paskui savo svajonę išmokyti beglobius vaikus konditerijos meno, Thierry liko Vilniuje, čia sukūrė šeimą ir skleidžia Užupyje prancūzišką dvasią.

Organizatorių nuotr.

Kas tai yra prancūziški pusryčiai? Thierry gimtajame Normandijos regione paprastai į didelį dubenį pilama kava, ant stalo dedama ką tik iškepta bagetė, ant jos tepama sviesto ir uogienės. Bagetės gabalas dažomas į kavą. Thierry tikina, kad tokie pusryčiai ne tik skanūs, bet ir prikelia naujai dienai.

Organizatorių nuotr.

Prancūziškų pusryčių ragauti susirinko pagarsėję Prancūzijos mylėtojai – šios šalies dvarų žinovas, rašytojas Eugenijus Skerstonas, kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė, kultūros laidų vedėja Lolita Bytautaitė, tapytojas Vytenis Lingys su žmona Gaiva, žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius, taip pat Prancūzijos ambasados Lietuvoje bei Prancūzijos ir Lietuvos verslo rūmų atstovai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis