Popiežiaus dukra miegojo su broliu ir garsėjo kaip nuodytoja

Popiežius Aleksandras VI dažnai vadinamas popiežiumi iš pragaro. Ne veltui – jis mėgo nuodėmingą gyvenimą, o valdžią stiprino priešus išžudydamas. Šiuo pavyzdžiu sekė ir keturi jo vaikai: trys sūnus ir dukra Lukrecija Bordžija. Ši kaltinta ne tik meilužių žudymu, bet ir lytiniais santykiais su savo tėvu popiežiumi ir vyresniuoju broliu Cezariu.

Taip pat skaitykite:
- A. Urbonaitė: pirmieji susidūrimai su vyrų seksualumu buvo klaikūs
- Ką derinti prie maksi ilgio suknelės
- 5 produktai, kurių reikia atsisakyti, jei norite būti liekni ir sveiki
- Cholesterolis: ar tikrai jo sumažinsime ribodami riebalus?

- Daržovių užkepėlė su sūriu

Renesanso gražuolė ir apkalbos

Istoriniuose šaltiniuose minima, kad jaunoji popiežiaus dukra buvo tikra gražuolė: šviesūs plaukai siekė kelius, dantys buvo reto baltumo, grakštaus kaklo, aukšta krūtine ir lengvos eisenos. Tėvas naudojosi dukters grožiu – ieškodamas naudos jis ją 1493 metais pirmą kartą ištekino už įtakingos italų šeimos atžalos. Lukrecijai tada buvo vos trylika metų, o jam 26 metai. Tačiau ši santuoka netruko ilgai.

Sklido gandai, kad popiežius išsireikalavo, jog Lukrecijos vyras savo teisėmis į šeimyninį guolį nesinaudotų pusę metų. Neva tėvas pavydėjo dukters kitam vyrui ir pats ją lankė. Santuoka truko vos kelis metus – popiežiui ji tapo nebenaudinga. Buvo paskelbta, kad Lukrecijos vyras neatlieka savo vyro pareigų ir turi problemų su potencija, todėl santuoka gali būti anuliuota. Įžeistas vyriškis ėmė gintis, kad jo žmona miega ne tik su tėvu, bet ir su savo broliu Cezariu. Tačiau Bordžijų klanui pagrasinus mirtimi, šis greitai sutiko su skyrybomis.

Praėjus pusei metų po skyrybų Lukrecija slapčia pagimdė sūnų. Manoma, kad jis buvo arba jos tėvo, arba tėvo pasiuntinio Peroto vaikas. Peroto kūnas netrukus buvo rastas upėje, o vaikas popiežiaus bule paskelbtas nesantuokiniu Cezario sūnumi. Tačiau jau tada visa Roma aidėjo paskalomis apie Lukrecijos romanus ir palaidą būdą.

Lukreciją Bordžiją vaidino aktorė  Holliday Grainger
Lukreciją Bordžiją vaidino aktorė Holliday Grainger
Vida Press

Pulkas meilužių ir vaikų

Antroji moters santuoka buvo laiminga, bet taip pat truko vos kelerius metus. Šį kartą tėvas ir brolis jai parinko jauną ir tikrą gražuolį konkuruojančios dinastijos didiką Alfonsą Aragonietį. Jam Lukrecija buvo įpiršta kaip nekalta nuotaka.

Jiedu susilaukė vieno sūnaus. Tačiau šį kartą pavydas apakino moters brolį. Buvo kalbama, kad jis pavydėjo sesers kaip moters ir buvo nepatenkintas Alfonso ambicijomis siekti valdžios. Netrukus jis buvo užpultas Cezario kareivių ir nužudytas. Šį kartą Lukrecija ilgai negalėjo atleisti savo broliui ir tėvui.

Vis dėlto po poros metų, ją tėvas vėl ištekino už trečiojo vyro – Fareros kunigaikščio sūnaus. Santuoka buvo politiškai paranki Bordžijų ir Farerų giminėms. Šiai santuokai Lukrecija turėjo paaukoti savo antrąjį sūnų. Jis liko Romoje ir daugiau nematė motinos. Moteris išvyko pas trečiąjį vyrą į šiaurės Italiją. Čia, nepaisant praeities ir apkalbų šleifo, ji tapo gerbiama kunigaikštiene ir savo vyrui pagimdė šešis vaikus. Paskutinis gimdymas buvo lemtingas – 1519 metais 39-erių Lukrecija mirė.

17 metų trukusi trečioji moters santuoka ją tenkino. Vyras nekreipė jokio dėmesio į jos meilužius. Lukrecija net buvo užmezgusi itin aistringą romaną su sutuoktinio sesers vyru. Tačiau teko jį nutraukti kai meilužis susirgo sifiliu. Meilužių sąraše buvo ir poetų, ir karininkų. Vienas jų savo laiškuose Lukreciją vadino perlu tarp moterų.

Lukrecija Bordžija
Lukrecija Bordžija
Vida Press

Nuodus slėpė žiede

Po Romą sklandė gandai ne tik apie Lukrecijos seksualinius nuotykius ar santykius su tėvu ir broliu. Ji turėjo klastingos nuodytojos reputaciją. Buvo kalbama, kad nuodus ji slėpdavo žiede su atverčiamu brangakmeniu. Neva ji turėjo tikrą tokių žiedų kolekciją.

Kita legenda pasakojo, kad gražuolė visada nešiodavosi raktą nuo apartamentų, kuriuose laikė įspūdingą meno kūrinių kolekciją. Raktas turėjo nedidelį smaigalį, įtrintą nuodais. Svečias, pakviestas apžiūrėti retų šedevrų, duris turėdavo atsirakinti pats – taip nepastebimai įsibrėždavo delną. To pakakdavo, kad nelaimingasis mirdavo jau tą pačią naktį.

Pikti liežuviai kalbėjo, kad nuodų receptą Lukrecija paveldėjo iš savo motinos. Tačiau istorikai, neturi patvirtintų duomenų, nei apie nuodus žiede, nei apie popiežiaus dukters aukas. Be to, jie mano, kad ir kalbos apie santykius su tėvu ar broliu gali būti tik Bordžijų šeimos priešų paskleistos apkalbos. O priešų jie turėjo daug, nes valdžios siekė visais įmanomais būdais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis