N. Narmontaitė: naujoji knyga ypač turėtų tikti viskuo nusivylusiems, pavargusiems ir stokojantiems pozityvumo

Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre pirmadienio vakarą scenos menas vietą ant pakylos trumpam užleido literatūrai – tiesa, glaudžiai susijusiai su lietuviškuoju teatru ir jo asmenybėmis.

Jaukioje aplinkoje ir teatro gerbėjams gerai pažįstamų veidų draugijoje jau trečiąją savo knygą „Aktoriai, režisieriai ir gerbėjai. Ko nematė žiūrovai“ skaitytojams pristatė aktorė Nijolė Narmontaitė.

Organizatorių nuotr.

Naujoje „Alma littera“ leidyklos išleistoje knygoje N. Narmontaitė pateikia dar vieną rinkinį įdomių, nuoširdžių ir su gera humoro doze papasakotų istorijų, kuriomis pasidalijo visas būrys garsių Lietuvos teatro aktorių ir režisierių. Šie pasakojimai, kaip teigia pati N. Narmontaitė, gimė ilgų, asmeniškų, juoko ir prisiminimų kupinų pokalbių su pagrindiniais knygos herojais metu.

Organizatorių nuotr.

„Mano pokalbiai su aktoriais ir režisieriais yra tiek šios, tiek ankstesnių dviejų knygų širdis. Neretai jie užsitęsdavo ir keliolika valandų, o laikas jų metu tarsi sustodavo. Man tai – ne tik neįkainojama medžiaga knygoms, bet ir be galo brangi patirtis bendraujant su teatro pasaulio bičiuliais ir kolegomis“, – sako N. Narmontaitė.

Organizatorių nuotr.

Aktorės teigimu, naujausioje knygoje daug dėmesio skiriama ir teatro žiūrovams bei gerbėjams. Visas atskiras knygos skyrius yra dedikuotas aktorių ir režisierių prisiminimams apie susidūrimus su gerbėjais, jų dovanotas dovanas, todėl ištikimi teatro žiūrovai, anot N. Narmontaitės, pasakojimuose galbūt netgi atpažins save.

Organizatorių nuotr.

Kalbėdama apie knygos herojus, autorė pažymi, kad jie – labai kontrastingos ir savitos asmenybės, todėl skaitytojai tikrai neturėtų nuobodžiauti. Tuo suabejoti neleidžia ir knygos anotacijoje vardijamos gerai žinomos pavardės – Vladas Bagdonas, Valda Bičkutė, Nerijus Gadliauskas, Dainius Gavenionis, Gabija Jaraminaitė, Kristina Kazlauskaitė, Viktorija Kuodytė, Vytenis Pauliukaitis, Vladimiras Prudnikovas, Kostas Smoriginas, Alvydas Šlepikas, netgi Holivudo šlove spinduliuojanti Ruta Lee ir daugelis kitų.

Organizatorių nuotr.

„Manau, kad knyga tikrai ras savo skaitytoją, juolab, kad ir dvi pirmosios žmonių buvo priimtos labai palankiai, sulaukiau tikrai gražių atsiliepimų apie jas. Naujoji knyga ypač turėtų tikti šiek tiek viskuo nusivylusiems, pavargusiems ir stokojantiems pozityvumo, tačiau ji, be abejo, yra skirta visiems. Humoro šioje knygoje yra apstu, todėl ji puikiai tinka nuotaikai pakelti ir dienai praskaidrinti“, – sako N. Narmontaitė.

Organizatorių nuotr.

Autorės teigimu, humoras išlieka labai svarbus knygos „Aktoriai, režisieriai ir gerbėjai. Ko nematė žiūrovai“ elementas, todėl surinktos istorijos nusijuokti ar bent jau nusišypsoti turėtų priversti kiekvieną skaitytoją. Net ir labai gyvenimiškos temos, kurios ne visuomet būna lengvos ir šviesios, N. Narmontaitės teigimu, knygoje vystomos su humoru, nevengiant pasijuokti ir iš savęs.

Anot N. Narmontaitės, tam, kad knyga gimtų, įdėta daug pastangų ir laiko, kurio per kasdienius darbus ir taip ne visuomet užtenka.

Organizatorių nuotr.

„Tiesą sakant, man, kaip darboholikei, kuriai visuomet reikia daug veiklos, knygos rašymas teikia didelį malonumą, tačiau, reikia pripažinti, šis darbas išties reikalauja pasiryžimo, užsispyrimo ir susikaupimo. Be jų knygos tikrai neparašysi“, – įsitikinusi aktorė.

Rašydama knygą N. Narmontaitė pati organizavo susitikimus su kolegomis aktoriais ir režisieriais, fiksavo, o vėliau iššifravo daugybę valandų pokalbių. Kiekvienas susitikimas, aktorės teigimu, turėjo būti ypatingas, prie pietų ar vakarienės stalo, niekur neskubant ir pasineriant į atsiminimus.

Organizatorių nuotr.

„Būdavo pašnekovai prieš susitikimą klausia, ar užteks poros valandų. Atsakydavau, kad tikrai – ne. Istorijos tikrai nebūtų išėjusios tokios atviros ir nuoširdžios, kokios yra dabar, jei į tuos pokalbius būtume žiūrėję kaip į darbą, kurį reikia atlikti sugaištant kuo mažiau laiko. Kartais šešias, devynias ar net keturiolika valandų trukę pokalbiai leido sukaupti nemažai įdomios medžiagos, kuri dar ne visa panaudota išleistose knygose, taigi tikrai nesakau, kad tai jau paskutinis šios serijos leidinys“, – intriguoja autorė.

Organizatorių nuotr.

Anot N. Narmontaitės, pats rašymo procesas, pastangos kuo autentiškiau perteikti pašnekovų prisiminimus, parinkti tinkamus žodžius, sukurti tam tikrą atmosferą jai taip pat labai priimtinas, todėl knygos rašymas aktorei yra artimas ir toli gražu neprimenantis kūrybinių kančių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis