L.Šurnaitė-Kairienė: mano Kalėdos pirmiausia turi kvepėti (RECEPTAS)

Sūnelį auginanti TV laidų vedėja Lavija Šurnaitė-Kairienė dar tik kuria savo šeimos šventines tradicijas, tačiau neslepia, kad šiemet šv.Kalėdų rytas bus ypatingas.

Kur paprastai sutinkate šv.Kūčias, švenčiate šv.Kalėdas?
Šv. Kūčios ir Kalėdos paprastai būna ne tik pakiliai šventinės nuotaikos, bet ir šiokio tokio skubėjimo ir derinimo, kas, kur, pas ką. Paprastai tenka aplankyti kelis giminės narius ir pasėdėti prie skirtingų Kūčių ir Kalėdų stalų. Tačiau niekaip negalėčiau įsivaizduoti Kūčių vakaro be pasibuvimo pas savo mamą. Tikiu, supras mane kiti, man jos ir patiekalai skaniausi, ir namai jaukiausi. Tai jau tampa tradicija - per kalėdas būtinai išsikepti antį arba žąsį - mano mama kepa fantastišką antį, o ant Kūčių stalo patiekti mielinių pyragėlių su grybais ir aguonomis. Net dabar seilės tįsta pagalvojus apie šiuos patiekalus... Taigi, kol kas per šventes "tinginiauju", nes pagrindinius patiekalus paruošia mudviejų su vyru tėvai ir seneliai, o aš simboliškai prisidedu, paprastai iškepdama kokį pyragą.

DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Be ko šitų švenčių neįsivaizduojate?
Kalėdų neįsivaizduoju be šeimos ir artimųjų, net be lietuviško žiemos oro už lango, dar neteko sutikti Kalėdų šiltuose kraštuose. Namuose būtinai turi kvepėti eglutė, aš - tik už tikrą eglę, tenesupyksta ekologijos šalininkai ir kovotojai už žalius miškus. Dar per šventes man labai svarbu tas malonumas pasimėgauti gardžiais valgiais: mano minėta mamos kepta antimi, daug aguonų turinčiu pyragu (jo randu Vilniaus kepyklėlėse), o Kūčių vakarą, žinoma, silkute ir burokėlių mišraine. Man tai - delikatesai. O jei oras geras, ypač smagu spaudžiant šaltukui išeiti pasivaikščioti po miestą, pakilus nuo apkrauto stalo. O šiais metais ypatingas bus ir pats Kalėdų rytas su dovanų atradimu po egle ir išvyniojimu, nes mano sūnus jau suaugo iki to amžiaus, kai laukia kalėdų, dovanėlių ir skaičiuoja kiekvieną mieste pamatytą eglutę. Nojui - jau dveji su puse.

Klubas.lt (M.Jurkutės nuotr.)
Ar lengvai išrenkate kalėdines dovanas?
Kalbant apie dovanas - esu gana impulsyvus ir spontaniškas žmogus, todėl ir dovanų paieška būna šiek tiek chaotiška. Kasmet žadu sau, kad darysiu tai iš anksto, bet visada atidedu paskutinei savaitei. Negaliu planuotai nupirkti dovanų, nes laukiu tam tikro "įkvėpimo". Man patinka pamatyti daiktą ir suprasti, kad jis labai tiktų vienam ar kitam žmogui. Todėl toks delsimas ir laukimas neretai man sukelia ir truputį streso, bet man jis malonus, organizme pagaminantis daugiau adrenalino.Kasmet turiu išrinkti ir supakuoti 5-6 dovanas. Pati gaunu tokių dovanų, kurios priverčia net apsiverkti. Vyras savo dovanomis mane kasmet nustebina...

Koks Jūsų švenčių receptas?
Kartais, būna, šventės artėja, o to pajautimo, kaip nėr, taip nėr. Tada į pagalbą pasitelkiu kvapus. Valgau daug mandarinų - kaskart nulupus žievelę man pakyla nuotaika, pakvimpa kalėdomis, užsidegu aromatinę žvakę. Šventinę nuotaiką labai sužadina ir eglutės kvapas, prapjautas aguonų pyragas, cinamomo aromatas... Šventės turi kvepėti, kvapai mane stimuliuoja. Man svarbiausia, kad Kalėdos būtų "kvapnios", o vėliau - jau ir kiti dalykai...
O kartais, kai užsigeidžiu šventinių kvapų, kepu šokoladinį pyragą. Nors jis nėra tipinis kalėdinis, nes jame nėra aguonų, cinamono ar spanguolių, tačiau jis man yra itin šventiškas ir gurmaniškas, tokio sodraus, prabangaus skonio. Receptą nusižiūrėjau iš bičiulės Beatos Nicholson knygos.

Šokoladinis pyragas

Reikės:
300 g juodo šokolado (Beata vieną deda prabangų - 70 proc. kakavos, kitus du - po 40 proc.)
250 g sviesto
5 kiaušinių
500 g cukraus
3 šaukštų tamsios kakavos
180 g miltų
druskos žiupsnio
poros saujų įvairių riešutų
100 g pieniško šokolado su riešutais

Kaip paruošti:
* Sviestą su šokoladu dedame į dubenį ir ištirpiname ant garų, t. y. verdančiame puode, kad garai kaitintų dubenį.
* Į kitą puodą sudedame kiaušinius, cukrų ir 2 min. paplakame. (Iki baltų putų plakti nereikia, tik truputį, kad lengvos putų garbanėlės užsimestų).
* Kakavą sumaišome su miltais. Galima miltus persijoti (jei už nugaros nestovi tinginys).
* Sukapojame, stambiai supjaustome riešutus.
* Truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę pilame į kiaušinių ir cukraus masę, sumaišome.
* Sudedame miltus, sumaišome. Supilame smulkintus riešutus.
* Išmaišytą masę pilame į kepimo indą/skardą, išklotą kepimo popieriumi.
* Kas keli cm įspaudžiame po pieniško šokolado plytelę taip, kad kiekvienas pyrago gabaliukas turėtų savo šokolado gabaliuką viduje.
* Kepame 180˚C orkaitėje ne ilgiau 30 min. Šokoladainio viršus turi atrodyti tarytum dykuma, apdžiūvęs. Traukiame iš orkaitės ir paliekame pastovėti. O kai jau atvėsta, dedame į šaldytuvą ar nešame į kamarą. Ir pjaustome, kai jau atšalęs.

Shutterstock nuotr.
Na, o kol pyragas kepa, Lavija siunčia Moteris.lt skaitytojoms šventinius linkejimus:
Linkiu jums, mielos skaitytojos, kvapnių Kalėdų! Kvapai gali palikti neišdildomą įspūdį, sužadinti senus mielus prisiminimus, praskaidrinti nuotaiką, nuraminti ir atpalaiduoti, jie turi neįtikėtiną galią - būtinai išbandykite aromaterapiją! O svarbiausia, linkiu praleisti šventes mylimų ir svarbių žmonių apsuptyje, nešvaistant laiko dirbtinoms šypsenoms. Ramybės jums ir jaukumo.

Fotogalerijoje siūlome pažiūrėti, kaip išradingai Lavija pakuoja dovanas:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis