Laiko juosta: svarbiausi princesės Dianos gyvenimo įvykiai, nulėmę jos likimą

Lygiai prieš dvidešimt metų, rugpjūčio 31-ąją pasaulis neteko princesės Dianos. Prisiminkime šią išskirtinę moterį, kurios gyvenimas ir tragiška jo pabaiga stipriai palietė ne vieną mūsų.

Nors nuo tragiškos princesės Dianos mirties praėjo jau du dešimtmečiai, jos nepaprastas gyvenimas vis dar domina visuomenę. Daugelis ją prisimena kaip „žmonių princesę", filantropę, geraširdę, neįtikėtinai iškilią asmenybę, buvusią princo Charles'o žmoną ir princų William'o bei Harry'o mamą. Kitus nenustoja įkvėpti jos grožis bei elegantiškas stilius.

Princesės Dianos biografijoje apstu pačių įvairiausių įvykių: didesnių ir mažesnių, viešų ir privačių, karališkų ir kur kas žemiškesnių. Ši laiko juosta atspindi Dianos gyvenimo tėkmę nuo vaikystės, iki karališkųjų vestuvių, motinystės ir, deja, ištikusios mirties, kuri atėjo akivaizdžiai per anksti.

1961 m.

Liepos 1 d. gimusi Diana Frances Spencer tampa ketvirtu iš penkių John'o Spencer'io, 8-ojo grafo Spencer'io ir jo pirmosios žmonos Frances Ruth Roche vaikų,

1967 m.

Spenceriai pasuka skirtingais keliais, kai Dianai sueina šešeri. Vis tik galutinis taškas nepadedamas iki 1969 m., po kurių seka kova dėl vaikų globos, kurią laimi Dianos tėvas. Vėlesniais metais jaunėlis jos brolis Charles'as teigia, kad viena iš tėvų skyrybų priežasčių – jų pirmagimis John'as, miręs 1960 m., praėjus vos kelioms valandoms po gimimo, ir vėliau sekę sunkumai mėginant susilaukti vyriškos lyties palikuonio.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1969 m.

Dianos mama išteka už australo Peter'io Shand'o Kydd'o ir buvusios jo žmonos yra apkaltinama dėl įvykusių skyrybų. Pora persikelia gyventi į atokią Škotijos salą.

1970 m.

9-erių Diana pradeda mokytis „Riddlesworth Hall" – Norfolke esančioje mergaičių mokykloje.

1973 m.

Diana atvyksta į Kente esančią „West Heath" mergaičių mokyklą, čia jau mokosi vyresnės jos seserys Jane ir Sarah. Šioje mokykloje atsiskleidžia būsimosios princesės polinkis į muziką ir sportą, tačiau ne į akademinius dalykus. Vėliau ji du kartus neišlaiko egzaminų ir išvyksta taip ir negavusi mokyklos baigimo diplomo.

1975 m.

13-metė Diana gauna ledi titulą, kai mirus jos seneliui tėvas paveldi grafo Spencer'io titulą ir Altorp'o dvarą.

1976 m.

J. Spencer'is veda antrą kartą. Naujoji jo žmona – aukštuomenės dama ir vietos politikė Raine McCarquodale, su kuria jis gyvena iki pat mirties 1992 m. Nors Diana su broliu pamotę vadindavo rūgščiąja Raine, prieš savo žūtį 1997 metais ji su šia moterimi susitaikė.

1977 m.

Diana pirmą kartą sutinka būsimą sutuoktinį princą Charles'ą, kuris tuo metu susitikinėja su vyresniąja jos seserimi Sarah.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1980 m.

Per vieną iš užmiestyje leidžiamų savaitgalių princas Charles'as pastebi Dianą. Vėliau tais pačiais metais jis kartu su būsimąja princese leidžiasi pasiplaukioti karališkąja jachta ir pakviečia ją į jo šeimai priklausančius namus Škotijoje.

1981 m. sausio mėn.

Populiariesiems leidiniams pranešus apie Charles'o ir Dianos santykius, princas Philip'as rašo laišką sūnui, prašydamas pasipiršti Dianai arba visai nutraukti su ja santykius. Charles'as savo ruožtu šį laišką interpretuoja kaip nurodymą pasipiršti Dianai.

1981 m. vasario 24 d.

Charles'as ir Diana pasirodo kartu viešumoje kaip sužadėtiniai (pirmą kartą Diana demonstruoja garsųjį žiedą su safyrais ir deimantais). Ji išsikelia iš savo buto Londone, o ją saugojęs asmuo Dianą įspėja, kad šis vakaras – paskutinis laisvės vakaras, tokio daugiau ji gyvenime nebeturės.

Vida Press

1981 m. kovo 9 d.

Diana nusižengia karališkosios šeimos taisyklėms po įvykusių sužadėtuvių viešumoje pirmą kartą pasirodydama su mados namų „Elizabeth Emanuel" kurta juoda suknia. Toks jos pasirinkimas aršiai kritikuojamas ir įvardijamas kaip netinkamas. Vėliau žiniasklaidoje pasirodo pranešimų apie jos neva netobulą figūrą. Vėliau tokio pobūdžio komentarai turėjo įtakos jai pasireiškusiam ir vis pasikartojusiam valgymo sutrikimui.

1981 m. liepos 29 d.

Praėjus mažiau nei mėnesiui po 20-ojo savo gimtadienio Diana Šv. Pauliaus katedroje išteka už 32-ejų metų Charles'o. Sprendimas vestuves rengti ne Vestminsterio abatijoje, kur dažniausiai vyksta karališkosios vestuvės, priimtas dėl 2500 kviestinių svečių, kurie paprasčiausiai nebūtų ten sutilpę. Štai dar du nusižengimo tradicijomis akcentai: žodžio „paklusti” pašalinimas iš Dianos priesaikos (tyčinis) ir pirmojo bučinio atidėjimas iki grįžimo į Bakingamo rūmus (netyčinis).

Vida Press

1981 m. lapkričio 5 d.

Karališkieji rūmai praneša džiugią žinią – Diana laukiasi pirmagimio.

1982 m. sausio mėn.

Diena pirmojo nėštumo trimestro pabaigoje nukrenta nuo laiptų. Vėliau ji pati pripažįsta, kad šis incidentas buvo tyčinis – taip ji siekė Charles'o dėmesio.

1982 m. birželio 21 d.

Karališkoji pora susilaukia pirmojo vaiko – Londono Šv. Marijos ligoninėje gimsta princas William'as Arthur'as Philip'as Louis'as. Po trejų dešimtmečių toje pačioje ligoninėje gims ir jo paties vaikai.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1983 m. kovo mėn.

Kartu su sutuoktiniu Diana ir 9 mėn. jųdviejų sūnus William'as vyksta į pirmą bendrą kelionę, kurios metu apsilanko Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

1984 m. rugsėjo 16 d.

Gimsta antrasis karališkosios poros sūnus princas Henry Charles'as Albertas Davidas, trumpintai vadinamas Harry'u. Dukters tikėjęsis princas Charles'as neslepia nusivylimo, jis netgi pasiskundžia: „Tai berniukas, ir dar raudonplaukis”. Vėliau princesė Diana biografui Andrew Mortonui teigė, kad tuomet kažkas jos viduje užsivėrė ir dingo paskutiniai Charles'ui likę meilės likučiai. Dar ji teigė maniusi, kad Charles'as grįžo pas „savo ledi” – Camilla'ą Parker Bowles.

1985 m. lapkričio 9 d.

JAV pirmoji ponia Nancy Reagan Baltuosiuose rūmuose suorganizavo garsųjį Dianos šokį su Johnu Travolta.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1987 m. balandis

Tuo metu, kai pasaulį buvo užvaldžiusi homofobija ir baimė dėl AIDS, Diana Londono Midlsekso ligoninėje be jokių pirštinių paspaudė ranką vienam AIDS sergančiam vyrui. Kiek vėliau žurnalistas Judy Wade'as šį jos gestą pavadino „svarbiausiu dalyku, kurį karališkosios šeimos atstovas padarė per 200 metų”, nes jis padėjo išsklaidyti nepagrįstus būgštavimus, kad AIDS, kuris tais laikais buvo laikomas nepagydoma liga, galima užsikrėsti per paprastą kontaktą.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1989 m.

Per Camilla'os Parker Bowles sesers 40-tąjį gimtadienį Diana, nepaisydama savo vyro, priėjo prie savo varžovės ir jai pareiškė žinanti apie jos romaną su Charles'u. „Tiesiog norėčiau, kad žinotum, jog tiksliai žinau, kas vyksta”, – Camilla'i pareiškė Diana, įspėdama savo vyro meilužę nelaikyti jos „idiote”. Garso įrašuose, pagal kuriuos vėliau Andrew Morton'as parašys biografiją „Diana: Her True Story In Her Own Words” („Diana: jos tikroji istorija jos pačios žodžiais"), princesė įvardys šį žingsnį vienu drąsiausių savo momentų.

1991 m. birželis

Diana dvi dienas budi prie princo William'o lovos, kai jis per vizitą vienoje internatinėje mokykloje smarkiai susižaloja galvą ir jam prireikia operacijos. Tuo tarpu Charles'as sulaukia kritikos už tai, kad tą vakarą ryžtasi neatsisakyti savo planų. „Koks aštuonerių metų berniuko, kuriam golfo klube buvo beveik suknežinta galva, tėvas dėl vieno vakaro operoje paliktų ligoninę, nežinodamas savo sūnaus traumos pasekmių?” – klausė „Daily Express”.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1992 m. kovo 29 d.

Londone nuo širdies infarkto miršta Dianos tėvas John'as Spencer'is. Diana nesutinka, kad Charles'as kartu su ja grįžtų iš vieno Austrijos slidinėjimo kurorto: ji mano, kad Charles'as nori pasinaudoti jos sielvartu viešųjų ryšių tikslais. Tačiau karališkieji rūmai ją priverčia pakeisti sprendimą.

1991 m. rugpjūčio 20 d.

Diana nutraukia kasmetines karališkosios šeimos vasaros atostogas Balmorale ir grįžta į Londoną, kad aplankytų prie lovos prikaustytą savo seną bičiulį Adrian'ą Ward'ą–Jackson'ą, kuris po dviejų dienų miršta nuo AIDS sukeltos ligos. Paskutiniais vyro gyvenimo metais ji su juo tyliai leido laiką ir netgi buvo supažindinusi jį su princu William'u.

1992 m. gegužė

Žurnalistas Andrew Morton'as išleidžia knygą „Diana: Her True Story in Her Own Words". Vienerius metus rašytoje knygoje nebuvo remtasi jokiais interviu, vykdytais akis į akį, nes Diana nenorėjo, kad būtų visuomenės matoma kaip atvirai dalyvaujanti šios knygos rašyme. A. Morton'as per jos bičiulį, gydytoją James'ą Colthurst'ą persiųsdavo jai užrašytus klausimus, o J. Colthurst'as įrašydavo į diktofoną jos atsakymus ir perduodavo juosteles A. Morton'ui.

1992 m. rugpjūtis

Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sun" paviešina „Skvidžigeito" („Squidgygate") įrašus, kurie, kaip teigiama, buvo padaryti per kelių metų senumo pokalbius telefonu su tariamu meilužiu James'u Gilby, kuris mėgo vadinti Dianą meiliu naminių gyvūnėlių vardu „Squidgy" – įrašuose šis vardas kartojamas dešimtis kartų.

1992 m. gruodis

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Johnas Majoras informuoja parlamentą, kad Velso princas ir princesė oficialiai pradeda gyventi atskirai. Šis žingsnis buvo žengtas praėjus mėnesiui po katastrofiško vizito Pietų Korėjoje, kuris privertė rūmus suvokti, kad atėjo laikas nutraukti šį akių dūmimą.

1993 m. sausis

Į viešumą iškyla „Kamilgeito” juostelės – Charleso ir jo meilužės pokalbių telefonu įrašai, kuriuose princas išreiškia savo norą būti jos tamponu.

1993 m. gruodis

Diana paskelbia savo planus neapibrėžtam laikotarpiui pasitraukti iš viešojo gyvenimo ir dramatiškai sutrumpina savo globojamų labdaros įstaigų sąrašą.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1995 m. ruduo

Diana susipažįsta su daktaru Hasnat'u Khan'u – pakistaniečių kilmės širdies chirurgu, kuris buvo atsakingas už jos akupunktūros meistrės pooperacinę priežiūrą, ir užmezga su juo slaptą, dvejus metus trukusį romaną. 1997 metų vasaros pradžioje jie išsiskyrė, bet kitaip negu ankstesnis meilužis James'as Hewitt'as, kuris vėliau išdavė Dianą, išleidęs atvirą knygą, H. Khanas niekada neatskleidė jokių intymių kartu praleisto laiko detalių. Nepaisant to, pagal jų santykius buvo sukurtas daug kritikos sulaukęs 2013-ųjų metų filmas, kuriame nusifilmavo Naomi Watts ir Naveen'as Adrews'as.

1995 m. lapkričio 20 d.

BBC laida „Panorama” parodo sensacingą Martin'o Bashir'o interviu su Diana. Šis interviu slapta buvo nufilmuotas Kensingtono rūmuose. Per šį pokalbį Diana papasakoja apie savo praeities kovas su depresija, bulimija ir polinkiu žalotis ir prisipažįsta, kad taip pat būdavo neištikima. Šio interviu metu nuskamba ir garsioji frazė apie jos, jos vyro, kuris po interviu greitai tapo buvusiuoju, ir jo ilgalaikės meilužės Camilla'os Parker Bowles meilės trikampį: „Šioje santuokoje buvo trys asmenys, taigi buvo šiek tiek ankštoka”.

1996 m. rugpjūtis

Baigiamos derinti karališkųjų skyrybų sąlygos. Diana pagal skyrybų susitarimą gauna 22,5 mln. dolerių kompensaciją ir maždaug 600 tūkst. dolerių kasmet – šie pinigai skiriami jos privataus kabineto išlaikymui. Be to, jai leidžiama toliau gyventi Kensingtono rūmuose. Už tai ji sutinka atsisakyti bet kokių pretenzijų ateityje tapti karaliene. Ji netenka „Jos karališkosios didenybės" titulo, ir nuo šiol galės būti vadinama tik Velso princese Diana – pastarąjį rūmų žingsnį daug kas palaikė itin smulkmenišku.

Princesė Diana
Princesė Diana
Vida Press

1997 m. sausio 15 d.

Diana karo draskomoje Angoloje eina per minų lauką, kad paremtų Raudonojo Kryžiaus raginimus uždrausti minas ir pademonstruotų kaip vykdomi išminavimo darbai, kuriuos atlikdavo viena iš jos globojamų labdaros organizacijų. Po dviejų dešimtmečių jos gidas Paul'as Heslop'as per vieną BBC laidą prisimins šį nervingą epizodą: „Ši vargšė moteris priešais šimtus milijonų ar milijardus žmonių, žiūrinčių žinias, ketino žengti į minų lauką, pavojingą vietovę, tai privertė prisiminti, kaip pats pirmą kartą patekau į minų lauką, ir suakmenėjau”, – teigė jis.

1997 m. rugpjūčio 30 d.

Praėjus keliems mėnesiams po išsiskyrimo su H. Khan'u, Diana ir jos naujas mylimasis Dodi Fayed'as po vakarienės išvyksta iš Paryžiaus viešbučio „Ritz – Carlton Hotel", kad praleistų naktį jo bute. Jų neblaivus vairuotojas, kurio, kaip paaiškės vėliau, kraujyje alkoholio kiekis tris kartus viršijo leistiną normą, lekia pro Almos aikštės tunelį, kad pabėgtų nuo paparacų. Netrukus po vidurnakčio jo vairuojamas „Mercedes" rėžiasi į betoninę tunelio pertvarą. Vairuotojas ir D. Fayedas žūsta iš karto. Diana ir jos asmens sargybinis Trevor'as Reese'as–Jones'as išgabenami į ligoninę.

1997 m. rugpjūčio 31 d.

Diana, būdama 36 metų, nuo patirtų sužalojimų miršta. Jos mirtis užfiksuojama Paryžiaus Pitie–St. Salpetriere ligoninėje 4 val. ryto.

1997 m. rugsėjo 1 d.

Charles'as kartu su vyresnėmis Dianos seserims Sarah ir Jane lydi buvusios žmonos palaikus iš Paryžiaus į Londoną.

1997 m. rugsėjo 6 d.

Milijonai žiūrovų visame pasaulyje stebi Dianos laidotuvių procesiją ir apeigas Vestminsterio abatijoje. Kiek vėliau tą pačią dieną jos palaikai pervežami į jos šeimos namus Altorpe, kur ji atgula amžinojo poilsio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis