Kultinių rankinių dizainerės mirtis sukrėtė pasaulį: įvaizdis buvo svarbiau už sveikatą

Sesuo atskleidė, kad dizainerė metų metus kentėjo dėl psichologinių problemų, bet atsisakė gydymo bijodama, kad tai pakenks jos prekių ženklo įvaizdžiui.

55 metų amerikiečių dizainerė Kate Spade kartu su vyru Andy 1993-iaisiais sukūrė rankinių bei aksesuarų imperiją, į mados istoriją įėjusią kaip vienas sėkmingiausių visų laikų Amerikos prekių ženklų. Kate kurtos rankinės praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje buvo tapusios kultinėmis, trokštamomis kiekvienos mada besidominčios jaunos moters.

2007-aisiais ji prekių ženklą „Kate Spade“ pelningai pardavė prekybos gigantui „Neiman Marcus Group“ ir atsidavė filantropiniam darbui bei jaunos dukros auginimui.

Nors dizainerė buvo žinoma dėl ryškių raštų ir spalvų bei smagių modelių, o iš šalies žiūrint atrodė, kad jos gyvenime nieko netrūksta, akivaizdu, kad ji turėjo problemų, apie kurias daugelis nieko nežinojo. Birželio 5-osios rytą ji savo namuose Niujorko Manheteno rajone buvo rasta negyva. Manoma, kad tai – savižudybė.

Kate Spade
Kate Spade
Vida Press

Vis dėlto vyresniajai Kate seseriai Retai Saffo naujienos nebuvo netikėtos. Laiške laikraščiui „The Kansas City Star“ ji atskleidė, kad pastaraisiais metais kelis kartus skrido pas seserį, tikėdamasi jai padėti gauti reikiamą gydymą. Žymi dizainerė vis labiau klimpo į alkoholizmą. Nors R. Saffo kelis kartus buvo pavykę ją įtikinti kreiptis pagalbos, paskutinę minutę K. Spade visuomet atsisakydavo.

„Mes priartėdavome prie prie stadijos, kuomet jau reikia pakuoti lagaminus, bet galiausiai jos prekių ženklo įvaizdis (laimingos Kate Spade) tapdavo svarbesnis. Ji nerimavo dėl to, ką žmonės kalbėtų, jei sužinotų,“ – atskleidė R. Saffo.

Kartą netgi buvo sutarta dėl terapijos reabilitacijos klinikoje, kurioje dėl bipolinio sutrikimo gydėsi aktorė Catherine Zeta-Jones, bet K. Spade ir vėl išsigando. Po kelių nepavykusių bandymų R. Saffo nuleido rankas padėti jaunesnei seseriai.

Kate Spade su vyru Andy Spade
Kate Spade su vyru Andy Spade
Vida Press

K. Spade turėjo daugybę žymių savo kūrybos gerbėjų. Jie socialiniuose tinkluose dalinosi savo liūdesiu. Savo „Twitter“ paskyroje Ivanka Trump rašė: „Kate Spade tragiška mirtis yra skausmingas priminimas, kad mes niekuomet negalime žinoti, kokį skausmą kitas jaučia, ar kokią naštą jis nešioja. Jei jus kamuoja depresija ir mąstote apie savižudybę, prašau, kreipkitės pagalbos.“ Užuojautą šeimai viešai pareiškė ir Maria Shriver: „Visa širdimi užjaučiu Kate Spade šeimą. Visi prisiminkime, kad negalime žinoti, kas dedasi kito žmogaus gyvenime. Šiandien būkite geri kitiems, net ir tiems, kurie atrodo turintys viską.“

Lietuvoje emocinė parama telefonu teikiama šiais kontaktais:

Pagalbos moterims linija – budi profesionalai, savanoriai konsultantai. Tel. 8 800 66366 (I-VII visą parą), el. paštu: pagalba@moteriai.lt (atsako per tris dienas)

Vilties linija – budi profesionalai, savanoriai konsultantai. Tel. 116 123 (I-VII, visą parą), taip pat galima rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba el. paštu vilties.linija@gmail.com (atsako per tris darbo dienas).

Vaikų linija – budi savanoriai konsultantai, profesionalai. Tel.116 111 (I-VII, 11:00 - 23:00), taip pat galima regiztruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt (Atsako per 36 valandas).

Jaunimo linija – budi savanoriai konsultantai. Tel. 8 800 28888 (I-VII, visą parą), taip pat galima registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetas (Į laiškus atsako per 24 valandas), vyksta pokalbiai raštu, internetu: www.jaunimolinija.lt/pokalbiai-internetu (trečiadieniais ir penktadieniais 18-22 val., šeštadieniais 13-17 val.).

Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba) – budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui. Tel. nr. 8 800 77277 (II-VI (išskyrus valstybės švenčių dienas) 16.00 - 20.00).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis